Alphens.nl EV

Onorthodoxe oplossingen voor woningnood Alphen-Stad

Omdat Alphen-Stad voorlopig niet kan uitbreiden, is een lijst gemaakt met onorthodoxe mogelijkheden en locaties voor nieuwbouwlocaties. Naar verwachting kunnen daardoor ongeveer 900 woningen worden gebouwd, waarvan een deel tijdelijk is.

Op deze lijst staan voor de korte termijn onder meer alternatieve woningen op de locatie van de voormalige Asfaltcentrale in de Gnephoek en een torenflat boven het parkeerterrein van voetbalvereniging ARC. Op iets langere termijn gaat het om locaties als Noorderbrink en het oude Scalacollege, deze locaties zijn na sloop van de huidige bebouwing beschikbaar. Verder zijn er mogelijkheden in de Euromarkt en aan de ‘overkant’ van de Rijnhaven. Ook genoemd worden locatie Bospark (oude school), de parkeerplaatsen van winkelcentra Herenhof en Ridderhof.

Voor een deel zijn deze locaties onorthodox, omdat er bijvoorbeeld een milieuzone ligt of omdat er een gewijzigd bestemmingsplan moet komen. De uitval, dus wel gepland maar nooit gebouwd, voor dit soort locaties is hoger dan normaal. Naar verwachting kunnen hier van de 2100 geplande ongeveer 900 woningen worden neergezet.

De uitspraak van de nieuwe provinciaal gedeputeerde wonen, Anne Koning (PvdA), dat er in de dorpen gebouwd zou kunnen worden, is niet relevant. De provincie heeft namelijk als regel dat dat niet mag als overloop voor stadsbewoners. Dorpen hebben een geheel eigen landelijk karakter en daar mag met grote bouwlocaties niet aan worden getornd.

Op de foto de locatie van de Asfaltcentrale in de Gnephoek.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken vandaag 17:16

Staking bij de Technische Unie in Alphen

Op donderdagmiddag 23 januari heeft een groep werknemers van verschillende technische groothandels gestaakt bij de Technische Unie (TU) in Alphen. De werknemers kwamen bij elkaar om te staken voor hogere salarissen.

Advertorial Algemeen vandaag 17:11

Opknapdag op broedplaats De Werf

Dat ouderwetse keukentrapje van Brabantia. Het theekastje van overgrootmoeder. Of die staande lamp uit de jaren ’70. Vintage is trend maar dan moet het meubel er natuurlijk wel goed en netjes uitzien. Op De Werf krijgt tweedehands een nieuwe kans.

Evenementen vandaag 16:46

ScalaMUN 2020: de grootste editie ooit

Op 6 en 7 maart 2020 wordt ScalaMUN (Model United Nations) voor de zevende keer op rij georganiseerd door leerlingen en docenten van het Scala College aan de Sacharov-locatie. Deze editie van ScalaMUN heeft als thema ‘’Time to reconsider; Let’s take back our future’’. Dit jaar wordt de grootste ScalaMUN tot nu toe georganiseerd.

Calamiteiten vandaag 15:14

Voertuigdiefstallen kwamen vaker voor in 2019

In veel gemeenten in de regio hebben dieven in 2019 vaker een voertuig gestolen dan in 2018. In Alphen is het aantal voertuigdiefstallen met maar liefst 70% gestegen.

Gemeente vandaag 14:29

Droge voeten, schoon water en een prettige en veilige leefomgeving

Klimaatverandering, de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen, de woningbouwopgave in de Randstad. Allemaal geen eenvoudige opgaven. Om alles in goede banen te leiden, stellen overheden strategische samenwerkingsagenda’s op. Hoogheemraad Sjaak Langeslag van Rijnland en wethouder Leo Maat van Alphen aan den Rijn ondertekenden op donderdag 23 januari zo’n strategische samenwerkingsagenda.

Advertorial Musical vandaag 13:54

Theatervoorstelling ‘Haar naam was Sarah’ opnieuw te zien

Productiehuis Alphen aan den Rijn (PA) bracht het toneelstuk 'Haar naam was Sarah', gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Tatiana de Rosnay, vorig jaar voor het eerst op de planken. Na een reeks succesvolle voorstellingen volgt er dit jaar een reprise. Op zondag 16 februari is de voorstelling te zien in Parkvilla.