Otters in gemeente Alphen aan den Rijn

De otter is gearriveerd in de Alphense polder, tussen Aarlanderveen en Zwammerdam. Dat is een mooi bericht, zo’n beschermde diersoort die onze gemeente als zijn woongebied gaat zien.

Niet helemaal onverwachts, want de jonkies van de otters die enige tijd geleden in de Nieuwkoopse plassen zijn uitgezet, zijn inmiddels volwassen geworden, willen een eigen territorium en zijn daarom uitgewaaierd naar de omgeving.

Een groot risico voor de otter is dat deze de redelijk drukke Ziendeweg, die tussen de beide polders in ligt, moet oversteken. En omdat de otter een nachtdier is, ligt daar meteen een gevaar voor verkeersdeelnemers. Een botsing met een otter is niet fijn en als die met een onverhoedse schrikbeweging zou moeten worden voorkomen, dan rij je zo het water in.

Hoog tijd dus om de gemeente Alphen aan den Rijn aan de belofte te houden actie te ondernemen op het moment dat de otter gespot zou worden.

Vandaar dat de ChristenUnie het initiatief heeft genomen een motie te schrijven over dit onderwerp. In de Alphense gemeenteraad is deze mede ingediend door SP, Groen Links, Nieuw Elan en het CDA. De motie is met grote meerderheid aangenomen.

Aan wethouder Maat is via de motie opdracht gegeven onderzoek te doen naar technische mogelijkheden voor een otter-onderdoorgang bij de Ziendeweg en meteen te kijken of dit op meerdere plaatsen noodzakelijk is.  Ook heeft de raad de wethouder opgedragen welke subsidies daarvoor bestaan. De wethouder informeert de raad in het voorjaar van 2019.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 13:40

Fietsknelpunten Top 10 wordt vervangen door Programma Fiets

Gemeente Alphen aan den Rijn wil veel meer voorrang geven aan fietsers. Daarom is een visie gemaakt met een Fietsprogramma. Het gemeentelijke fietsbeleid vervangt de nu toe gebruikt Top 10 Fietsknelpunten van de Fietsersbond.

Blog Sport vandaag 12:26

Alphense Boys zondag speelt niet

De wedstrijd Hollandia – Alphense Boys die aanstaande zaterdag gespeeld zou worden gaat niet door. De reden daarvan is even zeldzaam als triest.  

Verkeer en vervoer vandaag 11:38

Hoge punctualiteit voor R-Net

R-Net is punctueel in Alphen. Bijna 100 procent van de treinen kwam op tijd op het station in Alphen aan.  

Advertorial Algemeen vandaag 10:35

Circle4life sponsordiner bij Maggie Blue

It was all a dream. Deze tekst staat op de muurschildering in restaurant Maggie Blue. Je vraagt je meteen af: wie droomde dat en hoe zag die droom eruit?

Politiek vandaag 09:55

Alphen aan den Rijn sluit vier buurtcentra in de gemeente

Vier buurtcentra sluiten eerdaags hun deuren: Het Anker in Hazerswoude Rijndijk en in Alphen aan den Rijn Wijkcentrum Ridderveld, Wielewaal en Westerhove. De buurthuisfuncties worden in een andere locatie ondergebracht.