Oud Alphen

Oud Alphen: Brittenrust was ‘de schoonste buitenplaats’ van Alphen en omstreken

In de zeventiende en achttiende eeuw waren in Alphen veel buitenplaatsen te vinden. Ongetwijfeld de mooiste buitenplaats was Brittenrust, wat iets voorbij de Julianabrug lag.

Steden werden in de zestiende en zeventiende eeuw steeds belangrijker. Verblijven in de steden was in de warme periode alleen geen pretje. De grachten, die eigenlijk open riolen waren in die tijd, gingen dan behoorlijk stinken. Rijke stedelingen trokken in de zomer daarom graag de stad uit. Zo raakten buitenplaatsen in de mode. Deze zomerhuizen op het platteland waren voorzien van moes- en siertuinen, boomgaarden, paardenstallen, theekoepels en hadden vaak landbouwgrond met een boerderij.

In Alphen bevonden zich behoorlijk wat van deze buitenplaatsen, voornamelijk langs de Oude Rijn. Volgens een overzicht stonden hier in de achttiende eeuw 46 buitenplaatsen. De bewoners kwamen uit steden als Leiden, Gouda, Woerden, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Diners, picknicks, feesten en theepartijtjes voor vrienden en familie die kwamen logeren, jagen, paardrijden, boottochtjes maken op de rivier, wandelen in de prachtige tuinen, spelletjes spelen en muziek maken – de bewoners genoten op de buitenplaatsen van het goede leven.

Tekst loopt door onder de afbeelding

buitenplaatsen-MAIN.jpg

Buitenplaats Brittenrust

Brittenrust is regelmatig ‘de schoonste buitenplaats tusschen Leiden en Woerden’ genoemd, ook in buitenlandse reisverslagen uit onder meer Engeland en Zwitserland. In de zestiende eeuw bestond deze buitenplaats al onder de naam ‘Huis Arckom’. Eigenaar Johannes Allongius, die als diplomaat in Engeland had gewerkt, bouwde het huis langs de Rijn aan de huidige Wilhelminalaan, iets voorbij de Julianabrug.

Een stalling, koetshuis, orangerie, schuitenhuis, koepel, menagerie, hokken, duivenhuizen, schuren, vishouders, viswaters en visrijke vijvers, schuiten, pramen, beelden, vazen, tuinsieraden, orangebomen, kassen, exotische planten, groentetuin, boomgaard, weilanden en hooibergen. Brittenrust had praktisch alles. Een enorme vijver liep vanaf het huis parallel aan de rivier richting het Alphense centrum. Het haventje aan de Arubastraat/ Bonairestraat herinnert nog aan de vijver.

Er gingen geruchten dat het er spookte. Oude inwoners van Alphen vertelden dat het onder de vloer van de grote zaal niet pluis was. Toen de vloer werd uitgebroken en er niets werd gevonden, verhuisde het spook naar de plafonds. De seances werden zo talrijk en onrustbarend, dat de laatste eigenaar, ten einde raad, het huis in 1802 liet slopen.

WilhelminalaanBrittenrust31782-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”

Advertorial Overige vandaag 10:55

Senioren colleges in het buurthuis AquaRijn

De komende twee maanden organiseert Buurthuis AquaRijn voor het eerst senioren colleges in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Op woensdag 18 mei van 19:30 tot 20:30 uur zal het eerste college plaatsvinden: De inzet van slimme technologie bij rampenbestrijding. Toegang is gratis.