Josh Walet

(On)bekende Alphenaren: Dennis Appels

Alle Alphenaren zijn wel bekend met Vogelpark Avifauna. En wie daar regelmatig komt, zal ongetwijfeld Alphenaar Dennis Appels door het park hebben zien lopen. Als teamleider verzorging is hij daar namelijk kind aan huis. Sterker nog, Avifauna ligt in zijn achtertuin. Hij woont namelijk samen met zijn vrouw en 2 kinderen naast het kantoor van het vogelpark.

Opgegroeid tussen de dieren

De liefde voor het verzorgen van dieren zat er bij Dennis al van jongs af aan in. Het zit zelfs in de familie. Als geboren Apeldoorner was hij kind aan huis in, je raadt het al, de Apenheul. Niet alleen omdat hij daar in de buurt woonde, maar ook omdat zijn ouders daar werkten. “Ik ben daar praktisch opgegroeid. Het was eigenlijk mijn tweede thuis. Daardoor leerde ik al vroeg van alles over het verzorgen van dieren. Uiteindelijk begon ik ook in de Apenheul met mijn eerste bijbaantje. Het leuke? Mijn vrouw en ik hebben elkaar daar ook leren kennen, net als mijn ouders.”

Na het afronden van de opleidingen dierverzorger en dierenmanagement kwam Dennis bij Avifauna terecht. Eerst als dierverzorger, nu alweer een paar jaar als teamleider dierverzorging. Hiervoor verhuisde hij ook naar Alphen aan den Rijn, op steenworp afstand van het vogelpark. “Dat hoort ook een beetje bij de functie. Het gaat 24 uur door, dus soms hebben dieren ook ’s avonds verzorging nodig. Dan is het handig dat het dierenpark zich in mijn achtertuin bevindt.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.

Contact met bezoekers

Voor Dennis is geen dag hetzelfde. “In de ochtend sta je een verblijf schoon te maken, 2 uur later zit je met de directeur om tafel om het ontwerp voor een nieuw gebied door te spreken en ‘s middags ben je weer bezig met een diertransport.” Maar het werk van Dennis speelt zich zeker niet alleen achter de schermen af. “Als verzorgers lopen wij ook door het park. Bezoekers kunnen ons dus gewoon aanspreken en vragen stellen. Zulke onverwachte contactmomenten zijn voor bezoekers heel kostbaar. Als je ze dan ook nog een inside tip kan geven, bijvoorbeeld door ze op een plek te wijzen waar net een jonge vogel uit het ei is gekropen, dan maakt dat helemaal indruk. Vooral op kinderen.”

Balans tussen mens en dier

In 2022 opende Avifauna de Argentijnse Cerrado, een project waar Dennis ook nauw bij betrokken is geweest. “Het hele proces maak ik van A tot Z mee. Dus in de ontwerpfase denk ik mee vanuit de dieren, maar ook bij de daadwerkelijke aanleg. We kiezen ervoor om met lokale bedrijven samen te werken, maar dat vraagt vaak wat extra uitleg. Zij bouwen namelijk niet dagelijks dierenverblijven.” Lachend voegt hij toe: “Leg maar eens uit dat ze iets bewust scheef moeten bouwen, dan staan ze je wel even raar aan te kijken.”

Avifauna is geen opvang, maar een dierentuin. En dat brengt een hoop bezoekers met zich mee. “Als teamleider dierverzorging ben ik continu op zoek naar de balans tussen het creëren van een aangename omgeving voor de dieren en het bieden van de optimale belevenis voor bezoekers. Neem bijvoorbeeld de miereneter in de Argentijnse Cerrado. Dit dier slaapt veel en dat willen we respecteren, dus dan kijken we hoe we een slaapplek kunnen maken waar bezoekers tegelijkertijd de miereneter kunnen zien. Een mooie oplossing voor mens én dier.”

Gelukmoment

Het favoriete plekje van Dennis in Avifauna? Die heeft hij niet. “Ik kan niet kiezen. Voor mij is het Avifauna als totaalplaatje waar ik van geniet. Van het nieuwe leefgebied dat prachtig is geworden en de kolonie flamingo’s wanneer ze met zijn allen kabaal maken, tot aan de tropenhal na sluitingstijd. Terwijl alle vogels om je heen geluid maken, heb je even een momentje voor jezelf. Als je mij vraagt naar een mooi geluksmoment? Dan is dat het.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement vandaag 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport vandaag 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten vandaag 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek vandaag 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement vandaag 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.