Oud Alphen

Oud Alphen: chocoladefabriek De Baronie heeft Alphen aan den Rijn voorgoed veranderd

Voor het dorp Alphen aan den Rijn was de komst van cacao- en chocoladefabriek Baronie een uniek moment. Op de plek waar jaren geleden nog 180.000 chocoladeletters per dag werden geproduceerd, staat vandaag de dag een winkelcentrum.

De oudere Alphenaren onder ons herinneren zich het nog goed, de cacao- en chocoladefabriek Baronie. De geur van chocolade hing dagelijks om het karakteristieke gebouw heen. Het is nu amper voor te stellen, maar toen de nieuwe fabriek in Alphen opende in 1954, bestond het omliggende gebied enkel uit weilanden. De woningen er omheen, de bedrijven en zelfs de haven moesten nog aangelegd worden.

Tekst loopt door onder de foto

BARONIE-OUD-ALPHEN.jpg

‘Van zeer grote betekenis’

De officiële opening van de Baronie werd met veel vlagvertoon gevierd. De ceremonie vond plaats in de afgeladen kantine van de Baronie. Iedereen die iets betekende bij Baronie of in de Alphense gemeenschap was aanwezig. Eduard Carel Witschey verklaarde dat “deze dag voor de Nederlandsche en Alphensche gemeenschap, maar ook voor de directie van dit bedrijf en allen daaraan verbonden, van zeer grote betekenis” was. Directeur Marinus Barents vond het gereedkomen van de nieuwe fabriek “de vervulling van een levensideaal.”

Voor het dorp Alphen aan den Rijn was de komst van een dergelijke grote fabriek een uniek moment. Het was het eerste niet-kerkelijke gebouw dat zo hoog was, het eerste gebouw met een lift in deze regio en het eerste gebouw in het latere industriegebied Rijnhaven.

Alphen was in die tijd bovendien volop in ontwikkeling. In een omgeving met zware industrie langs de Rijn, maar vooral met veel verouderde en traditioneel gebouwde fabrieken, woningen en wijken, werd nu een toonbeeld van modernisme en vooruitgang gebouwd. Alle publiciteit uit die tijd ademt de sfeer van vooruitgang, van wederopbouw en van geloof in de nieuwe tijd.

De komst van de Baronie bracht een hoop werkgelegenheid met zich mee en luidde een periode in van snelle groei van de Alphense bevolking én economie. Het paste dan ook goed binnen de ambitieuze plannen van de gemeente. De Cacao- en Chocoladefabriek Baronie bleef dan ook jarenlang het boegbeeld van de ambitieuze plannen van de gemeente. Dankzij de werkgelegenheid waar de Baronie voor zorgde, staat Alphen nu nog steeds op de kaart als het gaat om bedrijvigheid.

Tekst loopt door onder de foto

Baronie na brandMAIN.jpg

Winkelcentrum

In 2001 verliet de fabriek na 47 glorieuze jaren Alphen. Het gebouw kwam leeg te staan. In oktober 2005 woedde een grote brand in het leegstaande fabriekspand, waarbij een deel van het gebouw uitbrandde. Een aantal jaar later werd de plek van de oude chocoladefabriek nieuw leven ingeblazen met de komst van een winkelcentrum.

Op toepasselijke wijze werd bij de naamgeving hiervan verwezen naar de historie van de plek. De architect heeft bij het ontwerp ook de oude charme van de chocoladefabriek weten te behouden. Zo zijn de oude fabriekshallen volledig geïntegreerd in de winkel-, werk- en woonruimtes. Op 5 april 2014 werd winkelcentrum De Baronie feestelijk geopend.

baronie dronefoto2_josh.jpeg
Foto: Josh Walet

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”

Advertorial Overige vandaag 10:55

Senioren colleges in het buurthuis AquaRijn

De komende twee maanden organiseert Buurthuis AquaRijn voor het eerst senioren colleges in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Op woensdag 18 mei van 19:30 tot 20:30 uur zal het eerste college plaatsvinden: De inzet van slimme technologie bij rampenbestrijding. Toegang is gratis.