Oud Alphen

Oud Alphen: authentieke boerenhoeves in de idyllische Ridderbuurt

De Ridderbuurt. Je woonde er aan ’t voorend of ’t achterend. Ook al is de Ridderbuurt van vroeger niet meer te vergelijken met nu, het buurtschap blijft een idyllische plek met authentieke boerderijen aan de rand van Alphen.

Buurtschap Ridderbuurt, gelegen in het noorden van Alphen aan de gelijknamige weg, maakt sinds 1918 onderdeel uit van Alphen aan den Rijn. De naam Ridderbuurt zou te maken hebben met Graaf van Holland, Floris V. In zijn voortdurende strijd om zijn macht te vergroten, kwam hij wel eens manschappen te kort. De boeren die daar woonden zou hij gevraagd hebben hem te hulp te komen. Als beloning zou hij ze tot ridder slaan. De naam Ridderbuurt wordt echter pas rond 1650 voor het eerst genoemd. Er wordt dan ook wel gezegd dat het hier om een legende gaat.

Tekst loopt door onder de foto's

Ridderbuurt 1-MAIN.jpg

Ridderbuurt 55-3-MAIN.jpg

Ooit was de Ridderbuurt een dijk door een plassengebied. De plas aan noordkant van de Ridderbuurt werd drooggelegd tussen 1736-1744 en werd de Vierambachtspolder. Het gedeelte ten zuiden van de Ridderbuurt, richting Alphen aan den Rijn, werd nog enige tijd apart beheerd, en kwam daarna bij de Ridderbuurt. In de periode 1940-1950 was het buurtschap een plattelandsgemeenschap van boeren, landarbeiders, fabrieksarbeiders en een paar bewoners die een ander beroep uitoefenden om in hun dagelijks onderhoud te voorzien.

In de Ridderbuurt vond je toen afwisselend boerenhoeves en arbeidershuisjes. Deze huisjes staken schraal af tegen de kapitale boerenhoeves met rieten daken. Het bruggetje in de Ridderbuurt vormde een scheidslijn tussen ’t voorend en ’t achterend. Wie aan ’t voorend woonde mengde zich niet met ’t achterend, en andersom.

De Ridderbuurt is nog steeds een landelijke weg, met links en rechts boerenhoeves ten Noorden van Alphen. Je komt er dan ook tot op de dag van vandaag nog veel monumentale, authentieke boerenhoeves tegen. Maar veel panden van vroeger zijn inmiddels verdwenen, vooral aan de kant waar de volkstuinvereniging grote percelen grond heeft. Ondanks alle veranderingen maken het smalle weggetje en de landelijkheid eromheen dat er vandaag de dag nog altijd een gemoedelijke en idyllische sfeer hangt.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Ridderbuurt 57_3-MAIN.jpg

Ridderbuurt 15-MAIN.jpg

Ridderbuurt 63_oudervrucht1-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Natuur, recreatie en reizen gisteren 18:07

Top 5 populairste bestemmingen in Azië

Laat jezelf onder dompelen in de rijke culturele tradities, proef de verrukkelijke gerechten en maak kennis met de gastvrije bevolking die je met open armen ontvangt. Of je nu een cultuurliefhebber, avonturier of natuurliefhebber bent, Azië heeft voor iedereen iets te bieden. Maak herinneringen die een leven lang meegaan terwijl je de wonderen van dit betoverende continent verkent. 333travel geeft je 5 van de mooiste en populairste bestemmingen in Azië.

Advertorial Politiek plein gisteren 13:39

9 december kledingruil bij Buurten &Zo

GroenLinks Alphen aan den Rijn organiseert op zaterdag 9 december een kledingruil voor dames en heren. Een gezellige middag van 12:30 tot 15:00 uur in Restaurant Buurten &Zo, waarop je een nieuwe outfit kan scoren zonder iets nieuws te kopen. Dit is dus hét moment om je kledingkast op te ruimen.