Op deze plekken in Alphen is een tekort aan AED’s

Nederland heeft over het algemeen een dekkend AED-netwerk. Hiermee is de kans groot dat als je in Nederland een hartstilstand krijgt, er binnen 500 meter aan AED te vinden is. Maar op 1775 plekken in Nederland is dat niet het geval, waaronder ook op een aantal plekken in Alphen.

De afgelopen drie jaar is het aantal AED’s in Nederland gegroeid van 10.000 naar 25.000, maar de Hartstichting en HartslagNu hopen dat het aantal toe blijft nemen. “Overal in Nederland waren nog AED’s nodig. Nu zijn we al zo ver dat we specifiek kunnen aangeven op welke locaties nog AED’s nodig zijn”, zegt Aart Bosmans, bestuurder van HartslagNu. “Lokaal zijn er grote verschillen te zien in de dekking. In plaatsen waar de gemeente en burgers betrokken zijn en waar veel actieve stichtingen zijn, zien we dat de AED-dekking vaak beter is.”

AED-loze zones

De Hartstichting en HartslagNu hebben in kaart gebracht waar de laatste AED-loze zones zich bevinden. Dit houdt in dat ze op zoek zijn gegaan naar gebieden met een diameter van 1 kilometer die niet binnen bereik van een AED vallen. Uit inventarisatie blijkt dat het in totaal om 1775 plekken in Nederland gaat.

Op deze interactieve kaart kun je zien dat er in Alphen twee rode cirkels te zien. “Het midden van de rode cirkel is de ideale plek voor een AED. Hoe dichter de AED bij die locatie hangt, hoe beter”, aldus de Hartstichting. “Een AED kan een gebied van 500 meter rondom bedienen. Dit is ook het gebied wat de cirkel op de kaart beslaat. Het kan dat de meest optimale plek voor een AED in werkelijkheid afwijkt door bijvoorbeeld een lokale (verkeers)situatie.” Omdat plaatsing op de optimale plekken niet altijd mogelijk is, zijn er volgens de Hartstichting en HartslagNu niet 1775 AED’s nodig, maar twee keer zoveel.

AED’s in Alphen

De kaart wordt maandelijks aangevuld met nieuwe locaties waar AED’s hangen. Op 4 van de 5 plekken die op de kaart aangegeven worden, zijn wel AED’s aanwezig. “Er hangen 116 AED’s in onze gemeente die 24/7 bereikbaar zijn. Daar bovenop hangen nog eens 38 AED’s die beperkt beschikbaar zijn, bijvoorbeeld binnen openingstijden van een winkel”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Bij de vlek in Alphen aan den Rijn met de donkerrode kern ter hoogte van de Van Nesstraat hangt aan AED in de Van Brakelstraat ter hoogte van nummer 30. Ter hoogte van de Dotterbloem hangt ook een AED bij ActiVite Rietveld. Bij de vlek in Boskoop ter hoogte van de Julianastraat hangt een AED bij Nassaustraat 6 en bij de rode vlek in het buitengebied bij Boskoop (Voorweg) hangt een AED bij Voorweg 95. In de kern Koudekerk is ter hoogte van de Kwekerij nog geen AED beschikbaar. “Daar wordt op dit moment gezocht naar een goede plek om er een op te hangen.”

Het belang van AED’s

Bij ernstige hartritmestoornissen kunnen AED’s het hart met behulp van elektrische schokken weer normaal laten kloppen. Van de circa 8000 mensen die jaarlijks worden gereanimeerd, gebruiken omstanders in de helft van de gevallen een AED die op een openbare plek is geplaatst.

De kans op overleving van een hartstilstand is de afgelopen jaren flink gestegen buiten het ziekenhuis, wat komt door de toename van het aantal AED’s en burgerhulpverleners. In de jaren ’90 was de overleving nog 9%, op dit moment is dat bijna 25%. Bij 50% van de oproepen is het een burgerhulpverlener die de AED als eerste aansluit bij het slachtoffer.

“Dat we in Nederland een netwerk van burgerhulpverleners en AED’s hebben is bijzonder. Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties: we zijn samen zo ver gekomen. De sterke groei van het aantal burgerhulpverleners en aangemelde AED’s de afgelopen jaren laat zien hoe betrokken Nederlanders zijn bij het hartveiliger maken van hun omgeving“, vertelt Marianne Spoelstra, projectleider bij de Hartstichting.

Op de foto: Meneer de Reuver bij de buurt-AED die in februari geplaatst is in de Oude Ambachtenwijk


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek gisteren 19:29

Alphens Restaurantweek: Bij Hen - wees er als de kippen bij!

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Bij Hen.

Evenementen gisteren 16:47

Spooktocht en kamperen met MAX in het komend weekend

Op zaterdag 8 augustus organiseert Stichting MAX weer de ‘Nacht van MAX’ in Alphen aan den Rijn. Dit avondprogramma bestaat uit een spooktocht en de mogelijkheid om je tentje op te slaan op het grasveld naast het jongerencentrum/poppodium. Uiteraard alles volgens de geldende maatregelen vanuit het RIVM.

Beleef Alphen gisteren 15:39

Beleef Alphen: Fietstocht Vogels en Zoo

Deze zomer gaat Lars (25) voor Alphens elke week op stap. ''Ik licht één activiteit uit en schrijf uitgebreid over wat ik gedaan heb. Om te ervaren wat er kan, wat er doen is maar vooral om te ontdekken wat er te beleven is in Alphen. Ik maak stadswandelingen, bezoek het Archeon, hang in de touwen bij het klimpark en nog veel meer!'' Deze week: Fietstocht Vogels en Zoo.

Weer in Alphen gisteren 14:19

Hittegolf op komst - deel je verkoelende tips!

Er is een hittegolf op komst en dat betekent dat het warm wordt de komende dagen en nachten, ook in Alphen. Waar zoek jij verkoeling? Laat het ons weten! 

Calamiteiten gisteren 12:00

Voertuig te water aan de Oostkanaalweg

In de afgelopen nacht is er een voertuig te water geraakt aan de Oostkanaalweg N460. De bestuurder was al uit het water geklommen, maar kon niet met duidelijkheid zeggen dat hij alleen was.