Josh Walet

Ook in Alphen aan den Rijn neemt politie stroomstootwapen in gebruik

Sinds begin dit jaar is het stroomstootwapen toegevoegd aan de politie-uitrusting. “Ook in ons district Alphen-Gouda kun je vanaf deze week politieagenten tegenkomen met een stroomstootwapen”, aldus politiechef John Nieumeijer. 

Er zijn vaak gevaarlijke situaties waar politiemensen een gat ervaren tussen de wapenstok, pepperspray en zwaardere geweldsmiddelen als een hond of vuurwapen. In dat geval is een stroomstootwapen een uitkomst. Het wordt door de politie dan ook gezien als een ‘waardevolle aanvulling op de bestaande geweldsmiddelen van de politie’.

De ervaring vanuit een pilot in Amersfoort met het stroomstootwapen is dat het trekken van het wapen, het aanzetten, het mondeling dreigen ermee en het laten knetteren er in de meeste de gevallen toe leidt dat iemand stopt met verzet. Een stroomstoot schakelt een persoon namelijk fysiek uit en daar willen veel personen zich niet aan wagen.

Voordat agenten het stroomstootwapen in hun uitrusting op mogen nemen, dienen zij een opleiding te volgen. Daarin leren ze omgaan met het wapen in realistische scenario’s uit de praktijk. De politie laat weten dat als de agenten het stroomstootwapen gebruiken, er ook oog is voor mogelijke risico’s. “Als iemand getroffen is door het stroomstootwapen, wordt altijd medisch personeel gewaarschuwd.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid vandaag 15:11

Boodschappen doen zonder plastic? Doe mee met de Zero Waste Tour!

Binnenkort is weer de Week Zonder Afval. In dit kader worden op 4 juni Zero Waste Tours georganiseerd op 40 locaties in heel Nederland. Lokale gidsen laten dan zien bij welke winkels je verpakkingsvrij boodschappen kunt doen. Ook in Alphen aan den Rijn zijn twee tours gepland.

Limesjaar 2022 vandaag 12:35

ROMEINEN Cananefaten

Toen het Alphense fort Albaniana in de eerste eeuw werd gebouwd, woonden er heel weinig mensen in wat nu Zuid-Holland is. Later werden bewoners bekend onder de naam Cananefaten. Deze bevolkingsgroep bewoonde vooral het huidige Westland en mondjesmaat waren er een paar losse nederzettingen langs de kust.

Advertorial Kunst en Cultuur vandaag 11:27

Alles over de start van het nieuwe theaterseizoen

Het programma is klaar, de brochure wordt gedrukt en Castellum maakt zich op voor de verkoop van een nieuw en bruisend theaterseizoen. Er mag alvast verklapt worden dat Waylon, Peter Pannekoek en Van der Laan & Woe in 22/23 naar Castellum komen en er staat nog veel meer moois op stapel...

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 20

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, vind je hier.