Archieffoto

Opvang vluchtelingen Noorderkeerkring mogelijk door vertraging nieuwbouw en aflopen huurcontracten

Dat het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring nu voor opvang van Oekraïense vluchtelingen gebruikt gaat worden, viel bij meerdere jongeren die nu in het gebouw wonen niet helemaal goed. In een gezamenlijk statement lichten de gemeente, Woonforte en Villex toe hoe deze situatie tot stand is gekomen.

Het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring is eigendom van woningcorporatie Woonforte. Al enige tijd is bekend dat dit pand wordt gesloopt ten behoeve van nieuwbouw, die in opdracht van Woonforte op deze locatie van start gaat in 2023. Om jongeren die moeite hebben met het vinden van een woning een tijdelijke oplossing te bieden, mogen zij hier tijdelijk woonruimte huren.

Geen verlenging huurcontracten

“De jongeren huren de woonruimte van Villex Leegstandsbeheer. De beoogde einddatum van alle contracten was 1 juli 2022, omdat kort daarna het pand gesloopt zou worden. Villex heeft de huidige huurders onlangs laten weten dat hun contract per 1 juli 2022 afloopt, met inachtneming van de opzegperiode van minimaal drie maanden”, laten de betrokken partijen weten.

Onlangs werd duidelijk dat de sloop zou worden uitgesteld. Dit omdat planvorming van de nieuwbouw vertraging heeft opgelopen. “Woonforte heeft Villex gevraagd of het mogelijk was de huurcontracten van de jongeren voor bepaalde tijd te verlengen. Villex heeft aangegeven de huurcontracten niet te kunnen verlengen na 1 juli 2022. Vorige maand stonden 40 van de 126 wooneenheden leeg.”

Opvang vluchtelingen

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, heeft Woonforte in samenspraak met Villex het voorstel bij de gemeente neergelegd om tijdelijk vluchtelingen te huisvesten aan de Noorderkeerkring. “In het licht van de opdracht die gemeenten van het Rijk hebben gekregen om snel veel vluchtelingen op te vangen, maakt de gemeente graag gebruik van deze locatie voor de tijdelijk opvang van vluchtelingen”, aldus Gemeente Alphen aan den Rijn.

De 40 leegstaande wooneenheden worden op korte termijn verhuurd door Villex aan de gemeente. “Hier worden heel binnenkort de eerste vluchtelingen opgevangen. Per 1 juli huurt de gemeente het hele complex direct van Woonforte (126 wooneenheden) en worden alle wooneenheden ingezet voor de opvang van vluchtelingen. Zodra de sloop door kan gaan ten behoeve van de nieuwbouw, wordt het pand alsnog gesloopt, en is deze locatie ook niet meer beschikbaar voor de opvang van vluchtelingen.”

De gemeente vervolgt: “Om de huidige huurders die nog geen zicht hebben op een nieuwe woonruimte tegemoet te komen, biedt Villex de jongeren waar mogelijk voorrang bij de toewijzing van woonruimte in andere Villex-locaties.” Voor de langere termijn gaat Woonforte voor jongeren en andere mensen die het moeilijk hebben op de woningmarkt, het kantoor aan de Prinses Margrietstraat ombouwen tot 131 appartementen, en worden 91 woningen aan de Zaagmolenweg geplaatst.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 17:02

Het nieuws van week 22 lees je in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een geslaagde editie van het Zomerspektakel aan het Meer en een zwaargewonde agent na valse melding tot aan een verhitte bijeenkomst over de opvang van vluchtelingen. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:34

CinePlus in Castellum

Elke woensdag én iedere eerste donderdag en derde dinsdag van de maand nemen enthousiaste filmliefhebbers van 50+ plaats in de bioscoopstoelen van Castellum. Tijdens de CinePlus worden speciaal geselecteerde kwaliteitsfilms vertoond, waar bezoekers van kunnen genieten na een gastvrij ontvangst met een kopje koffie/ thee en wat lekkers.

Advertorial Horeca gisteren 09:31

Vier Vaderdag bij Lodge Alphen

Verras je vader met een heerlijk Vaderdag BBQ-buffet bij Lodge Alphen in Alphen aan den Rijn. Op Vaderdag, zondag 18 juni, kun je genieten van een heerlijk uitgebreid BBQ-buffet in de Wunderbar op het overdekte terras bij de Lodge.