Archieffoto

Opvang vluchtelingen Noorderkeerkring mogelijk door vertraging nieuwbouw en aflopen huurcontracten

Dat het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring nu voor opvang van Oekraïense vluchtelingen gebruikt gaat worden, viel bij meerdere jongeren die nu in het gebouw wonen niet helemaal goed. In een gezamenlijk statement lichten de gemeente, Woonforte en Villex toe hoe deze situatie tot stand is gekomen.

Het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring is eigendom van woningcorporatie Woonforte. Al enige tijd is bekend dat dit pand wordt gesloopt ten behoeve van nieuwbouw, die in opdracht van Woonforte op deze locatie van start gaat in 2023. Om jongeren die moeite hebben met het vinden van een woning een tijdelijke oplossing te bieden, mogen zij hier tijdelijk woonruimte huren.

Geen verlenging huurcontracten

“De jongeren huren de woonruimte van Villex Leegstandsbeheer. De beoogde einddatum van alle contracten was 1 juli 2022, omdat kort daarna het pand gesloopt zou worden. Villex heeft de huidige huurders onlangs laten weten dat hun contract per 1 juli 2022 afloopt, met inachtneming van de opzegperiode van minimaal drie maanden”, laten de betrokken partijen weten.

Onlangs werd duidelijk dat de sloop zou worden uitgesteld. Dit omdat planvorming van de nieuwbouw vertraging heeft opgelopen. “Woonforte heeft Villex gevraagd of het mogelijk was de huurcontracten van de jongeren voor bepaalde tijd te verlengen. Villex heeft aangegeven de huurcontracten niet te kunnen verlengen na 1 juli 2022. Vorige maand stonden 40 van de 126 wooneenheden leeg.”

Opvang vluchtelingen

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, heeft Woonforte in samenspraak met Villex het voorstel bij de gemeente neergelegd om tijdelijk vluchtelingen te huisvesten aan de Noorderkeerkring. “In het licht van de opdracht die gemeenten van het Rijk hebben gekregen om snel veel vluchtelingen op te vangen, maakt de gemeente graag gebruik van deze locatie voor de tijdelijk opvang van vluchtelingen”, aldus Gemeente Alphen aan den Rijn.

De 40 leegstaande wooneenheden worden op korte termijn verhuurd door Villex aan de gemeente. “Hier worden heel binnenkort de eerste vluchtelingen opgevangen. Per 1 juli huurt de gemeente het hele complex direct van Woonforte (126 wooneenheden) en worden alle wooneenheden ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Zodra de sloop door kan gaan ten behoeve van de nieuwbouw, wordt het pand alsnog gesloopt, en is deze locatie ook niet meer beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen.”

De gemeente vervolgt: “Om de huidige huurders die nog geen zicht hebben op een nieuwe woonruimte tegemoet te komen, biedt Villex de jongeren waar mogelijk voorrang bij de toewijzing van woonruimte in andere Villex-locaties.” Voor de langere termijn gaat Woonforte voor jongeren en andere mensen die het moeilijk hebben op de woningmarkt, het kantoor aan de Prinses Margrietstraat ombouwen tot 131 appartementen, en worden 91 woningen aan de Zaagmolenweg geplaatst.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”