Pixabay

Opgelet: van zaterdag- op zondagnacht gaat de zomertijd in

In de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 maart gaat de klok een uur vooruit. Hierdoor is deze nacht een uurtje korter, maar wordt het 's avonds wel langer licht.

Het doel van het verzetten van de klok is het besparen van energie door meer daglicht te gebruiken. Het is bedacht in de Eerste Wereldoorlog, maar tegenwoordig is hier ook de nodige kritiek op. Mensen zeggen dat het hun 'biologische klok' verstoort. Het verzetten van de klok zou voor veel mensen vergelijkbaar zijn met een jetlag na een lange vliegreis.

Afschaffing

Blijven we de klok elk halfjaar verzetten? Dat is een discussie die al een aantal jaar loopt. Zo heeft in 2018 de Europese Commissie een voorstel ingediend over het afschaffen van de verplichte zomer- en wintertijd. Daaruit is gekomen dat landen dat zelf mogen beslissen tussen drie tijdssystemen: het huidige systeem, een permanente wintertijd en een permanente zomertijd.

Nederland laat weten pas een standpunt in te nemen wanneer duidelijk wordt wat buurlanden doen. Voor nu gaat de klok dus 'gewoon' nog vooruit om 03:00 uur ‘s nachts. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.