Otters in gemeente Alphen aan den Rijn

De otter is gearriveerd in de Alphense polder, tussen Aarlanderveen en Zwammerdam. Dat is een mooi bericht, zo’n beschermde diersoort die onze gemeente als zijn woongebied gaat zien.

Niet helemaal onverwachts, want de jonkies van de otters die enige tijd geleden in de Nieuwkoopse plassen zijn uitgezet, zijn inmiddels volwassen geworden, willen een eigen territorium en zijn daarom uitgewaaierd naar de omgeving.

Een groot risico voor de otter is dat deze de redelijk drukke Ziendeweg, die tussen de beide polders in ligt, moet oversteken. En omdat de otter een nachtdier is, ligt daar meteen een gevaar voor verkeersdeelnemers. Een botsing met een otter is niet fijn en als die met een onverhoedse schrikbeweging zou moeten worden voorkomen, dan rij je zo het water in.

Hoog tijd dus om de gemeente Alphen aan den Rijn aan de belofte te houden actie te ondernemen op het moment dat de otter gespot zou worden.

Vandaar dat de ChristenUnie het initiatief heeft genomen een motie te schrijven over dit onderwerp. In de Alphense gemeenteraad is deze mede ingediend door SP, Groen Links, Nieuw Elan en het CDA. De motie is met grote meerderheid aangenomen.

Aan wethouder Maat is via de motie opdracht gegeven onderzoek te doen naar technische mogelijkheden voor een otter-onderdoorgang bij de Ziendeweg en meteen te kijken of dit op meerdere plaatsen noodzakelijk is.  Ook heeft de raad de wethouder opgedragen welke subsidies daarvoor bestaan. De wethouder informeert de raad in het voorjaar van 2019.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen gisteren 14:02

Sinterklaas gearriveerd in het Alphense centrum

Sinterklaas en zijn Pieten zijn zaterdagochtend weer aangekomen in Alphen aan den Rijn. De goedheiligman kwam rond 11:30 uur aan op het Rijnplein, waar duizenden ouders en kinderen zich hadden verzameld.

Satire Opinie 15 nov. 2019 21:43

Gemeentesukkeltaris PeterDerk Wekx

Het blijft tobben met het gemeentehuis. Verspillingen, tergend langzame veranderingen, alles onder leiding van de gemeentesecretaris en bedekt met de mantel der liefde door burgemeester Spies. 

Blog Opinie 15 nov. 2019 20:08

MINERVA Cultuurplatform

De hele plaatselijke cultuursector is een ondergeschoven kindje. Dat is niet nieuw. Kunst en cultuur zijn geweldig belangrijk en interessant, maar mogen niks kosten. Als iets creatief is, denkt sowieso iedereen dat het wel gratis kan.