Alphens EV

Opvang asielzoekers gekoppeld aan tijdelijke woningen

"Voor wat hoort wat", vindt wethouder Gerard van As. Daarom biedt Alphen aan den Rijn de bouw van een asielzoekerscentrum op de locatie Hoorn-West aan in ruil voor tijdelijke woningen elders in de gemeente. Een aantal oppositiepartijen vindt de koppeling geen goed idee, maar stemt toch in met het raadsvoorstel over lokale opvang van vluchtelingen.

Donderdag 20 april staat opvang van asielzoekers en vluchtelingen op de agenda van de gemeenteraad. Het voorstel is om een locatie in de stad, op bedrijventerrein Hoorn-West, beschikbaar te stellen aan het COA om hier voor een periode van vijf jaar een opvangcentrum voor 350-400 asielzoekers neer te zetten. Daaraan gekoppeld wil de gemeente in verschillende dorpen tijdelijke woningen, voor maximaal vijftien jaar, neerzetten om zowel Oekraïense vluchtelingen als eigen inwoners een onderkomen te bieden.

Wisselgeld

Verschillende oppositiepartijen, onder aanvoering van Ernst-Jan Straver (PvdA), vinden de koppeling geen goed idee. "We willen de tijdelijke woningen in de dorpen echt neerzetten, los van de komst van een opvangcentrum in Alphen. Wat als er geen akkoord komt op de opvanglocatie, komen dan die woningen er ook niet?"
Volgens Van As is de koppeling wisselgeld tijdens onderhandelingen en ligt dit dus iets genuanceerder. Bovendien: "Als het met koppeling niet lukt, komen we terug bij de gemeenteraad. De raad neemt dan vervolgens een nieuw besluit."

Tijdelijke woningen

Het struikelblok tijdens de bespreking in de commissievergadering van begin april was het gebrek aan participatie. Vanuit de gemeenteraad komen nu tevreden geluiden over de nieuwe, aanzienlijk beter geslaagde, poging. Er zijn veel voorstellen vanuit de dorpen Benthuizen en Hazerswoude-Dorp gedaan.

Brandbrief

VVD, Nieuw Elan, CDA, SGP en LBA hebben een motie neergelegd om het VNG op te roepen een brandbrief te schrijven namens alle Nederlandse gemeenten. Doel is om de landelijke overheid te bewegen beter asielbeleid te maken. "We willen meer aandacht voor de uitdaging om asielzoekers en vluchtelingen fatsoenlijk op te vangen. We willen geen toestanden waarbij mensen buiten moeten slapen", aldus Elise de Veth (VVD). "Landelijk moet er meer gebeuren." Wethouder Van As is het eens met het voorstel en zal dit op het VNG-congres namens Alphen aan den Rijn aankaarten.

Unaniem voor

De opvang van vluchtelingen is een landelijk, eigenlijk Europees, probleem. Desondanks moet de opvang lokaal worden geregeld. De Rijksoverheid is al bezig met een spreidingswet om gemeenten te verplichten mee te werken aan opvanglocaties. Hierop vooruitlopend wordt door de gemeenteraden in de regio Midden-Holland gezamenlijk beleid gemaakt. Daarnaast wordt ook lokaal vastgesteld wat een gemeente wil.

De voltallige gemeenteraad stemt in met beide voorstellen (agendapunten 5 en 10) voor duurzame opvang van vluchtelingen in de regio.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek gisteren 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement gisteren 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie gisteren 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk gisteren 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!