Oud Alphen

Oud Alphen: Alphen aan den Rijn als verbindingspunt in oorlogstijd

Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Alphen aan den Rijn een belangrijke plek. Niet als strijdtoneel, maar vanwege de ligging. Doordat Alphen een belangrijk verbindingspunt vormde tussen grote steden, hadden incidenten een flinke impact.

Eén van de incidenten vond plaats op 14 mei 1940. Het ging om een bombardement op Koudekerk en Hazerswoude. Hierbij vielen 25 doden. Beide dorpen bleven vernield achter. Dit incident maakte behoorlijk wat indruk op Alphenaren, zou Alphen het volgende slachtoffer worden van een bombardement? Desondanks (of misschien wel dankzij) lieten Alphenaren zich van hun meest gastvrije kant zien. Alphen werd namelijk aangewezen als uitwijkplaats voor de burgers van de Betuwe.

Alphen als nieuwe uitwijkplaats

In eerste instantie zouden deze vluchtelingen naar Gouda gaan. Daar heerste echter een geprikkelde sfeer, waardoor het ontvangst niet prettig was. Daarnaast kregen inwoners uit Rotterdam, Gouda als uitwijkplaats aangewezen. De Betuwenaren verkasten daarom naar Alphen, waar ze zich op 14 mei 1940 met 9.500 mensen verzamelden op het Sint-Jorisplein.Ze werden opgevangen bij het Burgemeester Visserpark. En dat moet een chaotisch tafereel zijn geweest. Het wemelde van de mensen, iedereen liep kriskras door elkaar heen. Ouders zochten hun kinderen en kinderen zochten hun ouders.

De rust keerde weder toen na de registratie mannen, vrouwen en kinderen in rijen werden opgesteld. De Betuwse vluchtelingen trokken samen met de evacuatiecommissie door de straten van Alphen, op zoek naar onderdak. Dat waren spannende momenten voor de Betuwnaren: zouden ze als gezin bij elkaar blijven? Zouden ze hier wél veilig zijn? Alphen liet in deze situatie haar gastvrijheid zien aan de vluchtelingen en schoot gelijk te hulp.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Scherm­afbeelding 2023-02-10 om 14.04.51.png

Bombardement op de Steekterweg

De enige verbindingsweg van Alphen met Utrecht of Gouda liep over de Steekterweg. Op 14 mei 1940 was het langs deze weg een complete chaos. Dit kwam omdat de vele evacuees uit de Betuwe op weg waren naar het westen van Nederland. Op hetzelfde moment was er een Nederlandse militaire colonne die naar het oosten van Nederland ging. Tegelijkertijd kwamen er ook vluchtelingen uit Rotterdam die naar andere delen van het land wilden gaan.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Scherm­afbeelding 2023-02-08 om 14.58.03.png

Op het moment van de opstopping vlogen er Duitse vliegtuigen over Alphen. Zij hadden niet de intentie om Alphen te bombarderen, maar het gebeurde toch. Waarom? De Nederlandse militairen schoten op de Duitse vliegtuigen. Hierop keerden de vliegtuigen om en vlogen naar de Steekterweg.

Na het schieten van de Nederlandse militaire colonne ontstond er paniek op de Steekterweg. De Nederlanders vluchtten de polder inhopend dat ze op die manier genoeg dekking konden zoeken. Ze zochten onder andere dekking in sloten, kuilen in het weiland en schuurtjes. Midden in de verkeersontstopping lieten de Duitse piloten hun bommen vallen. Bij de bomaanslag kwamen 16 Nederlanders om het leven.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Scherm­afbeelding 2023-02-09 om 11.53.35.png


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 17:10

Maak je fiets winterklaar met VoorFietsen

De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat de straten langzaam maar zeker bedekt raken met de gevallen bladeren. Een prachtig gezicht, maar ook een signaal dat de wegen en fietspaden glad kunnen worden. Als je je afvraagt of jouw fiets klaar is voor de komende wintermaanden, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. Maak een afspraak bij VoorFietsen om jouw fiets winterproof te maken en geniet zorgeloos van je fietstochten.

Politie en handhaving gisteren 16:19

Vermiste Louiza Loukili (16) terecht

De zestienjarige Louiza werd sinds 15 september vermist en is inmiddels na bijna drie weken in goede gezondheid gevonden.

Advertorial Winkels gisteren 15:24

Al 3 jaar lekker borrelen bij Taste aan den Rijn

Delicatessenwinkel Taste aan den Rijn is jarig! Haar deuren zijn al geopend sinds oktober 2020, wat betekent dat de winkel inmiddels 3 jaar lang de Alphenaren voorziet van lekkernijen. Om dit te vieren heeft Taste aan den Rijn een actie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 14:32

Zwemwaterseizoen eindigt na een succesvolle zomer

Op 1 oktober is het zwemwaterseizoen van 2023 officieel beëindigd. Alle maatregelen zijn ingetrokken bij zwemlocaties. Na het succes van afgelopen zomer bij zwemlocatie Zegersloot, komt het waterseizoen tot zijn einde.

Advertorial Cinema gisteren 13:38

The Blue Caftan op de Coming Out Day bij Parkvilla

De acteerprestaties van Saleh Bakri en Lubna Azabal (Incendies, Adam) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film genaamd The Blue Caftan. Parkvilla vertoont deze film in het kader van de Coming Out Day op woensdag 11 oktober 2023.

Overige gisteren 12:45

Juffrouw Gerda na 49 jaar met pensioen

Als je bij De Thermen2 komt zul je haar wel kennen. Gerda is jarenlang hét gezicht geweest van het zwembad. Nu, na bijna een halve eeuw gaat ze met pensioen.