Oud Alphen

Oud Alphen: Brittenrust was ‘de schoonste buitenplaats’ van Alphen en omstreken

In de zeventiende en achttiende eeuw waren in Alphen veel buitenplaatsen te vinden. Ongetwijfeld de mooiste buitenplaats was Brittenrust, wat iets voorbij de Julianabrug lag.

Steden werden in de zestiende en zeventiende eeuw steeds belangrijker. Verblijven in de steden was in de warme periode alleen geen pretje. De grachten, die eigenlijk open riolen waren in die tijd, gingen dan behoorlijk stinken. Rijke stedelingen trokken in de zomer daarom graag de stad uit. Zo raakten buitenplaatsen in de mode. Deze zomerhuizen op het platteland waren voorzien van moes- en siertuinen, boomgaarden, paardenstallen, theekoepels en hadden vaak landbouwgrond met een boerderij.

In Alphen bevonden zich behoorlijk wat van deze buitenplaatsen, voornamelijk langs de Oude Rijn. Volgens een overzicht stonden hier in de achttiende eeuw 46 buitenplaatsen. De bewoners kwamen uit steden als Leiden, Gouda, Woerden, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Diners, picknicks, feesten en theepartijtjes voor vrienden en familie die kwamen logeren, jagen, paardrijden, boottochtjes maken op de rivier, wandelen in de prachtige tuinen, spelletjes spelen en muziek maken – de bewoners genoten op de buitenplaatsen van het goede leven.

Tekst loopt door onder de afbeelding

buitenplaatsen-MAIN.jpg

Buitenplaats Brittenrust

Brittenrust is regelmatig ‘de schoonste buitenplaats tusschen Leiden en Woerden’ genoemd, ook in buitenlandse reisverslagen uit onder meer Engeland en Zwitserland. In de zestiende eeuw bestond deze buitenplaats al onder de naam ‘Huis Arckom’. Eigenaar Johannes Allongius, die als diplomaat in Engeland had gewerkt, bouwde het huis langs de Rijn aan de huidige Wilhelminalaan, iets voorbij de Julianabrug.

Een stalling, koetshuis, orangerie, schuitenhuis, koepel, menagerie, hokken, duivenhuizen, schuren, vishouders, viswaters en visrijke vijvers, schuiten, pramen, beelden, vazen, tuinsieraden, orangebomen, kassen, exotische planten, groentetuin, boomgaard, weilanden en hooibergen. Brittenrust had praktisch alles. Een enorme vijver liep vanaf het huis parallel aan de rivier richting het Alphense centrum. Het haventje aan de Arubastraat/ Bonairestraat herinnert nog aan de vijver.

Er gingen geruchten dat het er spookte. Oude inwoners van Alphen vertelden dat het onder de vloer van de grote zaal niet pluis was. Toen de vloer werd uitgebroken en er niets werd gevonden, verhuisde het spook naar de plafonds. De seances werden zo talrijk en onrustbarend, dat de laatste eigenaar, ten einde raad, het huis in 1802 liet slopen.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

WilhelminalaanBrittenrust31782-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 16:57

Een laatste staande ovatie voor Van de Veerdonk!

Het is jammer maar waar. Mark van de Veerdonk, de virtuoze cabaretier uit Brabant, maakt zich klaar om zijn carrière in de schijnwerpers af te sluiten. Na bijna 40 jaar op de planken, waarin hij het publiek trakteerde op 17 briljante cabaretprogramma's, vindt hij het tijd voor een nieuwe uitdaging. "Herenkapper in Boekel, astronaut, filemelder op Schiermonnikoog. Ik zie wel," grapt hij.

Rechtszaak gisteren 15:40

Man krijgt werkstraf voor smokkelen hasj in Alphense gevangenis

Een 21-jarige man uit Schiedam is door de rechter in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van veertig uur voor het binnensmokkelen van hasj in de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn. De veroordeling volgde op een incident tijdens het bezoekuur, waarbij de man iets aan een gedetineerde overhandigde. Een oplettende bewaker merkte het verdachte gedrag op, wat leidde tot de ontdekking van het smokkelwaar.

Maatschappelijk gisteren 11:49

Praxis Alphen aan den Rijn schenkt hout voor Stadstuin De Schittering

Op 10 maart werd Stichting Help Anders aangenaam verrast door een gulle donatie van hout door Praxis Alphen aan den Rijn. Het ging om kromme delen die niet meer verkocht konden worden, maar die nu zijn omgetoverd tot een prachtige bank voor stadstuin De Schittering, gelegen in de Edelstenenbuurt.

Verkeer en vervoer gisteren 10:35

NS zet treinen zaterdag paar minuten stil uit protest tegen geweld

In reactie op toenemend geweld tegen NS-personeel zal de Nederlandse Spoorwegen op zaterdagavond om 22:30 uur alle treindiensten drie minuten lang stilzetten. Dit besluit volgt op een ernstig incident afgelopen weekend, waarbij een conducteur in een dubbeldekkertrein werd mishandeld.