Kringloop Alphen

Onteigening voor Kringloop en voor voormalig Shellpand

De woningbouwplannen in Rijnhaven-Oost gaan niet helemaal over rozen. Er is inmiddels een onteigeningsprocedure tegen twee bedrijven met milieu-uitdagingen en de gemeenteraad stemt in december in met nog twee onteigeningen, namelijk van de Kringloop en van een voormalig Shellpand.

Alle onteigeningen in Rijnhaven-Oost zijn en worden in gang gezet om de woningbouw door te laten gaan. Het gaat om honderden woningen voor de gemeente Alphen aan den Rijn, waar de woningnood vooral voor starters en middeninkomens hoog is. Er zijn vier bedrijven die een andere locatie moeten krijgen. De gemeente onderhandelt met deze bedrijven over bedrijfsverplaatsing, maar dit gaat langzamer dan gewenst.

Voor Mengvoeder Van der Bijl en voor de Zand en Grindhandel is in juli 2022 een onteigeningsprocedure gestart. Desondanks heeft minnelijke schikking de voorkeur. Beide bedrijven zijn afhankelijk van een locatie aan het water.

Voor twee andere bedrijven, de Kringloop en een voormalig Shellpand, geldt nu ook dat uitplaatsingsonderhandelingen moeizaam verlopen. Om een stok achter de deur te hebben, wordt ook voor deze bedrijven een onteigeningsprocedure gestart. Vanuit de raad komt een suggestie om eens op De Werf te kijken voor een plek voor de Kringloop.

De onteigeningsprocedure heeft zeker niet de voorkeur van verantwoordelijk wethouder Gerard van As die liever een minnelijke schikking treft. "Maar we willen wel de grote Rijkssubsidie behouden en dat kan alleen als we tijdig met de beoogde woningbouw beginnen."

De Alphense politieke partijen zijn het hier mee eens en het voorstel voor het opstarten van een onteigeningsprocedure voor de Kringloop en het Shellpand wordt in de gemeenteraadsvergadering van 14 december als hamerstuk op de agenda geplaatst.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige gisteren 13:48

Nieuwe voorzitter Stichting Vrienden van de Adventskerk

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft met ingang van deze maand weer een nieuwe enthousiaste voorzitter. Dirk Dirkzwager heeft de voorzittershamer opgepakt en zal samen met de andere vijf bestuursleden verder werken aan het behoud en het in goede conditie houden van de meer dan honderdjarige Adventskerk.

Onderwijs gisteren 11:40

Eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn

Vandaag is een spannende dag voor ongeveer 191.000 middelbare scholieren in Nederland. Zij horen namelijk of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Als dat het geval is, kunnen zij de vlag uithangen met hun schooltas eraan. Voor degenen die niet geslaagd zijn, volgt binnenkort een herkansing. Het definitieve aantal geslaagden wordt pas in het najaar bekendgemaakt.  

Advertorial Voorstelling gisteren 09:51

Castellum viert Keti Koti met de gedenkwaardige voorstelling 'Tula & Juliet'

Dit jaar organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn een driedaags evenement ter gelegenheid van Keti Koti, de herdenking van het koloniale en slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. Dit evenement staat tevens in het teken van de viering van vrijheid en gelijkwaardigheid. De eerste dag van dit driedaags evenement, maandag 1 juli, vindt plaats in Castellum met de voorstelling ‘Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin’.

Calamiteiten 11 jun. 2024 20:54

Twee gewonden na aanrijding tussen wielrenners

Dinsdagavond heeft een ongeluk plaatsgevonden op de Compierekade in Alphen aan den Rijn, waarbij wielrenners op elkaar zijn gebotst. Bij het ongeval raakten twee personen gewond.

Advertorial Eten en drinken 11 jun. 2024 16:46

Ervaar de Aziatische keuken bij restaurant Yumei

Yu Mei is niet alleen de eigenaresse, maar ook de ziel van het restaurant. Haar passie voor koken komt voort uit haar jeugd in China, waar ze de kunst van het koken leerde van haar moeder. Met deze diepgewortelde kennis en liefde voor de Chinese keuken, brengt ze samen met haar kok elke dag authentieke gerechten naar haar klanten.