Oud Alphen

Oud Alphen: Brittenrust was ‘de schoonste buitenplaats’ van Alphen en omstreken

In de zeventiende en achttiende eeuw waren in Alphen veel buitenplaatsen te vinden. Ongetwijfeld de mooiste buitenplaats was Brittenrust, wat iets voorbij de Julianabrug lag.

Steden werden in de zestiende en zeventiende eeuw steeds belangrijker. Verblijven in de steden was in de warme periode alleen geen pretje. De grachten, die eigenlijk open riolen waren in die tijd, gingen dan behoorlijk stinken. Rijke stedelingen trokken in de zomer daarom graag de stad uit. Zo raakten buitenplaatsen in de mode. Deze zomerhuizen op het platteland waren voorzien van moes- en siertuinen, boomgaarden, paardenstallen, theekoepels en hadden vaak landbouwgrond met een boerderij.

In Alphen bevonden zich behoorlijk wat van deze buitenplaatsen, voornamelijk langs de Oude Rijn. Volgens een overzicht stonden hier in de achttiende eeuw 46 buitenplaatsen. De bewoners kwamen uit steden als Leiden, Gouda, Woerden, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Diners, picknicks, feesten en theepartijtjes voor vrienden en familie die kwamen logeren, jagen, paardrijden, boottochtjes maken op de rivier, wandelen in de prachtige tuinen, spelletjes spelen en muziek maken – de bewoners genoten op de buitenplaatsen van het goede leven.

Tekst loopt door onder de afbeelding

buitenplaatsen-MAIN.jpg

Buitenplaats Brittenrust

Brittenrust is regelmatig ‘de schoonste buitenplaats tusschen Leiden en Woerden’ genoemd, ook in buitenlandse reisverslagen uit onder meer Engeland en Zwitserland. In de zestiende eeuw bestond deze buitenplaats al onder de naam ‘Huis Arckom’. Eigenaar Johannes Allongius, die als diplomaat in Engeland had gewerkt, bouwde het huis langs de Rijn aan de huidige Wilhelminalaan, iets voorbij de Julianabrug.

Een stalling, koetshuis, orangerie, schuitenhuis, koepel, menagerie, hokken, duivenhuizen, schuren, vishouders, viswaters en visrijke vijvers, schuiten, pramen, beelden, vazen, tuinsieraden, orangebomen, kassen, exotische planten, groentetuin, boomgaard, weilanden en hooibergen. Brittenrust had praktisch alles. Een enorme vijver liep vanaf het huis parallel aan de rivier richting het Alphense centrum. Het haventje aan de Arubastraat/ Bonairestraat herinnert nog aan de vijver.

Er gingen geruchten dat het er spookte. Oude inwoners van Alphen vertelden dat het onder de vloer van de grote zaal niet pluis was. Toen de vloer werd uitgebroken en er niets werd gevonden, verhuisde het spook naar de plafonds. De seances werden zo talrijk en onrustbarend, dat de laatste eigenaar, ten einde raad, het huis in 1802 liet slopen.

WilhelminalaanBrittenrust31782-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.