Josh Walet

Ondanks vuurwerkverbod hoger schadebedrag tijdens jaarwisseling in Alphen

In Alphen komt het bedrag van alle schade rondom de jaarwisseling met zo’n € 10.000 hoger uit dan afgelopen jaar. Een opmerkelijk gegeven, aangezien er afgelopen jaarwisseling een landelijk vuurwerkverbod van kracht was.

De schade in het openbaar gebied is nog niet volledig geïnventariseerd, maar na een eerste schatting is al wel duidelijk dat de totale schade uitkomt op zo’n € 50.000. Hiermee komt de schade hoger uit dan het jaar ervoor, want tijdens de jaarwisseling 2019/2020 bedroeg de schade € 40.000. Dit was drie keer zoveel als de jaarwisseling 2018/2019. “Ondanks het algehele vuurwerkverbod hebben wij deze jaarwisseling dus meer schade in het openbaar gebied dan tijdens de jaarwisseling 2019/2020”, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Concreet gaat het om schade aan een viertal ondergrondse containers, enkele verkeersborden, lantaarnpalen, een zevental platen van de geluidswal bij de Hefbrug en schade aan twee speeltuinen. Vorige jaarwisseling hadden daders het veel op bushokjes voorzien (21 stuks), maar dit jaar vlogen prullenbakken massaal de lucht in. Er werden maar liefst 100 prullenbakken vernield, waarvan 45 tijdens de nacht van de jaarwisseling en 55 prullenbakken ruim voor de jaarwisseling. Vorig jaar ging het om 55 vernielde prullenbakken.

“Waar wij kunnen achterhalen wie de schade veroorzaakt heeft, verhalen wij dit bij de betreffende personen”, laat een woordvoerder weten. Maar dit zal niet altijd mogelijk zijn door gebrek aan bewijs. “Er wordt nog nader geanalyseerd of deze schades te herleiden zijn naar een specifiek gebied in de gemeente en wat een mogelijke verklaring is voor de toename.”

Onrust in Rode Dorp en ontplofte vuurwerkbom

De incidenten die er afgelopen jaarwisseling uitsprongen, waren de onrust in het Rode Dorp en de ontplofte vuurwerkbom op het Aïdaplein. De situatie die zich voordeed in het Rode Dorp, waarbij hulpverleners en persfotografen werden bekogeld met vuurwerk, noemde burgemeester Liesbeth Spies eerder al ‘volstrekt onacceptabel’. “Er is op verschillende plaatsen in onze gemeente met vuurwerk naar hulpverleners gegooid. Dit is vooral in het Rode Dorp gebeurd. Ik vind dit volstrekt onacceptabel. Gelukkig is niemand gewond geraakt.”

Op oudejaarsdag ontplofte rond 13:30 uur op de eerste verdieping in een flatwoning bij de Ridderhof in Alphen een vuurwerkbom. Er was zwaar illegaal vuurwerk afgestoken in de woning. Hierbij raakte één persoon zwaargewond en werden de eerste en tweede verdieping van het flatgebouw volledig ontruimd. ’s Avonds mochten bewoners weer naar huis. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) kwam vorige week opnieuw ter plaatse, waarbij nog meer explosief materiaal in de woning werd aangetroffen. Dit werd later op een veilige plek tot ontploffing gebracht.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 13:27

De 20 van Ron: de voorbereiding van de eerste inschrijver Ron

De eerste inschrijving voor de editie van de 20 van Alphen in 2022 was van Alphenaar Ron Damstra (39). Met de openingsklassieker in het vooruitzicht, is dit een mooi moment om deze actieve hardloper eens te vragen naar zijn voorbereiding en hardloopervaring.

Blog Opinie vandaag 12:39

De kip en het ei

Het zijn roerige tijden. Eerst de coronacrisis, nu weer de wooncrisis. Maar we hebben een nieuwe regering (nou ja, nieuw?) die al de problemen gaat aanpakken. Toch?