Ingezonden

Ook gemeente Alphen aan den Rijn tekent voor financiering 2023 dementie cursusweek

Vanaf het moment dat je te horen krijgt dat je dementie hebt, verandert er van alles. Niet alleen voor wie de diagnose krijgt, maar ook voor zijn of haar mantelzorger. Partners zijn vaak cruciaal voor het vervolg van iemands ziekte- en zorgproces. Om hen goed voor te bereiden op de tijd die voor hen ligt, is de cursusweek Beter Thuis met Dementie ontwikkeld. Op woensdag 23 november tekenden dertien gemeenten, waaronder de gemeente Alphen aan den Rijn, met Zorg en Zekerheid voor de financiering van 2023.

Beter Thuis met Dementie is een Australisch concept dat door zorgorganisatie Laurens in Nederland is ingevoerd. Vorig jaar startte het Expertisecentrum Dementie, een samenwerking van ActiVite en Topaz deze cursus in onze regio, met steun van Zorg en Zekerheid en de gemeenten Alphen aan den Rijn en Leiden.

Het is een groot succes; mantelzorgers beoordelen de week in onze regio gemiddeld met een 9,1 en geven aan minder draaglast te ervaren. Ook blijkt het concept kosteneffectief: uit onderzoek van dr. Betty Birkenhäger (Laurens) blijkt dat mensen die de cursus hebben gedaan langer thuis kunnen blijven wonen en minder professionele zorg nodig hebben dan mensen die niet hebben deelgenomen. Dat leidt volgens het onderzoek tot een besparing van 14.000 euro per jaar per echtpaar.

Cursus en vakantie

De cursusweek biedt een afwisselend programma voor mantelzorger én deelnemer, in een mooie groepsaccommodatie in Koudekerk aan de Rijn. Sommige programmaonderdelen doen de cursisten samen, andere zijn apart. “Voor de deelnemers is het echt een vakantieweek, met ontspanning, muziek, een spelletje. Voor mantelzorgers is het best intensief, met veel workshops van specialisten op het gebied van de zorg voor mensen met dementie. De dagen waren zo intensief, ik moest ‘s avonds gewoon een beetje bijkomen. Maar ik heb me geen moment verveeld, bij geen enkele workshop", vertelt Marieke van Kampen, die dit jaar de cursus deed.

Unieke samenwerking

Deelnemers en hun partners betalen een eigen bijdrage voor de week, van zo'n 250 euro. De rest wordt betaald door het zorgkantoor van Zorg en Zekerheid en de Gemeenten Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag & Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Oegstgeest, Nieuwkoop, Noordwijk, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude. Deze week tekenden zij voor de financiering voor 2023. Dit is uniek, omdat de organisaties hiermee voor dit project over de grenzen van financieringsstromen heen, de samenwerking zoeken. Met dit geld worden in 2023 ook weer zes cursusweken georganiseerd.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Gezondheid en welzijn vandaag 14:57

Gemeente organiseert De dag van de Jeugdhulp

Vanaf 2024 gaan de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop de jeugdhulp gezamenlijk organiseren. Op donderdag 1 december organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn ‘De dag van de Jeugdhulp’.

Theater vandaag 14:05

Leerlingen Scala schitteren in het Castellum

Op donderdag 24 november maakten leerlingen van het Scala College in een zo goed als uitverkochte theaterzaal in het Castellum veel indruk met het jaarlijks georganiseerde ‘Scala On Stage’. De bezoekers kregen een show voorgeschoteld met zang, dans, muziek en cabaret van een hoog niveau.

Coronel Dakar 2023 vandaag 12:39

Coronel Dakar Team met “The Desert Lion” naar Dakar Rally 2023

Met een druk bezochte uitzwaaisessie bij het Coronel Adventure Indoor Klimpark is het volgende Dakar-avontuur voor het Coronel Dakar Team officieel begonnen. Vanuit Huizen wordt “The Desert Lion”, de auto waarmee de broers op 31 december aanstaande tijdens de Dakar Rally van start gaan, naar het Circuit Paul Ricard in het Zuid-Franse Le Castellet gereden, vanwaar het transport naar Saoedi-Arabië voor de rally deze week vertrekt.