Josh Walet

Ook in Alphen stijgen de besmettingen, aantal gemelde ziekenhuisopnames daalt wel

Afgelopen week zijn 368 inwoners uit Alphen positief getest op het coronavirus. Dat zijn 40 inwoners meer dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames ligt wel lager. Ongeacht het aantal nieuwe besmettingen en ziekenhuisopnames, zullen de geplande versoepelingen woensdag 28 april doorgang vinden.

Het aantal nieuwe besmettingen in Alphen stond vorige week op 328 besmettingen. Afgelopen week werden er 368 besmettingen gemeld door GGD Hollands Midden. Er zijn ongeveer evenveel coronatesten afgenomen in de teststraten. In totaal zijn er afgelopen week 6 inwoners uit onze gemeente in het ziekenhuis opgenomen*. Dit aantal daalt al een paar weken op rij. Er is niemand uit Alphen overleden aan het coronavirus.

* Aangezien GGD Hollands Midden sinds kort nieuwe cijfers gebruikt om het aantal ziekenhuisopnames te duiden, ligt dit aantal hoger dan eerder. Voortaan baseert GGD Hollands Midden zich op de cijfers van Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE). Hierin worden ook de personen meegerekend die voor iets anders naar het ziekenhuis gaan, maar wel corona blijken te hebben.

Lees ook: GGD Hollands Midden besluit teststraat in Alphen langer te openen

Versoepelen vanaf 28 april

Het demissionaire kabinet streeft ernaar om elke twee á drie weken versoepelingen door te voeren in aanloop naar de zomer, zodat er in die periode straks weer veel mogelijk is. Dit moet in zes stappen gebeuren. De eerste stap wordt gezet op woensdag 28 april. Dan wordt er bijvoorbeeld weer meer mogelijk voor horecagelegenheden. Zij mogen onder voorwaarden hun terrassen weer openen. Ondanks dat dit maar van 12:00 tot 18:00 uur mag, hebben veel Alphense horecaondernemers weer zin om gasten te ontvangen.

Versoepelingen voor winkels en markten worden ook doorgevoerd. Winkels hoeven niet meer te werken met winkelen op afspraak en op markten mogen weer non-foodkramen staan. Een opluchting voor veel marktkooplieden. Pierre van der Pol, die al jaren op de Alphense markt staat, staat ook al in de starthouding. ‘’Toen ik het nieuws hoorde ben ik op mijn bank gaan staan om een dansje te doen’’, zei hij.

Testevenement in AquaRijn

In Alphen vond zondag 25 april het enige fieldlab testevenement in het Groene Hart plaats. Er werd in zwembad AquaRijn een waterpolotoernooi georganiseerd voor de jeugd. De organisatie van het testevenement was in handen van AZC Alphen, samen met De Thermen2, de gemeente Alphen a/d Rijn en de KNZB. Zij kijken terug op een geslaagde dag. "Het is erg mooi om alle blije gezichten te zien. Van scheidsrechters, tot vrijwilligers, trainers, spelers. Iedereen is weer blij om in het zwembad te zijn en kijkt terug op een geslaagde dag."

Lees ook: Ronald de Vos start petitie tegen testsamenleving: “Testevenementen zijn weggegooid geld”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.