Pixabay

Opgelet: vanaf 1 juli extra betalen voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic

Haal je wel eens wat af bij de snackbar? Of koop je maaltijdsalades bij de supermarkt? Dan betaal je vanaf 1 juli extra. Vanaf dan moet door heel Nederland worden betaald voor wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten.

Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Dit afval belandt vaak op straat of in bosjes. Om zwerfafval te beperken zal er vanaf 1 juli een nieuwe maatregel doorgevoerd worden.

Wegwerpplastic

Vanaf volgende maand betaal je dus extra voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic als je eten of drinken afhaalt of laat bezorgen. Dit geldt bijvoorbeeld als je een koffie op het station haalt, een frietje meeneemt bij de snackbar, een maaltijdsalade in de supermarkt koopt of een broodje in plastic bij het tankstation koopt. Deze kosten staan apart op de kassabon vermeld.

Ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel geld ze vragen voor de wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. De overheid geeft wel richtlijnen mee. Zo betaal je € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd en € 0,05 voor verpakte kleine porties groente en fruit en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg.

Herbruikbare optie

Naast het rekenen van kosten voor wegwerpplastic zijn ondernemers ook verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dit kan op twee manieren. Of ondernemers bieden herbruikbare bekers en bakjes aan waarvoor je borg moet betalen en die je terug kunt brengen, óf ondernemers vullen de beker of het bakje dat jij hebt meegebracht. Dat is beter voor het milieu én vanaf 1 juli óók voor je portemonnee. Vanaf 1 januari 2024 wordt bij consumptie ter plaatse herbruikbaar servies het uitgangspunt.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 12:39

Waterschapsbelasting in de regio gaat omhoog

De waterschapsbelasting in de regio gaat in 2024 omhoog, ook in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dit blijkt uit de nieuwe tarieven die hoogheemraadschappen bekend hebben gemaakt.