Pixabay

Ondanks tekorten komt er dit jaar geen OZB-verhoging

Er zijn veel onzekerheden binnen de gemeentelijke begroting. Elke gemeente wacht op geld van de Rijksoverheid. In de Alphense begroting zitten daarom veel PM-posten. Dat meldt wethouder Kees van Velzen. In tegenstelling tot eerdere voornemens wordt de Onroerend Zaak Belasting (OZB) echter niet verhoogd.

Omdat er komend voorjaar verkiezingen zijn, wordt het aan de nieuwe gemeentelijke coalitie overgelaten om de gaten in de begroting te vullen. Elke PM-post is zo’n gat en bestaat wel aan de uitgavenkant echter zonder bedrag en er staat geen invulling tegenover van waar het geld vandaan zou moeten komen.

De vele PM-posten worden grotendeels veroorzaakt door de Rijksoverheid die de zaken richting gemeenten niet op orde heeft. Er worden taken richting gemeenten geschoven zonder geldelijke bijdrage. Er worden taken richting gemeenten geschoven met beloften voor financiering, maar niet meer dan dat. En besluiten door de Rijksoverheid worden vooruitgeschoven. Kortom, er wordt door het Kabinet weinig haast gemaakt om de gemeenten hun beloofde geld te geven. Dat meldt wethouder van financiën Kees van Velzen.

Ondanks de vele grote gaten in de begroting is er wel 4 miljoen euro 'over' om te verdelen. Dat geldt voor komend jaar en dat is in 2025 nog steeds zo, zegt Van Velzen. De geplande heroriëntering waarbij 10 tot 12 miljoen euro zou worden herverdeeld, kan nu echter niet.
In ieder geval is een OZB-verhoging voor de Alphenaren op dit moment van de baan. Dat laat Van Velzen over aan zijn opvolger.

De komende maand buigt de gemeenteraad zich over de Begroting en bijbehorende stukken. Op 28 oktober worden in de raad besluiten genomen.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 13:50

Yes! De nieuwe menukaart van La Cubanita is er

Heb jij zin in tapas? Dan ben je bij La Cubanita aan het juiste adres! De nieuwe menukaart is nu ook uitgebracht. Deze keer staan er 18 nieuwe tapas op de kaart én 2 nieuwe desserts. Welke nieuwe tapas wil jij graag proeven?

Dieren vandaag 13:02

Tips van de dierenambulance: dit kun je doen als een dier in nood is

Het gebeurt de laatste tijd vaker dat de dierenambulance minder goed bereikbaar is, hoe zeer ze ook hun best doen om dat wel te zijn. “Dat vinden we vreselijk en eigenlijk ook niet acceptabel, maar soms kunnen we echt niet anders.” Daarom geven ze tips over de dingen die je zelf zou kunnen doen mocht een dier in nood verkeren.