Eveline Verhoeve

Op reis, een officierswoning en iets over goden

Wist je dat je te voet langs de Limes kunt reizen en dat Romeinen dat heel normaal vinden? Dat officieren in een castellum een eigen woning hebben, maar dat acht soldaten een kamer delen? En dat Romeinen onderhandelen met hun goden? Dit en meer deze week op Romeins Alphen.

“Direct na het kraaien van de haan spring je uit bed in de mansio, je trekt je wollen tunica aan en je pakt je spulletjes in je schoudertas. Dan ga je op weg naar het kampdorp bij het volgende castellum. Zo zou het zomaar kunnen gaan.” Uit: Ik ga op reis...

“De officieren in een Romeinse castellum hebben een eigen woning. Daarmee zijn zij bevoorrecht. De woning van een centurio ligt aan een kopse kant van een barak. Tussen deze woning en de kamers van de manschappen hebben de onderofficieren hun ruimten.” Uit: Officierswoning

“Romeinen denken heel simpel over de relatie met hun goden. Als je als rechtgeaarde Romein een gunst wilt, dan onderhandel je daarover. Dat werkt als volgt: beste god of godin, hier is een offer, als ik ongeschonden terugkeer van mijn reis (of een andere wens) dan krijgt u een votiefsteen.” Uit: Geschenken voor goden

Nieuwe artikelen

  • Pop-up Romeinse vicus aan de Rijn
  • Verschillende schilden
  • Pantheon
  • Ik ga op reis…
  • Geschenken voor goden
  • Gallo-Romeinse tempels
  • Germania Inferior
  • Lezing over Romeinse grenzen
  • Verschil in voeding
  • Officierswoning

Bezoek Romeins Alphen
Lees alles over het Romeinse verleden van gemeente Alphen aan den Rijn op www.RomeinsAlphen.nl Kies een onderwerp en gebruik de uitgebreide zoekfunctie om meer artikelen en informatie te vinden.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphense Zendmast gisteren 17:18

Zendmast verlicht in regenboogkleuren voor verjaardag

Het is mogelijk om de Alphense zendmast te verlichten voor de verjaardag van een dierbare. De zendmast zal woensdagavond alle kleuren van de regenboog schijnen voor de 50e verjaardag van Monique.

Advertorial Evenement gisteren 16:23

Kom zaterdag 9 juli naar de Senzaa Summer Fair Party!

Het is bijna zover! Nog een aantal nachtjes slapen en dan zullen Gabriella van der Laan (Stylingbox), Monique van ’t Veer (MEAU vintage jewellery) en Danny Arts (Senzaa) iedereen van harte welkom heten bij Senzaa summer fair.

Calamiteiten gisteren 15:36

Politie zoekt getuigen van gewapende overval

In de nacht van dinsdag op woensdag hebben rond 01:30 uur vier nog onbekende personen geprobeerd een bedrijf aan de Ondernemingsweg in Alphen aan den Rijn te overvallen. Tijdens de overal werd gebruikt gemaakt van een vuurwapen en slagwapens.