Omvallen hijskranen Julianabrug was onvermijdelijk

De onderzoeksraad heeft op 29 juni het onderzoek naar het ongeluk bij het inhijsen van de Koningin Julianabrug openbaar gemaakt. In het onderzoek stelt men dat het omvallen van de kranen in Alphen aan den Rijn onvermijdelijk was.

Zowel de pontons als de kranen waren te klein en hadden daarmee niet of nauwelijks overcapaciteit. Kleine factoren zoals zijwind, lichte schommelingen van de pontons en uitzwaaien van de hijslast, konden daardoor niet opgevangen worden. Een kettingreactie van kleine oorzaken leidde zo tot grote en ernstige gevolgen.

Daarnaast zijn er procedureel de nodige fouten gemaakt en was er te weinig overleg tussen betrokken partijen. De aannemerscombinatie Mourik/BSB Staalbouw/Peinemann heeft steken laten vallen. Het rapport legt ook een deel van de verantwoordelijkheid bij de gemeente Alphen aan den Rijn, omdat er te weinig aandacht voor het veiligheidsaspect was en daarmee voor de risico's van de omgeving.  

Bij alle partijen ontbrak het op sommige punten aan voldoende deskundigheid. Overigens stelt het rapport dat er in toenemende mate verantwoordelijkheid bij aannemers ligt en doet aanbevelingen aan de rijksoverheid ten aanzien van de controle op naleving daarvan. 


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:03

IJssalon San Paolo gaat bijna open!

Het is bijna zo ver: vanaf zondag 1 maart kun je eindelijk weer ijsjes halen bij San Paolo op het Thorbeckeplein! En dat is niet alles.

Overige gisteren 16:25

Project Stichting Tsjernobyl gecanceld door coronavirus

Van 2 maart tot en met 23 april zou een groep van 23 kinderen voor het project van Stichting Tsjernobyl Alphen naar Alphen komen, maar dit gaat niet door. De Wit-Russische overheid heeft groepen verboden om naar het buitenland te reizen in verband met het coronavirus.

Overige gisteren 15:30

Bloemen en brieven ter nagedachtenis aan slachtoffer steekpartij

In de nacht van zaterdag op zondag vond er een steekincident plaats in een woning aan de Robijnstraat in Alphen. Hierbij is een 16-jarige jongen uit Amsterdam overleden. Ter nagedachtenis aan het slachtoffer zijn er bloemen en brieven neergelegd op het Topaasplantsoen.

Overige gisteren 14:48

Krijgt Alphen een locatie voor Real Life Gaming?

Sinds 2018 bieden Sebastiaan Thie en Roy van Ommen Real Life Gaming (RLG) aan. Hun doel is om de nieuwe generatie kinderen uit te dagen door sport en gamen met elkaar te combineren. Thie en Van Ommen hebben de gemeente Alphen aan den Rijn nu ook benaderd voor een locatie in Alphen.

Overige gisteren 13:44

SAVA organiseert Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag. Dit is een dag die vrouwen over de hele wereld, in elke cultuur op haar eigen manier, vieren. Het is een dag waarop verbinding, samenwerking en solidariteit centraal staan. Ook in Nederland is worden activiteiten en evenementen georganiseerd voor Internationale Vrouwendag. Het thema van dit jaar is Vrijheid, wat betekent vrijheid voor jou?