In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart gaat de klok een uur vooruit. Hierdoor is deze nacht een uurtje korter, maar wordt het 's avonds wel langer licht.

Het doel van het verzetten van de klok is het besparen van energie door meer daglicht te gebruiken. Het is bedacht in de Eerste Wereldoorlog, maar tegenwoordig is hier ook de nodige kritiek op. Mensen zeggen dat het hun 'biologische klok' verstoort. Het verzetten van de klok zou voor veel mensen vergelijkbaar zijn met een jetlag na een lange vliegreis.

Afschaffing

Blijven we de klok elk halfjaar verzetten? Dat is een discussie die al een aantal jaar loopt. Zo heeft in 2018 de Europese Commissie een voorstel ingediend over het afschaffen van de verplichte zomer- en wintertijd. Daaruit is gekomen dat landen dat zelf mogen beslissen tussen drie tijdssystemen: het huidige systeem, een permanente wintertijd en een permanente zomertijd.

Nederland laat weten pas een standpunt in te nemen wanneer duidelijk wordt wat buurlanden doen. Voor nu gaat de klok dus 'gewoon' nog vooruit om 03:00 uur ‘s nachts.