Oud Alphen

Oud Alphen: chocoladefabriek De Baronie heeft Alphen aan den Rijn voorgoed veranderd

Voor het dorp Alphen aan den Rijn was de komst van cacao- en chocoladefabriek Baronie een uniek moment. Op de plek waar jaren geleden nog 180.000 chocoladeletters per dag werden geproduceerd, staat vandaag de dag een winkelcentrum.

De oudere Alphenaren onder ons herinneren zich het nog goed, de cacao- en chocoladefabriek Baronie. De geur van chocolade hing dagelijks om het karakteristieke gebouw heen. Het is nu amper voor te stellen, maar toen de nieuwe fabriek in Alphen opende in 1954, bestond het omliggende gebied enkel uit weilanden. De woningen er omheen, de bedrijven en zelfs de haven moesten nog aangelegd worden.

Tekst loopt door onder de foto

BARONIE-OUD-ALPHEN.jpg

‘Van zeer grote betekenis’

De officiële opening van de Baronie werd met veel vlagvertoon gevierd. De ceremonie vond plaats in de afgeladen kantine van de Baronie. Iedereen die iets betekende bij Baronie of in de Alphense gemeenschap was aanwezig. Eduard Carel Witschey verklaarde dat “deze dag voor de Nederlandsche en Alphensche gemeenschap, maar ook voor de directie van dit bedrijf en allen daaraan verbonden, van zeer grote betekenis” was. Directeur Marinus Barents vond het gereedkomen van de nieuwe fabriek “de vervulling van een levensideaal.”

Voor het dorp Alphen aan den Rijn was de komst van een dergelijke grote fabriek een uniek moment. Het was het eerste niet-kerkelijke gebouw dat zo hoog was, het eerste gebouw met een lift in deze regio en het eerste gebouw in het latere industriegebied Rijnhaven.

Alphen was in die tijd bovendien volop in ontwikkeling. In een omgeving met zware industrie langs de Rijn, maar vooral met veel verouderde en traditioneel gebouwde fabrieken, woningen en wijken, werd nu een toonbeeld van modernisme en vooruitgang gebouwd. Alle publiciteit uit die tijd ademt de sfeer van vooruitgang, van wederopbouw en van geloof in de nieuwe tijd.

De komst van de Baronie bracht een hoop werkgelegenheid met zich mee en luidde een periode in van snelle groei van de Alphense bevolking én economie. Het paste dan ook goed binnen de ambitieuze plannen van de gemeente. De Cacao- en Chocoladefabriek Baronie bleef dan ook jarenlang het boegbeeld van de ambitieuze plannen van de gemeente. Dankzij de werkgelegenheid waar de Baronie voor zorgde, staat Alphen nu nog steeds op de kaart als het gaat om bedrijvigheid.

Tekst loopt door onder de foto

Baronie na brandMAIN.jpg

Winkelcentrum

In 2001 verliet de fabriek na 47 glorieuze jaren Alphen. Het gebouw kwam leeg te staan. In oktober 2005 woedde een grote brand in het leegstaande fabriekspand, waarbij een deel van het gebouw uitbrandde. Een aantal jaar later werd de plek van de oude chocoladefabriek nieuw leven ingeblazen met de komst van een winkelcentrum.

Op toepasselijke wijze werd bij de naamgeving hiervan verwezen naar de historie van de plek. De architect heeft bij het ontwerp ook de oude charme van de chocoladefabriek weten te behouden. Zo zijn de oude fabriekshallen volledig geïntegreerd in de winkel-, werk- en woonruimtes. Op 5 april 2014 werd winkelcentrum De Baronie feestelijk geopend.

baronie dronefoto2_josh.jpeg
Foto: Josh Walet

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.