Josh Walet

(On)bekende Alphenaren: Dennis Appels

Alle Alphenaren zijn wel bekend met Vogelpark Avifauna. En wie daar regelmatig komt, zal ongetwijfeld Alphenaar Dennis Appels door het park hebben zien lopen. Als teamleider verzorging is hij daar namelijk kind aan huis. Sterker nog, Avifauna ligt in zijn achtertuin. Hij woont namelijk samen met zijn vrouw en 2 kinderen naast het kantoor van het vogelpark.

Opgegroeid tussen de dieren

De liefde voor het verzorgen van dieren zat er bij Dennis al van jongs af aan in. Het zit zelfs in de familie. Als geboren Apeldoorner was hij kind aan huis in, je raadt het al, de Apenheul. Niet alleen omdat hij daar in de buurt woonde, maar ook omdat zijn ouders daar werkten. “Ik ben daar praktisch opgegroeid. Het was eigenlijk mijn tweede thuis. Daardoor leerde ik al vroeg van alles over het verzorgen van dieren. Uiteindelijk begon ik ook in de Apenheul met mijn eerste bijbaantje. Het leuke? Mijn vrouw en ik hebben elkaar daar ook leren kennen, net als mijn ouders.”

Na het afronden van de opleidingen dierverzorger en dierenmanagement kwam Dennis bij Avifauna terecht. Eerst als dierverzorger, nu alweer een paar jaar als teamleider dierverzorging. Hiervoor verhuisde hij ook naar Alphen aan den Rijn, op steenworp afstand van het vogelpark. “Dat hoort ook een beetje bij de functie. Het gaat 24 uur door, dus soms hebben dieren ook ’s avonds verzorging nodig. Dan is het handig dat het dierenpark zich in mijn achtertuin bevindt.”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.

Contact met bezoekers

Voor Dennis is geen dag hetzelfde. “In de ochtend sta je een verblijf schoon te maken, 2 uur later zit je met de directeur om tafel om het ontwerp voor een nieuw gebied door te spreken en ‘s middags ben je weer bezig met een diertransport.” Maar het werk van Dennis speelt zich zeker niet alleen achter de schermen af. “Als verzorgers lopen wij ook door het park. Bezoekers kunnen ons dus gewoon aanspreken en vragen stellen. Zulke onverwachte contactmomenten zijn voor bezoekers heel kostbaar. Als je ze dan ook nog een inside tip kan geven, bijvoorbeeld door ze op een plek te wijzen waar net een jonge vogel uit het ei is gekropen, dan maakt dat helemaal indruk. Vooral op kinderen.”

Balans tussen mens en dier

In 2022 opende Avifauna de Argentijnse Cerrado, een project waar Dennis ook nauw bij betrokken is geweest. “Het hele proces maak ik van A tot Z mee. Dus in de ontwerpfase denk ik mee vanuit de dieren, maar ook bij de daadwerkelijke aanleg. We kiezen ervoor om met lokale bedrijven samen te werken, maar dat vraagt vaak wat extra uitleg. Zij bouwen namelijk niet dagelijks dierenverblijven.” Lachend voegt hij toe: “Leg maar eens uit dat ze iets bewust scheef moeten bouwen, dan staan ze je wel even raar aan te kijken.”

Avifauna is geen opvang, maar een dierentuin. En dat brengt een hoop bezoekers met zich mee. “Als teamleider dierverzorging ben ik continu op zoek naar de balans tussen het creëren van een aangename omgeving voor de dieren en het bieden van de optimale belevenis voor bezoekers. Neem bijvoorbeeld de miereneter in de Argentijnse Cerrado. Dit dier slaapt veel en dat willen we respecteren, dus dan kijken we hoe we een slaapplek kunnen maken waar bezoekers tegelijkertijd de miereneter kunnen zien. Een mooie oplossing voor mens én dier.”

Gelukmoment

Het favoriete plekje van Dennis in Avifauna? Die heeft hij niet. “Ik kan niet kiezen. Voor mij is het Avifauna als totaalplaatje waar ik van geniet. Van het nieuwe leefgebied dat prachtig is geworden en de kolonie flamingo’s wanneer ze met zijn allen kabaal maken, tot aan de tropenhal na sluitingstijd. Terwijl alle vogels om je heen geluid maken, heb je even een momentje voor jezelf. Als je mij vraagt naar een mooi geluksmoment? Dan is dat het.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 15:14

De ijzige dromen van Alphen: komt de langverwachte ijsbaan dan toch?

In de winter van 2024 staat eindelijk de realisatie van de langverwachte ijsbaan in Alphen op het programma. Het verlangen naar een eigen schaatslocatie was opgenomen in het huidige coalitieakkoord, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt op dit gebied. Nu lijkt er eindelijk beweging in te komen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 14:03

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober. Naast de reguliere activiteiten zoals inloop koffiemorgens, de donderdagmiddaglunch en de schildermiddag zijn er in oktober een aantal bijzondere activiteiten voor de bewoners van Alphen Noord.

Sport vandaag 11:35

Meld je aan voor de jongtalenten selectietest van DOS

Vind jij turnen ook het leukste wat er is? Dan is dit echt iets voor jou. Op zondag 1 oktober van 12:30 tot 14:30 uur organiseert DOS een jongtalenten selectietest. Ben jij geboren in 2016, 2017 of 2018 en ben jij altijd aan het klimmen en klauteren? Dan is dit misschien iets voor jou. Ben je iets ouder en heb je al wat turnervaring? Ook dan ben je van harte welkom!