Josh Walet

Opening terrassen lijkt aanstaande, ook burgemeester Liesbeth Spies is voorstander

Burgemeesters van de vier grote steden roepen op om de terrassen zo snel mogelijk te openen. Deze oproep wordt ook gesteund door burgemeester Liesbeth Spies. En het ziet er positief uit, want de opening van de terrassen wordt genoemd in het concept-openingsplan van het kabinet.

In het zonnetje op een terras een verkoelend biertje of een kopje koffie drinken. Daar kijkt eigenlijk iedereen wel naar uit. Met de bijkomstigheid dat het openen van terrassen ervoor zorgt dat de bezoekersstroom wordt gereguleerd in plaats van dat er in parken hordes mensen bij elkaar staan of zitten, was voor Femke Halsema, de burgemeester van Amsterdam, reden om op te roepen de terrassen zo snel mogelijk te openen.

Meer lucht voor iedereen

De burgemeesters van drie andere steden steunden deze oproep van Halsema. Ook burgemeester Liesbeth Spies is voorstander van het snel openen van de terrassen. “Ik ondersteun de oproep van de burgemeesters van de G4 om de terrassen verantwoord te openen, uiteraard met inachtneming van alle veiligheidsmaatregelen”, laat Spies desgevraagd weten.

Dit geeft volgens haar lucht aan horecaondernemers én Alphenaren. “Voor horecaondernemers die het flink voor de kiezen hebben gekregen, betekent het openstellen van de terrassen weer wat langverwachte ruimte. Zij kunnen op die manier weer omzet genereren die hard nodig is”, zegt ze. “Inwoners kunnen elkaar op een verantwoorde manier buiten ontmoeten. Nu het weer mooier wordt en de dagen langer, willen veel mensen immers graag naar buiten.”

Spies ziet liever dat dit gecontroleerd gebeurt. “Wij zien liever dat zij elkaar ontmoeten in een gereguleerde omgeving, dan dat mensen massaal samenkomen in parken of andere plekken in de openbare ruimte waar naleving van de coronamaatregelen lastiger te controleren is.”

Versoepelingen op komst

Het openen van de terrassen lijkt er nu ook daadwerkelijk aan te komen. Het kabinet denk er namelijk aan om in vijf of zes stappen tot versoepeling te komen. Op 21 april willen zij de terrassen en winkels weer openen. Daarnaast wil het kabinet de avondklok opheffen, het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen verhogen en de buitenschoolse opvang, het voortgezet onderwijs en het middelbaar onderwijs weer openen. Ook wil het kabinet het hoger onderwijs openstellen. Dit zal wel met een toegangstest zijn.

Ondanks de versoepelingen worden wel de overige maatregelen, zoals 1,5 meter afstand en thuisblijven met klachten, aangehouden. Dat melden Haagse bronnen aan de politieke redacties van NOS en RTL Nieuws. Het concept-plan wordt eerst beoordeeld door de experts van het OMT, het Outbreak Management Team. Voorwaarde voor het doorvoeren van de versoepelingen is dat de coronacijfers het toe moeten laten.

Verruimde terrassen in Alphen

Als het moment straks echt daar is dat de terrassen open mogen, hebben de burgemeester en wethouders van Alphen er in ieder geval al mee ingestemd dat horecagelegenheden verruimde terrassen mogen plaatsen, net als vorig jaar. De mogelijkheid om de terrassen groter op te zetten geldt voor onbepaalde tijd. Hiermee hoopt de gemeente horecaondernemers letterlijk en figuurlijk wat extra ruimte te bieden.

Vorig jaar werd er door diverse horecagelegenheden in Alphen gebruikgemaakt van deze mogelijkheid. Zo werd het strandje bij de Zegerplas ingericht als terras, zodat zowel kinderen konden blijven spelen als gasten konden genieten van een drankje. Het terras op het Rijnplein werd ook groter opgezet dan normaal en ook het midden van het Thorbeckeplein stond vol met tafels en stoelen op de dagen dat er geen markt was. In de Julianastraat stond het terras opgesteld op plekken van winkels die ’s avonds gesloten waren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige gisteren 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen gisteren 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.