Oud Alphen

Oud Alphen: chocoladefabriek De Baronie heeft Alphen aan den Rijn voorgoed veranderd

Voor het dorp Alphen aan den Rijn was de komst van cacao- en chocoladefabriek Baronie een uniek moment. Op de plek waar jaren geleden nog 180.000 chocoladeletters per dag werden geproduceerd, staat vandaag de dag een winkelcentrum.

De oudere Alphenaren onder ons herinneren zich het nog goed, de cacao- en chocoladefabriek Baronie. De geur van chocolade hing dagelijks om het karakteristieke gebouw heen. Het is nu amper voor te stellen, maar toen de nieuwe fabriek in Alphen opende in 1954, bestond het omliggende gebied enkel uit weilanden. De woningen er omheen, de bedrijven en zelfs de haven moesten nog aangelegd worden.

Tekst loopt door onder de foto

BARONIE-OUD-ALPHEN.jpg

‘Van zeer grote betekenis’

De officiële opening van de Baronie werd met veel vlagvertoon gevierd. De ceremonie vond plaats in de afgeladen kantine van de Baronie. Iedereen die iets betekende bij Baronie of in de Alphense gemeenschap was aanwezig. Eduard Carel Witschey verklaarde dat “deze dag voor de Nederlandsche en Alphensche gemeenschap, maar ook voor de directie van dit bedrijf en allen daaraan verbonden, van zeer grote betekenis” was. Directeur Marinus Barents vond het gereedkomen van de nieuwe fabriek “de vervulling van een levensideaal.”

Voor het dorp Alphen aan den Rijn was de komst van een dergelijke grote fabriek een uniek moment. Het was het eerste niet-kerkelijke gebouw dat zo hoog was, het eerste gebouw met een lift in deze regio en het eerste gebouw in het latere industriegebied Rijnhaven.

Alphen was in die tijd bovendien volop in ontwikkeling. In een omgeving met zware industrie langs de Rijn, maar vooral met veel verouderde en traditioneel gebouwde fabrieken, woningen en wijken, werd nu een toonbeeld van modernisme en vooruitgang gebouwd. Alle publiciteit uit die tijd ademt de sfeer van vooruitgang, van wederopbouw en van geloof in de nieuwe tijd.

De komst van de Baronie bracht een hoop werkgelegenheid met zich mee en luidde een periode in van snelle groei van de Alphense bevolking én economie. Het paste dan ook goed binnen de ambitieuze plannen van de gemeente. De Cacao- en Chocoladefabriek Baronie bleef dan ook jarenlang het boegbeeld van de ambitieuze plannen van de gemeente. Dankzij de werkgelegenheid waar de Baronie voor zorgde, staat Alphen nu nog steeds op de kaart als het gaat om bedrijvigheid.

Tekst loopt door onder de foto

Baronie na brandMAIN.jpg

Winkelcentrum

In 2001 verliet de fabriek na 47 glorieuze jaren Alphen. Het gebouw kwam leeg te staan. In oktober 2005 woedde een grote brand in het leegstaande fabriekspand, waarbij een deel van het gebouw uitbrandde. Een aantal jaar later werd de plek van de oude chocoladefabriek nieuw leven ingeblazen met de komst van een winkelcentrum.

Op toepasselijke wijze werd bij de naamgeving hiervan verwezen naar de historie van de plek. De architect heeft bij het ontwerp ook de oude charme van de chocoladefabriek weten te behouden. Zo zijn de oude fabriekshallen volledig geïntegreerd in de winkel-, werk- en woonruimtes. Op 5 april 2014 werd winkelcentrum De Baronie feestelijk geopend.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

baronie dronefoto2_josh.jpeg
Foto: Josh Walet

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Film vandaag 09:21

Film in Castellum: kom in de kerstsfeer met Love Actually!

De feestmaand staat voor de deur en hoewel Sinterklaas nog in het land is, kan Castellum niet wachten om helemaal in de kerstsfeer te komen. En hoe kan dat nu beter dan met een echte filmklassieker? Ter ere van het 20-jarig jubileum vertoont de bioscoop Love Actually opnieuw op het witte doek!

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 17:07

Ga mee op zorgexpeditie: "Jouw avontuur in de zorg"

In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om naar nieuwe opleidingsmogelijkheden te kijken en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Een van de projecten binnen Avant is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. Begin 2024 zijn nieuwe collega’s welkom in de zorg waarbij vooral rekening wordt gehouden met het welzijn van onze ouderen in de regio. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties.