Harre van der Nat
Blog Opinie

Opinie: onderzoek nodig naar belangen Gnephoekpolder

De coalitie in Alphen is niet meer. Gevallen over de Gnephoek. Zo gunden ze elkaar richting de raadsverkiezingen een mooie uitweg en nu kunnen ze trots vertellen aan hun achterban dat ze er alles aan gedaan hebben. Het toneelstuk van de coalitiepartijen werd verstoord door de VVD die vier jaar lang vanuit de coulisse mocht toekijken en nu in de laatste acte wat spreektekst werd gegund.

Ondertussen gingen in Amersfoort, Rijssen, Den Haag en Delft en op een aantal zolderkamers of tot kantoor verbouwde schuurtjes in Alphen aan den Rijn de vlaggen uit. Hier hebben de grondspeculanten, enkele sluwe Alphense BV’tjes en ontwikkellaars en fondsen al 30 jaar op gewacht. Wie nu nog niet weet dat 95% van alle percelen al jaren in handen is van MAB Nederland, BPD Bouwfonds, VolkerWessels vastgoed BV, Rotij Grondvast en vele andere lieden die zich grond hebben kunnen verwerven in de Gnephoek en tevens aangrenzende Vrouwengeesterpolder, heeft niet opgelet of keek bewust jaren de andere kant op.

De wens en het verlangen naar nieuwe woningen en bouwgrond is enorm hoog en wordt ook door niemand ontkent. Maar wie denkt dat er in de Gnephoek betaalbare koop- en huurwoningen gebouwd gaan worden, die heeft het mis. Die grondspeculanten en projectontwikkelaars vragen de hoofdprijs. De bij hun aangesloten bouwbedrijven en onderaannemers nemen ook een forse greep uit de kas en de gemeente legt hogere bouwleges op omdat ze anders te veel moeten betalen. De gewone Alphenaar gaat (als die dat al kan) veel te veel betalen voor te dure huizen in de Gnephoek. Juist de nood voor goedkopere eengezinswoningen, sociale huur, betaalbare jongeren en ouderenwoningen is hoog, maar voor hen is daar er echt geen plek. En dat zal betekenen dat de woningen vooral naar mensen gaan van buiten de gemeente Alphen. 

Blijkbaar is de behoefte bij menig politieke partij in de Alphense raad er niet om nou eens dieper in de Gnephoek en Vrouwengeestpolder te graven. Blijkbaar volstaat de gedachte om de kiezer te vrede te willen stellen met een vergezicht op een onhaalbare woning. De naderende verkiezingen hebben hen doen besluiten de oogkleppen op te doen. Blijkbaar is de waarheid een moeilijker uit te leggen woord dan een leugen… Enkel RGL, Beter Alphen en de SP hebben door hoe de hazen lopen in de Gnephoek. De anderen houden zich stil.

En GroenLinks, dat vier jaar lang in de marge van het moment en stilte meedeed aan het bebouwen van de groene Gnephoek, kunnen we eigenlijk weinig kwalijk nemen. Zij kregen de gunst van de kiezer vier jaar geleden en konden als lokale winnaar meepraten om te besturen. Zij dachten dat ze vanuit de coalitie meer kans hadden om volledige bebouwing tegen te houden. Slim van Nieuw Elan en het CDA, want door GroenLinks erbij te nemen maakten ze hen monddood. Deze bestuurderselite wist vier jaar geleden al lang dat de provincie Zuid-Holland bebouwing niet ging toestaan.

GroenLinks heeft daardoor vier jaar lang de actiejasjes opgehangen aan de piket paaltjes die het zelf heeft geplaatst. CDA en Nieuw Elan toonden hun ware aard. Zij hielden zich niet aan gemaakte afspraken en dat maakt ze onbetrouwbaar.

Het is hard nodig dat er een onderzoek komt naar de handel, zwendel en afspraken van deze veelbesproken polder. Bekeken moet worden waarom alle andere polders en gebieden stelselmatig af geserveerd werden. Het gras in het achterland van de fractievoorzitter van het CDA is immers even groen als het gras in de Gnephoekpolder. Een groot onderzoek moet er komen dat nagaat wie hier betrokken bij zijn. Een onderzoek dat aan zal tonen waarom de zittende Alphense politieke elite zo’n belang heeft in het volbouwen van deze nog groene polder. Het is in elk geval niet het belang van de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn die terecht een betaalbare huur- of koopwoning willen.

Harre van der Nat, oud SP-raadslid Alphen aan den Rijn en statenlid SP Zuid-Holland


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek vandaag 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater vandaag 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek vandaag 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek vandaag 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek vandaag 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.