Google Street View

Onveilige verkeerssituaties bij scholen: “Laat de auto wat vaker staan”

De verkeersveiligheid rondom scholen is onveilig en dat moet beter, vindt ook Ton Tijsen, wijkagent van Kerk en Zanen. Veel ouders brengen hun kinderen nu te vaak met de auto naar school. En dat zorgt voor benarde situaties rondom Alphense scholen.

Haastige spoed is zelden goed. Dat devies geldt zeker voor de situaties die ontstaan bij het wegbrengen en ophalen van kids bij Alphense scholen. Veel ouders kiezen ervoor om hun kinderen naar school te brengen met de auto. Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat zo’n 12 tot 15 procent van de schoolgaande kinderen met de auto wordt gebracht. Vaak zelfs dagelijks.

Onveilige situaties

En dat halen en brengen gaat niet altijd goed, waaronder bij de Vroonhoevelaan in de Alphense wijk Kerk en Zanen. Daar zijn veel klachten over foutparkeerders. ‘’Er is niet voldoende ruimte voor mensen om te parkeren, daardoor ontstaan onveilige situaties’’, zegt Tijssen. Door beperkte ruimte ontstaat er een toestand waar auto’s dubbel geparkeerd staan of voor die paar minuten ergens lukraak worden neergezet.

‘’Kinderen die fietsend of lopend naar school gaan, zijn hierdoor het haasje. Daar wordt niet naar gekeken. De auto’s worden prompt neergezet en de kinderen worden uitgeladen’’, aldus Tijsen. Het probleem heeft de aandacht van de politie. De politie in Alphen gaat steeds vaker posten rondom scholen in de ochtend voor de lessen en in de middag, nadat de lessen voorbij zijn.

‘’Eens in de zoveel tijd ga ik observeren, soms is dat preventief, maar steeds vaker ook repressief. De laatste keer stond ik preventief met mijn motor voor een school. Dan loopt het perfect. Dus het kan wel. Anderzijds heb ik ook genoeg bekeuringen uitgeschreven wanneer ik onopvallend ging observeren’’, zegt Tijsen. Het is een middel dat nodig is om de verkeersveiligheid van eenieder te waarborgen.

Lopend of fietsend naar school

Onveilige situaties bij scholen blijkt een landelijk probleem. Het heeft daarom ook de aandacht van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zij drukken ouders op het hart dat de route van huis naar school voor kinderen het ideale moment is om praktijkervaring op te doen. Aan ouders doen zij dan ook de oproep om enkel bij uitzondering de auto te pakken.

Daar sluit wijkagent Tijsen zich bij aan. De boodschap die Tijsen aan ouders zou willen meegeven is om wat meer tijd uit te trekken om je kind naar school te brengen. ‘’Wees zo wijs om lopend of met de fiets te gaan. Het kost tien minuten extra, maar het is voor ieders veiligheid. Of parkeer desnoods verderop in de omgeving.’’


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen gisteren 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer 8 mei 2021 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.