Josh Walet

Opening terrassen lijkt aanstaande, ook burgemeester Liesbeth Spies is voorstander

Burgemeesters van de vier grote steden roepen op om de terrassen zo snel mogelijk te openen. Deze oproep wordt ook gesteund door burgemeester Liesbeth Spies. En het ziet er positief uit, want de opening van de terrassen wordt genoemd in het concept-openingsplan van het kabinet.

In het zonnetje op een terras een verkoelend biertje of een kopje koffie drinken. Daar kijkt eigenlijk iedereen wel naar uit. Met de bijkomstigheid dat het openen van terrassen ervoor zorgt dat de bezoekersstroom wordt gereguleerd in plaats van dat er in parken hordes mensen bij elkaar staan of zitten, was voor Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, reden om op te roepen de terrassen zo snel mogelijk te openen.

Meer lucht voor iedereen

De burgemeesters van drie andere steden steunden deze oproep van Halsema. Ook burgemeester Liesbeth Spies is voorstander van het snel openen van de terrassen. “Ik ondersteun de oproep van de burgemeesters van de G4 om de terrassen verantwoord te openen, uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen”, laat Spies desgevraagd weten.

Dit geeft volgens haar lucht aan horecaondernemers én Alphenaren. “Voor horecaondernemers die het flink voor de kiezen hebben gekregen, betekent het openstellen van de terrassen weer wat langverwachte ruimte. Zij kunnen op die manier weer omzet genereren die hard nodig is”, zegt ze. “Inwoners kunnen elkaar op een verantwoorde manier buiten ontmoeten. Nu het weer mooier wordt en de dagen langer, willen veel mensen immers graag naar buiten.”

Spies ziet liever dat dit gecontroleerd gebeurt. “Wij zien liever dat zij elkaar ontmoeten in een gereguleerde omgeving, dan dat mensen massaal samenkomen in parken of andere plekken in de openbare ruimte waar naleving van de coronamaatregelen lastiger te controleren is.”

Versoepelingen op komst

Het openen van de terrassen lijkt er nu ook daadwerkelijk aan te komen. Het kabinet denk er namelijk aan om in vijf of zes stappen tot versoepeling te komen. Op 21 april willen zij de terrassen en winkels weer openen. Daarnaast wil het kabinet de avondklok opheffen, het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen verhogen en de buitenschoolse opvang, het voortgezet onderwijs en het middelbaar onderwijs weer openen. Ook wil het kabinet het hoger onderwijs openstellen. Dit zal wel met een toegangstest zijn.

Ondanks de versoepelingen worden wel de overige maatregelen, zoals 1,5 meter afstand en thuisblijven met klachten, aangehouden. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redacties van NOS en RTL Nieuws. Het concept-plan wordt eerst beoordeeld door de experts van het OMT, het Outbreak Management Team. Voorwaarde voor het doorvoeren van de versoepelingen is dat de coronacijfers het toe moeten laten.

Verruimde terrassen in Alphen

Als het moment straks echt daar is dat de terrassen open mogen, hebben de burgemeester en wethouders van Alphen er in ieder geval al mee ingestemd dat horecagelegenheden verruimde terrassen mogen plaatsen, net als vorig jaar. De mogelijkheid om de terrassen groter op te zetten geldt voor onbepaalde tijd. Hiermee hoopt de gemeente horecaondernemers letterlijk en figuurlijk wat extra ruimte te bieden.

Vorig jaar werd er door diverse horecagelegenheden in Alphen gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. Zo werd het strandje bij de Zegerplas ingericht als terras, zodat zowel kinderen konden blijven spelen als gasten konden genieten van een drankje. Het terras op het Rijnplein werd ook groter opgezet dan normaal en ook het midden van het Thorbeckeplein stond vol met tafels en stoelen op de dagen dat er geen markt was. In de Julianastraat stond het terras opgesteld op plekken van winkels die ’s avonds gesloten waren.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 14:50

Vier samen Koningsdag bij Lodge Alphen

Koningsdag komt eraan en dat betekent: tijd voor een feestje, ook nu. Vier samen met vrienden en/of familie jouw Koningsdag op het kleedjesterras bij Lodge Alphen!

Evenementen vandaag 14:00

Party alert: het eerste deel van de line up voor Vrij & Blij 2021 is bekend

Het moment waarop iedereen het afgelopen jaar heeft gewacht, is daar. We mogen weer feesten! Vrij & Blij 2021 belooft in juli twee dagen feest, en bij een goed feest horen grote artiesten. De organisatie is trots dat ze het eerste deel van de line up bekend kunnen maken, deel twee volgt zeer binnenkort.