Otters in gemeente Alphen aan den Rijn

De otter is gearriveerd in de Alphense polder, tussen Aarlanderveen en Zwammerdam. Dat is een mooi bericht, zo’n beschermde diersoort die onze gemeente als zijn woongebied gaat zien.

Niet helemaal onverwachts, want de jonkies van de otters die enige tijd geleden in de Nieuwkoopse plassen zijn uitgezet, zijn inmiddels volwassen geworden, willen een eigen territorium en zijn daarom uitgewaaierd naar de omgeving.

Een groot risico voor de otter is dat deze de redelijk drukke Ziendeweg, die tussen de beide polders in ligt, moet oversteken. En omdat de otter een nachtdier is, ligt daar meteen een gevaar voor verkeersdeelnemers. Een botsing met een otter is niet fijn en als die met een onverhoedse schrikbeweging zou moeten worden voorkomen, dan rij je zo het water in.

Hoog tijd dus om de gemeente Alphen aan den Rijn aan de belofte te houden actie te ondernemen op het moment dat de otter gespot zou worden.

Vandaar dat de ChristenUnie het initiatief heeft genomen een motie te schrijven over dit onderwerp. In de Alphense gemeenteraad is deze mede ingediend door SP, Groen Links, Nieuw Elan en het CDA. De motie is met grote meerderheid aangenomen.

Aan wethouder Maat is via de motie opdracht gegeven onderzoek te doen naar technische mogelijkheden voor een otter-onderdoorgang bij de Ziendeweg en meteen te kijken of dit op meerdere plaatsen noodzakelijk is.  Ook heeft de raad de wethouder opgedragen welke subsidies daarvoor bestaan. De wethouder informeert de raad in het voorjaar van 2019.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige vandaag 09:28

Komeet Neowise ook gespot boven Alphen

Een komeet die met het blote oog in de lucht te zien is. Zo’n verschijnsel komt zelden voor. Maar afgelopen weekend is de komeet Neowise al meerdere keren gespot boven Alphen.

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Kampdorp

Het Romeinse castellum Albaniana was een klein grensfort. Net als alle andere forten was ook het Alphense fort een magneet voor handelaren en ambachtslieden. Zij woonden in de vicus, het kampdorp. Daar woonden trouwens ook vrouwen en kinderen van de legionairs.

Politiek gisteren 10:35

Veel informatiemarkten na zomerreces politiek

De politieke partijen in Alphen aan den Rijn hebben donderdag 9 juli gevraagd om meer informatie over een waslijst aan onderwerpen die in de jaarstukken 2019, voorjaarsnota 2020 en kaderbrief 2021 voorbij komen. De raad wil inhoudelijk meer weten over waar de gemeente haar geld aan uitgeeft.

Horeca 11 jul. 2020 17:55

Twee weken na de grote brand bij Proto: Nikos en Alekos willen sterker terugkeren

Vandaag, zaterdag 11 juli, is het precies twee weken geleden dat Nikos en Alekos Baloumis zagen hoe een grote brand een ravage aanrichtte aan hun geliefde restaurant Proto. De broers zijn momenteel druk bezig om zo snel mogelijk weer open te kunnen: "We willen Proto terugbrengen op een efficiëntere, mooiere manier."