Oud Alphen

Oud Alphen: de Adventskerk kwam op de plek van de afgebrande Nieuwe Kerk

7 april 1916. Er woedde een felle brand in de Nieuwe Kerk in Alphen, veroorzaakt door een leerling loodgieter tijdens werkzaamheden op het dak. Alleen de zwart geblakerde muren stonden nog overeind. Op deze plek verrees tussen 1920 en 1922 een nieuwe, moderne kerk: de huidige Adventskerk.

De bouw van de Adventskerk begon in 1920. Het ontwerp was van de hand van architect Kuijper. Voordat de eerste steen werd gelegd, ging er echter bijna een jaar overheen. De eer was aan ds. Veldhoen om op 11 april 1921 de eerste steen te leggen. De Adventskerk werd op 13 juli 1922 in gebruik genomen. Zo verrees de Adventskerk, met 1.200 zitplaatsen, uit de as van zijn voorganger.

Op dat moment was er echter nog geen orgel. Bij de G.F. Steinmeyer & Co. uit Öttingen (Beieren) wordt een orgel besteld, dat op 24 januari 1923 wordt overgedragen aan de Hervormde gemeente en wordt ingewijd door dr. Wagenaar. Op 2 april 1924 luiden de kerkklokken voor het eerst. Sinds 1975 is Simon Stelling de vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel.

Tekst loopt door onder de foto's

ALPHENS.NL MAGAZINE 2021 Adventskerk bouw.png

Adventskerk 1.jpg

Vierkante plattegrond

De plattegrond van de kerkruimte is een Grieks kruis. De hoeken hiervan zijn opgevuld met respectievelijk twee torens aan de oostzijde en vergaderzalen aan de westzijde. Het gebouw als geheel heeft daardoor een vierkante plattegrond. In drie armen van het kruis waren oorspronkelijk galerijen aangebracht om voldoende zitplaatsen te bieden. In de vierde arm kreeg de preekstoel met het orgel een plaats.

De kerk heeft een sobere architectuur, maar wordt zeer verlevendigd door de grote kleurige glas-in-loodramen. Het kerkinterieur is in 1974 grondig gewijzigd. De galerijen aan de zuid- en noordzijde werden afgebroken, de deuren links en rechts van de preekstoel verwijderd en alle banken op de begane grond vervangen door stoelen die in een halve cirkel om de preekstoel zijn geplaatst. Aan de oostzijde kwam een ontmoetingsruimte die indien nodig weer bij de kerk getrokken kan worden.

Herkenbaar punt

Op de hoek van de Julianastraat en de Castellumstraat, juist tegenover de Alphense brug, heeft de toren een prominente ligging: door zijn hoogte is de Adventskerk vanaf veel plekken in Alphen en directe omgeving goed zichtbaar. Dit was én is een vertrouwd beeld voor Alphenaren die over de Alphense brug komen, zoals ook al in 1935 het geval was (zie onderstaande foto). En zoals de Adventskerk het onder woorden brengt: Moge het geluid van het orgel, de klokken en het carillon nog lang in de oren van de inwoners van Alphen aan den Rijn blijven klinken.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

ALPHENS.NL MAGAZINE 2021 Adventskerk Brugstraat Hoge Zijde.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Theater vandaag 17:07

Crowdfundingscampagne voor nieuwe stoelen filmhuis

De bioscoopstoelen bij Parkvilla zijn aan vervanging toe en dat vergt een behoorlijke investering. "Elke dag opent ons filmhuis haar deuren. Je kunt dus zeggen dat de inrichting intensief wordt gebruikt", vertelt Cindy van der Hoorn, coördinator filmhuis.  

Sport vandaag 16:16

Oud-trainer Alphense Boys Remco Tuinenburg (51) nieuwe hoofdtrainer van ARC

Remco Tuinenburg wordt met ingang van volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van ARC. Daarmee volgt hij Mark Evers op, die onlangs aankondigde aan zijn laatste seizoen bij de club bezig te zijn. Met Tuinenburg haalt de Alphense Racing Club een man van de club in huis: hij was in eerdere perioden al (jeugd)speler, jeugdtrainer en trainer van diverse selecties bij de Alphense Racing.

Maatschappelijk vandaag 15:24

Kerstpakkettenactie: 350 kerstpakketten naar Alphenaren die dat nodig hebben

Ook dit jaar wordt door het Diaconaal Platform Alphen de Kerstpakkettenactie georganiseerd om plaatsgenoten die een steuntje in de rug verdienen een kerstpakket te bezorgen. Er worden 350 kerstpakketten uitgedeeld aan Alphenaren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.