Josh Walet

Onbegrip bij Alphense horeca over invoeren coronatoegangsbewijs: ‘’Hier is maar één woord voor: krankzinnig”

Een coronatoegangsbewijs als je een hapje of drankje buiten de deur wil doen? Die maatregel gaat het demissionaire kabinet dinsdagavond aankondigen. En dat valt bij veel mensen verkeerd. Ook Alphense horecagelegenheden zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met deze ontwikkeling.

Vanaf zaterdag 25 september moet er onder andere in horecagelegenheden gewerkt worden met coronatoegangsbewijzen wanneer zij gasten willen ontvangen. In de horeca blijft daarnaast een vaste zitplaats verplicht, zowel binnen als buiten, en de sluitingstijd blijft middernacht. Bij Alphense horecaondernemers heerst onbegrip over het invoeren van het coronatoegangsbewijs. 

Krankzinnig

Martin Kalkhoven, eigenaar van Maggie Blue, ’s-Molenaarsbrug en Wet ’n Wild, laat weten voor- en nadelen te zien in de nieuwe regeling. ‘’De overheid maakt het mensen heel moeilijk om even snel een bakkie koffie te komen doen, maar voor feesten en partijen is er wel weer meer mogelijk.’’ Hij is vooral erg benieuwd naar hoe de regering invulling wil geven aan de nieuwe regeling. ‘’Hoe wij het zien wordt het een fulltime job om de coronatoegangsbewijzen te checken. Ten eerste hebben we al weinig personeel en ten tweede ben ik dan ook nog eens een personeelslid kwijt aan het controleren.’’

Danny Arts, eigenaar van Senzaa, is het eens met Kalkhoven. ‘’Iedereen weet dat de horeca met personeelstekort zit. En dan willen ze ook nog dat we iemand bij de deur zetten.’’ Arts laat weten nog geen idee te hebben hoe ze invulling gaat geven aan de nieuwe maatregel. ‘’Ik kan het me ook gewoon nog niet voorstellen, dus het lijkt me verstandig als we vanavond even afwachten.”

De horecaondernemers krijgen ook bijval van Robert Grootenhuijs van Grandcafé De Zaak. Hij heeft maar één woord voor de nieuwe maatregel: ‘’Krankzinnig.’’ Grootenhuijs is er niet over te spreken dat de horeca continu de dupe is van de coronamaatregelen. ‘’De afgelopen maanden mochten we gewoon open, en nu wordt het opeens niet meer geaccepteerd. Nogmaals, het is krankzinnig.’’

Geen keuze

Kalkhoven vindt dat het een steeds gekkere wereld aan het worden is. ‘’Ik krijg ook steeds vaker opmerkingen als: ‘je gaat daar toch niet aan mee doen’ en ‘op deze manier zorg je ervoor dat je de wereld in tweeën splitst. Maar we hebben geen keuze, we moeten het bedrijf draaiende houden.’’ Zelf staat Kalkhoven ook niet te springen om de nieuwe regeling, maar een andere keuze is er niet. ‘’We zijn verplicht om het zo te doen.’’

Daarnaast is de ondernemer vooral benieuwd naar de meerwaarde. ‘’We hebben het gezien in juni/juli. Testen voor toegang functioneert niet zoals de overheid het wil.’’ Voor nu zal Kalkhoven afwachten wat de overheid daadwerkelijk gaat zeggen vanavond. ‘’Daarna gaan we met de gemeente en andere horecaondernemers om de tafel zitten om te kijken wat een praktische aanpak is voor ons.’’

Alle horeca open

John D’Hooghe, voorzitter van de Alphense tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), laat stellig weten het niet eens te zijn met de strengere maatregelen. ‘’We zijn absoluut niet blij als de horecagelegenheden, maar ook de kroegen en clubs, niet terug mogen naar hun reguliere openingstijden. Als je toch gaat controleren, kan je net zo goed alles weer opengooien.’’

De voorzitter laat weten dat de overheid het in juli al veel beter had kunnen regelen. ‘’Dansen met Janssen bijvoorbeeld, als je dan ’s middags werd gevaccineerd, kon je ’s avonds al naar de club. Dat is nu teruggedraaid. Dan moet het toch goed te controleren zijn.’’ Als de coronasteun vanuit de overheid straks ook nog stopt, is D’Hooghe naar eigen zeggen het spoor volledig bijster. ‘’Voor nu hoop ik vooral dat de overheid toch nog een beetje verstandig heeft nagedacht, maar dat horen we vanavond pas.’’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 17:01

Volg een wijncursus bij La Bodega ’87!

Altijd al meer willen leren over wijn? Volg dan nu een wijncursus bij wijnspeciaalzaak en wijnbar La Bodega ’87. Onder leiding van vinoloog en ervaren gastronomie docent Ton Wortelboer begin je met de basisopleiding ‘Wijnoorkonde’. Tijdens de cursus leer je alles over de verschillende wijnstreken, druiven, wijnsoorten en hoe de wijnen worden gemaakt.

Advertorial Horeca vandaag 13:50

Yes! De nieuwe menukaart van La Cubanita is er

Heb jij zin in tapas? Dan ben je bij La Cubanita aan het juiste adres! De nieuwe menukaart is nu ook uitgebracht. Deze keer staan er 18 nieuwe tapas op de kaart én 2 nieuwe desserts. Welke nieuwe tapas wil jij graag proeven?

Dieren vandaag 13:02

Tips van de dierenambulance: dit kun je doen als een dier in nood is

Het gebeurt de laatste tijd vaker dat de dierenambulance minder goed bereikbaar is, hoe zeer ze ook hun best doen om dat wel te zijn. “Dat vinden we vreselijk en eigenlijk ook niet acceptabel, maar soms kunnen we echt niet anders.” Daarom geven ze tips over de dingen die je zelf zou kunnen doen mocht een dier in nood verkeren.