Josh Walet

(On)bekende Alphenaren: Stefan Koren

Als je met Alphenaar Stefan Koren in een restaurant zit, is de kans groot dat hij tijdens een gesprek opeens ‘oh, wat een vet liedje!’ roept. Als radiomaker is hij namelijk altijd met muziek bezig, waar hij ook is. Zelfs in de supermarkt ontgaat de achtergrondmuziek hem niet. En die liefde voor muziek zat er al van jongs af aan in. “De radio stond bij ons thuis altijd aan. Dan zong ik luidkeels mee. Vaak tot ergernis van de buren, want het was kneitervals”, lacht hij. “Tegenwoordig blèr ik lekker mee vanuit de studio!”

Voor de inmiddels 25-jarige Stefan begon zijn interesse voor radio maken in 2011, toen hij bij het Glazen Huis van 3FM Serious Request in Leiden ging kijken. “Als er geen hekken om het Glazen Huis hadden gestaan, had ik zeker weten tegen het raam aangeplakt gezeten. Ik weet nog dat ik Gerard Ekdom op een skippybal door het Glazen Huis zag gaan. Het enige wat ik toen dacht was: dit is zó tof, dit wil ik ook.” 

Eerste ervaring met radio maken

Niet veel later stuurde hij een mail naar Studio Alphen, de lokale omroep van Alphen aan den Rijn. “Ik kreeg een mail terug dat ik een keer langs mocht komen. Maar die eerste keer liep anders dan ik in eerste instantie had verwacht”, zegt Stefan. “Ik mocht in de studio zitten, waar ik werkelijk mijn ogen uitkeek. Richting het eind van de uitzending werd opeens mijn microfoon aangezet. Ik schoot gelijk in de stress, want die had ik niet aan zien komen. Maar toen ik begon met praten wist ik direct dat dit iets was wat ik vet vond om te doen. Het smaakte naar meer.”

Stefan heeft de jaren daarna diverse programma’s gehad bij Studio Alphen, maar waar hij vooral in geuren en kleuren over vertelt is Friends with Negatives, onderdeel van VolKoren Radio. “Mitchell en ik gingen de strijd met elkaar aan in een harde battle, waarbij de uitdagingen elke keer gekker werden. Van benen harsen en zeemeerminzwemmen tot aan een week met een teddybeer rondlopen over straat. Het hoogtepunt was een liftcompetitie: wie van ons zou door te liften de grootste afstand af kunnen leggen? Vooraf had ik totaal geen verwachtingen, maar uiteindelijk ben ik bijna tot in Parijs beland. Dat was één van de gaafste ervaringen ooit.”

Ouwehoeren met bekende radio dj's

Wat voor Stefan een extra bevestiging was dat hij radiomaker wilde worden, was het contact met radio dj’s tijdens zijn opleiding Journalistiek. “Eén keer per week werd er een hoorcollege georganiseerd met iemand uit het vak. Er kwamen ook regelmatig radio dj’s langs, zoals Eva Koreman en Domien Verschuuren. Voor mij waren dat de meest leerzame momenten. Na afloop werd iedereen ook uitgenodigd om een drankje te doen. Onder meer Domien vond dat leuk. We ouwehoerden echt met elkaar alsof we al jaren collega’s van elkaar waren.”

Connectie met luisteraars

Inmiddels heeft de 25-jarige Alphenaar een eigen radioprogramma bij KINK, waar hij elke maandag tot en met vrijdag tussen 13:00 en 16:00 uur te horen is. En daar zit hij helemaal op zijn plek. Glunderend vertelt hij: “KINK is een alternatief radiostation met rockmuziek en gitaarmuziek, een mix van klassiekers en nieuwe muziek. En daar kan ik echt mijn ei in kwijt. Het is geweldig om connecties te leggen tussen classics en nieuwe muziek. Zo van: vind je dit nummer leuk, luister dan ook eens hier naar. En dat vul ik aan met achtergrondverhalen. Luisteraars waarderen dat enorm. De connectie die je daardoor met hen opbouwt is echt magisch.”

De heilige graal in de radiowereld is natuurlijk de ochtendshow. Maar of dat bij hem past? “Ik ben niet zo’n ochtendmens”, geeft Stefan lachend toe. “En ik moet eerlijk zeggen: ik ben vooral lekker bezig met het hier en nu. Er zijn nog zoveel punten waarop ik kan én wil groeien als radiomaker. Daar leg ik nu de focus op. En je weet het nooit, misschien faal ik wel als radiomaker en word ik vuilnisman. Wat ik in ieder geval wel zeker weet is dat mijn liefde voor muziek nooit meer weggaat!”

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jeugd en familie gisteren 18:07

Pakjesavond staat voor de deur!

Vorige weken zijn er al heel wat schoenen gevuld met cadeautjes en lekkernijen. Vanavond is het weer zover, pakjesavond staat voor de deur! Ben jij braaf geweest dit jaar?

Advertorial Werken gisteren 16:24

Apics Flexjobs voor jouw baan in de logistiek

Ben je momenteel op zoek naar een uitdagende baan in de dynamische logistieke branche? Neem dan gerust contact op met Apics Flexjobs, waar ze beschikken over een uitgebreid netwerk van werkgevers en hun enthousiast inzetten om je met de juiste kansen te verbinden. 

Maatschappelijk gisteren 14:38

Lionsclubs Alphen weer op jacht naar koffiepunten en vreemd geld

Lionsclub Alphen en Lionsclub Rhijnhart reiken rond de feestdagen de Voedselbank in Alphen aan den Rijn de helpende hand toe. Ook dit jaar sluiten ze weer aan bij de landelijke actie voor het inzamelen van Douwe Egberts koffiepunten. Deze punten worden door Douwe Egberts verzilverd in pakken koffie die worden gedoneerd aan de voedselbank.