Oud Alphen

Oud Alphen: authentieke boerenhoeves in de idyllische Ridderbuurt

De Ridderbuurt. Je woonde er aan ’t voorend of ’t achterend. Ook al is de Ridderbuurt van vroeger niet meer te vergelijken met nu, het buurtschap blijft een idyllische plek met authentieke boerderijen aan de rand van Alphen.

Buurtschap Ridderbuurt, gelegen in het noorden van Alphen aan de gelijknamige weg, maakt sinds 1918 onderdeel uit van Alphen aan den Rijn. De naam Ridderbuurt zou te maken hebben met Graaf van Holland, Floris V. In zijn voortdurende strijd om zijn macht te vergroten, kwam hij wel eens manschappen te kort. De boeren die daar woonden zou hij gevraagd hebben hem te hulp te komen. Als beloning zou hij ze tot ridder slaan. De naam Ridderbuurt wordt echter pas rond 1650 voor het eerst genoemd. Er wordt dan ook wel gezegd dat het hier om een legende gaat.

Tekst loopt door onder de foto's

Ridderbuurt 1-MAIN.jpg

Ridderbuurt 55-3-MAIN.jpg

Ooit was de Ridderbuurt een dijk door een plassengebied. De plas aan noordkant van de Ridderbuurt werd drooggelegd tussen 1736-1744 en werd de Vierambachtspolder. Het gedeelte ten zuiden van de Ridderbuurt, richting Alphen aan den Rijn, werd nog enige tijd apart beheerd, en kwam daarna bij de Ridderbuurt. In de periode 1940-1950 was het buurtschap een plattelandsgemeenschap van boeren, landarbeiders, fabrieksarbeiders en een paar bewoners die een ander beroep uitoefenden om in hun dagelijks onderhoud te voorzien.

In de Ridderbuurt vond je toen afwisselend boerenhoeves en arbeidershuisjes. Deze huisjes staken schraal af tegen de kapitale boerenhoeves met rieten daken. Het bruggetje in de Ridderbuurt vormde een scheidslijn tussen ’t voorend en ’t achterend. Wie aan ’t voorend woonde mengde zich niet met ’t achterend, en andersom.

De Ridderbuurt is nog steeds een landelijke weg, met links en rechts boerenhoeves ten Noorden van Alphen. Je komt er dan ook tot op de dag van vandaag nog veel monumentale, authentieke boerenhoeves tegen. Maar veel panden van vroeger zijn inmiddels verdwenen, vooral aan de kant waar de volkstuinvereniging grote percelen grond heeft. Ondanks alle veranderingen maken het smalle weggetje en de landelijkheid eromheen dat er vandaag de dag nog altijd een gemoedelijke en idyllische sfeer hangt.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Ridderbuurt 57_3-MAIN.jpg

Ridderbuurt 15-MAIN.jpg

Ridderbuurt 63_oudervrucht1-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport vandaag 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken vandaag 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk vandaag 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.

Advertorial Film vandaag 09:44

Een nieuwe Première Night bij Castellum!

Op woensdag 10 juli komt er een nieuwe Première Night naar Castellum, namelijk Fly Me to the Moon! Bij binnenkomst wordt je meteen verwend met een glaasje bubbels, waarna je als allereerste de gloednieuwe film kan bekijken!

Advertorial Evenement gisteren 16:34

Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren!

Ben jij klaar voor een avond vol hersenkrakers en gezelligheid? Ga dan dé uitdaging aan met je team? Doe mee met de maandelijkse Pubquiz van De Beren en test jouw kennis en vaardigheden terwijl je geniet van de gezellige sfeer in het restaurant.

Werkzaamheden Raadhuisstraat gisteren 15:12

Werkzaamheden en bereikbaarheid Raadhuisstraat

Deze week zijn de werkzaamheden aan de aanleg van de riolering en het straatwerk in de Raadhuisstraat verdergegaan. Het nieuwe straatwerk is inmiddels volledig vernieuwd van gevel tot gevel tot aan Dirty Harry Tattoos. Lees hieronder een overzicht van de werkzaamheden die volgende week (week 26) zullen plaatsvinden: