Oud Alphen

Oud Alphen: Brittenrust was ‘de schoonste buitenplaats’ van Alphen en omstreken

In de zeventiende en achttiende eeuw waren in Alphen veel buitenplaatsen te vinden. Ongetwijfeld de mooiste buitenplaats was Brittenrust, wat iets voorbij de Julianabrug lag.

Steden werden in de zestiende en zeventiende eeuw steeds belangrijker. Verblijven in de steden was in de warme periode alleen geen pretje. De grachten, die eigenlijk open riolen waren in die tijd, gingen dan behoorlijk stinken. Rijke stedelingen trokken in de zomer daarom graag de stad uit. Zo raakten buitenplaatsen in de mode. Deze zomerhuizen op het platteland waren voorzien van moes- en siertuinen, boomgaarden, paardenstallen, theekoepels en hadden vaak landbouwgrond met een boerderij.

In Alphen bevonden zich behoorlijk wat van deze buitenplaatsen, voornamelijk langs de Oude Rijn. Volgens een overzicht stonden hier in de achttiende eeuw 46 buitenplaatsen. De bewoners kwamen uit steden als Leiden, Gouda, Woerden, Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Diners, picknicks, feesten en theepartijtjes voor vrienden en familie die kwamen logeren, jagen, paardrijden, boottochtjes maken op de rivier, wandelen in de prachtige tuinen, spelletjes spelen en muziek maken – de bewoners genoten op de buitenplaatsen van het goede leven.

Tekst loopt door onder de afbeelding

buitenplaatsen-MAIN.jpg

Buitenplaats Brittenrust

Brittenrust is regelmatig ‘de schoonste buitenplaats tusschen Leiden en Woerden’ genoemd, ook in buitenlandse reisverslagen uit onder meer Engeland en Zwitserland. In de zestiende eeuw bestond deze buitenplaats al onder de naam ‘Huis Arckom’. Eigenaar Johannes Allongius, die als diplomaat in Engeland had gewerkt, bouwde het huis langs de Rijn aan de huidige Wilhelminalaan, iets voorbij de Julianabrug.

Een stalling, koetshuis, orangerie, schuitenhuis, koepel, menagerie, hokken, duivenhuizen, schuren, vishouders, viswaters en visrijke vijvers, schuiten, pramen, beelden, vazen, tuinsieraden, orangebomen, kassen, exotische planten, groentetuin, boomgaard, weilanden en hooibergen. Brittenrust had praktisch alles. Een enorme vijver liep vanaf het huis parallel aan de rivier richting het Alphense centrum. Het haventje aan de Arubastraat/ Bonairestraat herinnert nog aan de vijver.

Er gingen geruchten dat het er spookte. Oude inwoners van Alphen vertelden dat het onder de vloer van de grote zaal niet pluis was. Toen de vloer werd uitgebroken en er niets werd gevonden, verhuisde het spook naar de plafonds. De seances werden zo talrijk en onrustbarend, dat de laatste eigenaar, ten einde raad, het huis in 1802 liet slopen.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

WilhelminalaanBrittenrust31782-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken gisteren 16:51

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 13

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Blog Satire Politiek gisteren 15:13

Dom? Je kan nog altijd raadslid worden

Gemeentepolitiek is vaak saai. Van de meeste punten op de raadsagenda staat van te voren al vast wat de uitkomst van een stemming zal zijn.

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 15:03

WIJdezorg behaalt zilver met Milieuthermometer Zorg

WIJdezorg, een organisatie met zeven zorglocaties in het Groene Hart, heeft zich gecertificeerd voor niveau zilver van de Milieuthermometer Zorg. Op 28 maart 2023 nam bestuurder Marian van Roosmalen een van de certificaten in ontvangst.

Overige gisteren 11:23

Alphense Danjil te zien in ‘Better than Ever’ op RTL4

Op donderdag 6 april is de Alphense Danjil Tuhumena te zien op RTL4 tijdens het programma ‘Better than Ever’. Hij zal tijdens dit programma samen met vier andere zangers/zangeressen, Waylon en Martijn Krabbé terugkijken op de afgelopen elf jaar.

Advertorial Horeca gisteren 09:32

Vier Pasen met een heerlijk McDonald’s Paasontbijt

McDonald’s Alphen Drive viert Pasen samen met jou! Het is niet alleen bijna Pasen, maar het is ook bijna de eerste editie van het McDonald’s Paasontbijt, op eerste en tweede paasdag. Klinkt leuk, maar hoe ziet zoiets eruit?