Hans Doderer

(On)bekende Alphenaar Pim Hegeman: "Als dierenarts aan huis maak ik de meest bijzondere dingen mee"

Je kent Alphenaar Pim Hegeman misschien wel van televisie door zijn deelname aan In de voetsporen van Dr. Pol. Die baan bij Dr. Pol kreeg hij niet, maar dat vond hij eigenlijk niet zo erg. Hij rijdt namelijk met veel plezier door Alphen aan den Rijn en omgeving als dierenarts aan huis, waar hij de meest bijzondere, merkwaardige en heftige situaties meemaakt.  

De interesse voor diergeneeskunde ontstond bij Pim toen hij op het Ashram College zat. In zijn hoofd was hij al bezig met de studie diergeneeskunde, maar de start daarvan verliep in eerste instantie niet zoals hij had gehoopt. “Ik werd uitgeloot, waar ik flink van baalde. Des te blijer was ik toen ik tijdens de eerste week van het studiejaar bericht kreeg dat ik door afmeldingen tóch mocht starten aan de studie.” 

Gek op huisdieren 

Inmiddels werkt Pim als dierenarts aan huis, wat nog een redelijk uniek concept is in Nederland. “Je moet het zien als een soort huisvisite van een dokter aan een patiënt, alleen komen wij dan voor de dieren. Het is een stukje gemak voor baasjes en het geeft huisdieren minder stress.” De focus ligt wel echt op huisdieren. “Voor koeien en schapen moet je echt niet bij mij zijn”, lacht hij. Inmiddels woont Pim in Utrecht, maar dat betekent niet dat hij nooit meer in Alphen te vinden is. “Sterker nog, als dierenarts aan huis kom ik nog bijna dagelijks in Alphen. Regelmatig kom ik oude bekenden tegen, ook als klant!” 

TV-avontuur 

In 2019 was de Alphenaar te zien op televisie bij In de voetsporen van Dr. Pol, waar de wereldberoemde dierenarts Dr. Pol op zoek ging naar een nieuwe Nederlandse collega. Pim en zijn vriendin reisden hiervoor samen met de andere dierenartsen af naar de Amerikaanse staat Michigan. “We hadden al snel door dat het een wereld van verschil was ten opzichte van hoe we diergeneeskunde in Nederland uitoefenen. Jammer was dat Dr. Pol niet echt open stond voor nieuwe dingen.” Dat betekent echter niet dat Pim spijt heeft van zijn deelname. “Het avontuur was geweldig. Ik heb veel bewondering voor het werk van Dr. Pol en hoe hij met klanten omgaat, maar het verschil was gewoon te groot om er ook echt te gaan werken.” 

Bijzondere verhalen 

Veel gelukkiger is hij met zijn baan als dierenarts aan huis. “Ik kom overal en heb contact met allerlei soorten mensen. Van een huis met dertig katten dat rook als één grote kattenbak, een zwerver die geld opzij legde om te zorgen voor een kat en een studentenhuis waar volwassen jongens in tranen waren omdat de hond die er al jaren woonde ingeslapen moest worden.” Al deze verhalen heeft Pim opgeschreven en gebundeld in een boek. Wat hem het meest is bijgebleven? “Een ouder echtpaar had mij ingeschakeld voor hun hond. Toen ik daar kwam vertelde de man over hun andere hond die 1,5 jaar terug was overleden. Voor ik het door had opende hij de vriezer en haalde hij onder de zak diepvrieserwten de ingevroren hond tevoorschijn om hem te knuffelen. Dat was wel… bijzonder.” 

Kennis van mens en dier 

Het recept voor een goede dierenarts? Daar moet hij even over nadenken. “Je moet niet alleen kennis hebben van dieren, maar juist ook goed met mensen overweg kunnen”, zegt hij uiteindelijk. “Huisdieren zijn echt gezelschapsdieren en maken steeds meer onderdeel uit van het gezin. Baasjes hebben daardoor steeds meer over voor hun huisdier en verwachten ook meer van dierenartsen. Dit kan lastige situaties opleveren, maar het geeft mij juist ook veel voldoening. Het is een eervol beroep.” 

Dit artikel is eerder verschenen in de tiende editie (december 2021) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:34

100 jaar Albert Heijn in Alphen aan den Rijn

In 2021 was het een eeuw geleden dat Albert Heijn zich vestigde in Alphen aan den Rijn. Op 1 maart 1921 opende er namelijk voor het eerst een winkel van Albert Heijn in de Julianastraat. Dat filiaal is inmiddels alweer jaren gesloten, maar Albert Heijn is nog steeds te vinden in het Alphense straatbeeld. Het jubileum is wel een mooi moment om terug te blikken op de afgelopen honderd jaar. Duik je mee in de geschiedenis van de Albert Heijn in Alphen aan den Rijn? 

Werken gisteren 14:40

De nieuwste vacatures van week 3

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.

Limesjaar 2022 gisteren 11:51

ROMEINEN De kade

Het Romeinse castellum in Alphen aan den Rijn, Albaniana, is gebouwd langs de oever van de rivier de Rijn. In de Romeinse tijd was de Oude Rijn de snelstromende hoofdstroom in de delta van de machtige rivier.

Alphens Magazine 2021 gisteren 09:39

(On)bekende Alphenaar Rianne Kompier: "Ik heb mijn zinnen gezet op het WK Freerunnen"

Als je de 20-jarige Rianne Kompier vraagt of zij zichzelf ziet als een bekende Alphenaar, dan zal ze daar ontkennend op antwoorden. Rianne, die tot de vaderlandse top in het freerunnen behoort, heeft met haar sport (in het verleden ook turnen) vaak in kranten en op websites gestaan. “Maar ik denk niet dat mensen mij dan op straat herkennen, dus ik zie mezelf toch meer als een onbekende Alphenaar.” 

Alphens Magazine 2021 22 jan. 2022 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas.