Archieffoto

Ondanks vuurwerkverbod neemt de gemeente maatregelen rondom de jaarwisseling

Afgesloten prullenbakken en containers, verwijderen van brandbaar materiaal, extra surveillance op bepaalde locaties en activiteiten aanbieden voor jongeren. Dat zijn de belangrijkste maatregelen die de gemeente deze jaarwisseling neemt om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Om de druk op de zorg te verlichten komt er dit jaar eenmalig een landelijk vuurwerkverbod. Desondanks treft de gemeente Alphen aan den Rijn toch (preventieve) maatregelen om vandalisme en verstoring van de openbare ruimte tegen te gaan.

Vergelijkbare inzet handhaving

“De inzet op handhaving is qua capaciteit vergelijkbaar met andere jaren. De inzet is vergelijkbaar met vorige jaren, omdat deze andere jaren ook effectief is gebleken”, zegt burgemeester Liesbeth Spies. Maar er wordt wel wat extra’s gedaan voor jongeren. “Deze jaarwisseling is natuurlijk anders dan andere jaren. We zetten dit jaar in het bijzonder in op activiteiten voor jonge mensen. We proberen hen iets extra’s te bieden, omdat het met name deze groep hard raakt dat er geen feestjes, vuurwerk, etc. mogelijk zijn deze jaarwisseling.”

Extra surveillance zal plaatsvinden op de locaties waar het carbidschieten is toegestaan. Dit mag aankomende jaarwisseling onder voorwaarden op Oudejaarsdag van 10:00 tot 17:00 uur. Net als elk jaar zal er ook extra worden gesurveilleerd in bepaalde wijken in Alphen waar al eerder meldingen van vuurwerkoverlast zijn gemaakt. Vorig jaar was dit bijvoorbeeld in de omgeving van de Diamantstraat en het Topaasplantsoen. Daar controleerde de politie in de decembermaand zowel opvallend als onopvallend in de wijk om te controleren op het afsteken van (zwaar) vuurwerk.

Prullenbakken en brandbare materialen

Verder wordt er in de dagen voor de jaarwisseling hard gewerkt door de gemeente om al het brandbaar materiaal wat gevonden wordt in het openbaar gebied te verwijderen. Ook prullenbakken en ondergrondse containers worden tijdens de jaarwisseling afgesloten. Op welk moment de prullenbakken worden verwijderd, dan wel afgesloten worden en wanneer ze weer te gebruiken zijn, zal de gemeente op een later moment aankondigen.

Naast het verwijderen van brandbaar materiaal, heeft het college toestemming gegeven om voertuigwrakken te verwijderen. Als de kans groot is dat voertuigwrakken rondom de jaarwisseling vernield of in brand gestoken worden, mogen deze in de periode van 27 december 2020 tot en met 1 januari 2021 van de openbare weg worden verwijderd door de politie.

Veilig, rustig en gezellig

Hoe de jaarwisseling dit jaar gaat verlopen is de vraag, want hoe gaan Alphenaren reageren op het landelijke vuurwerkverbod? Een combinatie van een vuurwerkverbod en coronamaatregelen is ook voor de politie een nieuwe situatie. “Het belangrijkste is dat we rekening houden met het onverwachte”, zegt politiechef John Nieumeijer. Maar veel verandert er niet ten opzichte van de afgelopen jaren. “Voorafgaand aan de jaarwisseling gaan agenten de wijken in om te kijken wat de sfeer is en gaan zij in gesprek met bewoners. Dat doen zij elk jaar. Wij zetten onze mensen in zoals we dat normaal ook doen.”

Nieumeijer laat verder weten dat de politie vooral staat voor het jaarlijks terugkerende probleem van geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling. Burgers vallen hulpverleners, waaronder politie, ambulances en brandweer vallen, op een gewelddadige manier lastig. Vaak is er alcohol in het spel. Nieumeijer hoopt dan ook hulpverleners veilig hun werk kunnen doen en ongeschonden thuiskomen. Hij roept Alphenaren dan ook op om zich vooral aan de regels te houden. “Dan kunnen we met de beperkingen die we deze jaarwisseling ervaren toch een leuk Oud en Nieuw vieren.”

Ook de burgemeester hoopt dat alles goed zal verlopen deze jaarwisseling en spreekt haar vertrouwen uit richting Alphenaren. “We zorgen er samen voor dat de jaarwisseling op een veilige en rustige manier verloopt”, zegt Spies. “Ik reken op iedereen om eraan bij te dragen dat de druk op de zorg en hulpdiensten niet groter wordt. Maak er – ondanks dat dit jaar anders is dan we allemaal gewild zouden hebben – een mooie jaarwisseling van!”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden vandaag 12:08

Raadhuisstraat voor ruim een halfjaar afgesloten door werkzaamheden

Vanaf 29 april zal een deel van het centrum ruim een halfjaar lang worden afgesloten vanwege nodige werkzaamheden aan het rioleringsstelsel. Dit betekent echter dat gedurende deze periode de Raadhuisstraat alleen te voet bereikbaar zal zijn.

Blog Sport vandaag 10:42

Sportieve treurnis bij Alphense topclubs

Het gaat belabberd met de Alphense clubs in de vierde divisie Alphense Boys is na de 5-1 nederlaag tegen HBC alleen in theorie ook volgend seizoen nog actief in de landelijke competitie. Acht punten inhalen om voor de nacompetitie in aanmerking te komen gaat natuurlijk niet meer lukken en dan heeftde club ook nog eens het allerslechtste doelsaldo in de vierde divisie A.

Advertorial Voorstelling vandaag 09:34

Hans Klok speelt zijn nieuwe show als eerste in Alphen

Hans Klok heeft woensdagavond bij RTL 4 talkshow BEAU bekendgemaakt dat hij met zijn magische voorstelling Face the Future door Nederland gaat toeren. Vanaf 3 augustus reist de snelste illusionist ter wereld langs de grootste theaters en zal hij het publiek verbluffen met nog nooit eerder vertoonde illusies die voor het publiek onbegrijpelijk zijn, geïnspireerd op Artificial Intelligence en Virtual Reality. De allereerste shows zijn zaterdag 3 en zondag 4 augustus 2024 te zien in Castellum. Kaarten zijn vanaf nu te koop!

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.