Josh Walet

Ondanks vuurwerkverbod hoger schadebedrag tijdens jaarwisseling in Alphen

In Alphen komt het bedrag van alle schade rondom de jaarwisseling met zo’n € 10.000 hoger uit dan afgelopen jaar. Een opmerkelijk gegeven, aangezien er afgelopen jaarwisseling een landelijk vuurwerkverbod van kracht was.

De schade in het openbaar gebied is nog niet volledig geïnventariseerd, maar na een eerste schatting is al wel duidelijk dat de totale schade uitkomt op zo’n € 50.000. Hiermee komt de schade hoger uit dan het jaar ervoor, want tijdens de jaarwisseling 2019/2020 bedroeg de schade € 40.000. Dit was drie keer zoveel als de jaarwisseling 2018/2019. “Ondanks het algehele vuurwerkverbod hebben wij deze jaarwisseling dus meer schade in het openbaar gebied dan tijdens de jaarwisseling 2019/2020”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Concreet gaat het om schade aan een viertal ondergrondse containers, enkele verkeersborden, lantaarnpalen, een zevental platen van de geluidswal bij de Hefbrug en schade aan twee speeltuinen. Vorige jaarwisseling hadden daders het veel op bushokjes voorzien (21 stuks), maar dit jaar vlogen prullenbakken massaal de lucht in. Er werden maar liefst 100 prullenbakken vernield, waarvan 45 tijdens de nacht van de jaarwisseling en 55 prullenbakken ruim voor de jaarwisseling. Vorig jaar ging het om 55 vernielde prullenbakken.

“Waar wij kunnen achterhalen wie de schade veroorzaakt heeft, verhalen wij dit bij de betreffende personen”, laat een woordvoerder weten. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn door gebrek aan bewijs. “Er wordt nog nader geanalyseerd of deze schades te herleiden zijn naar een specifiek gebied in de gemeente en wat een mogelijke verklaring is voor de toename.”

Onrust in Rode Dorp en ontplofte vuurwerkbom

De incidenten die er afgelopen jaarwisseling uitsprongen, waren de onrust in het Rode Dorp en de ontplofte vuurwerkbom op het Aïdaplein. De situatie die zich voordeed in het Rode Dorp, waarbij hulpverleners en persfotografen werden bekogeld met vuurwerk, noemde burgemeester Liesbeth Spies eerder al ‘volstrekt onacceptabel’. “Er is op verschillende plaatsen in onze gemeente met vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Dit is vooral in het Rode Dorp gebeurd. Ik vind dit volstrekt onacceptabel. Gelukkig is niemand gewond geraakt.”

Op oudejaarsdag ontplofte rond 13:30 uur op de eerste verdieping in een flatwoning bij de Ridderhof in Alphen een vuurwerkbom. Er was zwaar illegaal vuurwerk afgestoken in de woning. Hierbij raakte één persoon zwaargewond en werden de eerste en tweede verdieping van het flatgebouw volledig ontruimd. ’s Avonds mochten bewoners weer naar huis. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam vorige week opnieuw ter plaatse, waarbij nog meer explosief materiaal in de woning werd aangetroffen. Dit werd later op een veilige plek tot ontploffing gebracht.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 17:57

Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Advertorial Overige vandaag 16:35

Vrijwilligersmarkt op 26 oktober in het gemeentehuis

Op dinsdagavond 26 oktober organiseert Tom in de buurt samen met het nieuwe Vrijwilligerspunt een Vrijwilligersmarkt in het gemeentehuis Alphen aan den Rijn. Organisaties brengen hier hun vrijwilligersvacatures onder de aandacht. Inwoners worden uitgenodigd om mogelijkheden te verkennen en vrijwilliger te worden. Komen dus! 

Dronefotografie vandaag 15:18

Alphen vanuit de lucht: een oase van groen in het Prinses IreneBos

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons elke zaterdag mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer het Prinses IreneBos, een natuurgebied van maar liefst 24 hectare groot.

Alphens Restaurantweek 2021 vandaag 12:53

De beste Argentijnse gerechten eet je bij El Caballo

Van donderdag 28 oktober t/m zondag 7 november organiseren wij de najaarseditie van de Alphens Restaurantweek. Elf dagen lang serveren restaurants de lekkerste meergangen menu’s. Bij El Caballo geniet je van de lekkerste authentieke Argentijnse gerechten.

Politiek vandaag 11:46

Voortaan ook kiezen voor ja/ja sticker

De brievenbussen kunnen, als het aan de Alphense gemeenteraad ligt, voortaan worden voorzien van een ja/ja sticker. Daarmee geeft de bewoner aan graag al het drukwerk te ontvangen.