Josh Walet

(On)bekende Alphenaren: Dennis Appels

Alle Alphenaren zijn wel bekend met Vogelpark Avifauna. En wie daar regelmatig komt, zal ongetwijfeld Alphenaar Dennis Appels door het park hebben zien lopen. Als teamleider verzorging is hij daar namelijk kind aan huis. Sterker nog, Avifauna ligt in zijn achtertuin. Hij woont namelijk samen met zijn vrouw en 2 kinderen naast het kantoor van het vogelpark.

Opgegroeid tussen de dieren

De liefde voor het verzorgen van dieren zat er bij Dennis al van jongs af aan in. Het zit zelfs in de familie. Als geboren Apeldoorner was hij kind aan huis in, je raadt het al, de Apenheul. Niet alleen omdat hij daar in de buurt woonde, maar ook omdat zijn ouders daar werkten. “Ik ben daar praktisch opgegroeid. Het was eigenlijk mijn tweede thuis. Daardoor leerde ik al vroeg van alles over het verzorgen van dieren. Uiteindelijk begon ik ook in de Apenheul met mijn eerste bijbaantje. Het leuke? Mijn vrouw en ik hebben elkaar daar ook leren kennen, net als mijn ouders.”

Na het afronden van de opleidingen dierverzorger en dierenmanagement kwam Dennis bij Avifauna terecht. Eerst als dierverzorger, nu alweer een paar jaar als teamleider dierverzorging. Hiervoor verhuisde hij ook naar Alphen aan den Rijn, op steenworp afstand van het vogelpark. “Dat hoort ook een beetje bij de functie. Het gaat 24 uur door, dus soms hebben dieren ook ’s avonds verzorging nodig. Dan is het handig dat het dierenpark zich in mijn achtertuin bevindt.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.

Contact met bezoekers

Voor Dennis is geen dag hetzelfde. “In de ochtend sta je een verblijf schoon te maken, 2 uur later zit je met de directeur om tafel om het ontwerp voor een nieuw gebied door te spreken en ‘s middags ben je weer bezig met een diertransport.” Maar het werk van Dennis speelt zich zeker niet alleen achter de schermen af. “Als verzorgers lopen wij ook door het park. Bezoekers kunnen ons dus gewoon aanspreken en vragen stellen. Zulke onverwachte contactmomenten zijn voor bezoekers heel kostbaar. Als je ze dan ook nog een inside tip kan geven, bijvoorbeeld door ze op een plek te wijzen waar net een jonge vogel uit het ei is gekropen, dan maakt dat helemaal indruk. Vooral op kinderen.”

Balans tussen mens en dier

In 2022 opende Avifauna de Argentijnse Cerrado, een project waar Dennis ook nauw bij betrokken is geweest. “Het hele proces maak ik van A tot Z mee. Dus in de ontwerpfase denk ik mee vanuit de dieren, maar ook bij de daadwerkelijke aanleg. We kiezen ervoor om met lokale bedrijven samen te werken, maar dat vraagt vaak wat extra uitleg. Zij bouwen namelijk niet dagelijks dierenverblijven.” Lachend voegt hij toe: “Leg maar eens uit dat ze iets bewust scheef moeten bouwen, dan staan ze je wel even raar aan te kijken.”

Avifauna is geen opvang, maar een dierentuin. En dat brengt een hoop bezoekers met zich mee. “Als teamleider dierverzorging ben ik continu op zoek naar de balans tussen het creëren van een aangename omgeving voor de dieren en het bieden van de optimale belevenis voor bezoekers. Neem bijvoorbeeld de miereneter in de Argentijnse Cerrado. Dit dier slaapt veel en dat willen we respecteren, dus dan kijken we hoe we een slaapplek kunnen maken waar bezoekers tegelijkertijd de miereneter kunnen zien. Een mooie oplossing voor mens én dier.”

Gelukmoment

Het favoriete plekje van Dennis in Avifauna? Die heeft hij niet. “Ik kan niet kiezen. Voor mij is het Avifauna als totaalplaatje waar ik van geniet. Van het nieuwe leefgebied dat prachtig is geworden en de kolonie flamingo’s wanneer ze met zijn allen kabaal maken, tot aan de tropenhal na sluitingstijd. Terwijl alle vogels om je heen geluid maken, heb je even een momentje voor jezelf. Als je mij vraagt naar een mooi geluksmoment? Dan is dat het.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.