Josh Walet

(On)bekende Alphenaren: Stefan Koren

Als je met Alphenaar Stefan Koren in een restaurant zit, is de kans groot dat hij tijdens een gesprek opeens ‘oh, wat een vet liedje!’ roept. Als radiomaker is hij namelijk altijd met muziek bezig, waar hij ook is. Zelfs in de supermarkt ontgaat de achtergrondmuziek hem niet. En die liefde voor muziek zat er al van jongs af aan in. “De radio stond bij ons thuis altijd aan. Dan zong ik luidkeels mee. Vaak tot ergernis van de buren, want het was kneitervals”, lacht hij. “Tegenwoordig blèr ik lekker mee vanuit de studio!”

Voor de inmiddels 25-jarige Stefan begon zijn interesse voor radio maken in 2011, toen hij bij het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Leiden ging kijken. “Als er geen hekken om het Glazen Huis hadden gestaan, had ik zeker weten tegen het raam aangeplakt gezeten. Ik weet nog dat ik Gerard Ekdom op een skippybal door het Glazen Huis zag gaan. Het enige wat ik toen dacht was: dit is zó tof, dit wil ik ook.” 

Eerste ervaring met radio maken

Niet veel later stuurde hij een mail naar Studio Alphen, de lokale omroep van Alphen aan den Rijn. “Ik kreeg een mail terug dat ik een keer langs mocht komen. Maar die eerste keer liep anders dan ik in eerste instantie had verwacht”, zegt Stefan. “Ik mocht in de studio zitten, waar ik werkelijk mijn ogen uitkeek. Richting het eind van de uitzending werd opeens mijn microfoon aangezet. Ik schoot gelijk in de stress, want die had ik niet aan zien komen. Maar toen ik begon met praten wist ik direct dat dit iets was wat ik vet vond om te doen. Het smaakte naar meer.”

Stefan heeft de jaren daarna diverse programma’s gehad bij Studio Alphen, maar waar hij vooral in geuren en kleuren over vertelt is Friends with Negatives, onderdeel van VolKoren Radio. “Mitchell en ik gingen de strijd met elkaar aan in een harde battle, waarbij de uitdagingen elke keer gekker werden. Van benen harsen en zeemeerminzwemmen tot aan een week met een teddybeer rondlopen over straat. Het hoogtepunt was een liftcompetitie: wie van ons zou door te liften de grootste afstand af kunnen leggen? Vooraf had ik totaal geen verwachtingen, maar uiteindelijk ben ik bijna tot in Parijs beland. Dat was één van de gaafste ervaringen ooit.”

Ouwehoeren met bekende radio dj's

Wat voor Stefan een extra bevestiging was dat hij radiomaker wilde worden, was het contact met radio dj’s tijdens zijn opleiding Journalistiek. “Eén keer per week werd er een hoorcollege georganiseerd met iemand uit het vak. Er kwamen ook regelmatig radio dj’s langs, zoals Eva Koreman en Domien Verschuuren. Voor mij waren dat de meest leerzame momenten. Na afloop werd iedereen ook uitgenodigd om een drankje te doen. Onder meer Domien vond dat leuk. We ouwehoerden echt met elkaar alsof we al jaren collega’s van elkaar waren.”

Connectie met luisteraars

Inmiddels heeft de 25-jarige Alphenaar een eigen radioprogramma bij KINK, waar hij elke maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur te horen is. En daar zit hij helemaal op zijn plek. Glunderend vertelt hij: “KINK is een alternatief radiostation met rockmuziek en gitaarmuziek, een mix van klassiekers en nieuwe muziek. En daar kan ik echt mijn ei in kwijt. Het is geweldig om connecties te leggen tussen classics en nieuwe muziek. Zo van: vind je dit nummer leuk, luister dan ook eens hier naar. En dat vul ik aan met achtergrondverhalen. Luisteraars waarderen dat enorm. De connectie die je daardoor met hen opbouwt is echt magisch.”

De heilige graal in de radiowereld is natuurlijk de ochtendshow. Maar of dat bij hem past? “Ik ben niet zo’n ochtendmens”, geeft Stefan lachend toe. “En ik moet eerlijk zeggen: ik ben vooral lekker bezig met het hier en nu. Er zijn nog zoveel punten waarop ik kan én wil groeien als radiomaker. Daar leg ik nu de focus op. En je weet het nooit, misschien faal ik wel als radiomaker en word ik vuilnisman. Wat ik in ieder geval wel zeker weet is dat mijn liefde voor muziek nooit meer weggaat!”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkelen vandaag 17:11

End of season sale bij Mountain Lifestyle - Hoge korting op nieuwste collecties

Scoor deze zondag alvast je nieuwe wintersportoutfit voor het nieuwe wintersportseizoen tijdens de end of season sale bij Mountain Lifestyle! De beurs vindt zondag 28 april tussen 12:00 en 17:00 uur plaats bij wintersportkledingwinkel Mountain Lifestyle te Alphen aan den Rijn. De kortingen lopen op tot 80% dus het is de ultieme mogelijkheid om te komen shoppen voor je gave wintersport outfit!

Politiek vandaag 15:53

Meer en betere busverbindingen via Qbuzz

Qbuzz neemt de busconcessie van Arriva over. Dit betekent dat er vanaf 2025 bussen van Qbuzz zullen rijden. De vervoerder heeft een nieuw vervoerplan voor 2025 gepresenteerd met aanzienlijke verbeteringen voor Alphen aan den Rijn en de regio. Het gaat daarbij vooral om beter en regelmatiger vervoer, ook ’s nachts en in het weekend.

Sport vandaag 14:38

Nieuwe Sloot tennisster Diede de Groot wint Oscar voor sport

Rolstoeltennisster Diede de Groot heeft de felbegeerde Oscar voor 'Sporter van het Jaar met een beperking' gewonnen. De Groot was al eerder was genomineerd, maar heeft nu eindelijk de erkenning gekregen voor haar prestaties door middel van een Oscar.

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.