Oud Alphen

Oud Alphen: de Adventskerk kwam op de plek van de afgebrande Nieuwe Kerk

7 april 1916. Er woedde een felle brand in de Nieuwe Kerk in Alphen, veroorzaakt door een leerling loodgieter tijdens werkzaamheden op het dak. Alleen de zwart geblakerde muren stonden nog overeind. Op deze plek verrees tussen 1920 en 1922 een nieuwe, moderne kerk: de huidige Adventskerk.

De bouw van de Adventskerk begon in 1920. Het ontwerp was van de hand van architect Kuijper. Voordat de eerste steen werd gelegd, ging er echter bijna een jaar overheen. De eer was aan ds. Veldhoen om op 11 april 1921 de eerste steen te leggen. De Adventskerk werd op 13 juli 1922 in gebruik genomen. Zo verrees de Adventskerk, met 1.200 zitplaatsen, uit de as van zijn voorganger.

Op dat moment was er echter nog geen orgel. Bij de G.F. Steinmeyer & Co. uit Öttingen (Beieren) wordt een orgel besteld, dat op 24 januari 1923 wordt overgedragen aan de Hervormde gemeente en wordt ingewijd door dr. Wagenaar. Op 2 april 1924 luiden de kerkklokken voor het eerst. Sinds 1975 is Simon Stelling de vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel.

Tekst loopt door onder de foto's

ALPHENS.NL MAGAZINE 2021 Adventskerk bouw.png

Adventskerk 1.jpg

Vierkante plattegrond

De plattegrond van de kerkruimte is een Grieks kruis. De hoeken hiervan zijn opgevuld met respectievelijk twee torens aan de oostzijde en vergaderzalen aan de westzijde. Het gebouw als geheel heeft daardoor een vierkante plattegrond. In drie armen van het kruis waren oorspronkelijk galerijen aangebracht om voldoende zitplaatsen te bieden. In de vierde arm kreeg de preekstoel met het orgel een plaats.

De kerk heeft een sobere architectuur, maar wordt zeer verlevendigd door de grote kleurige glas-in-loodramen. Het kerkinterieur is in 1974 grondig gewijzigd. De galerijen aan de zuid- en noordzijde werden afgebroken, de deuren links en rechts van de preekstoel verwijderd en alle banken op de begane grond vervangen door stoelen die in een halve cirkel om de preekstoel zijn geplaatst. Aan de oostzijde kwam een ontmoetingsruimte die indien nodig weer bij de kerk getrokken kan worden.

Herkenbaar punt

Op de hoek van de Julianastraat en de Castellumstraat, juist tegenover de Alphense brug, heeft de toren een prominente ligging: door zijn hoogte is de Adventskerk vanaf veel plekken in Alphen en directe omgeving goed zichtbaar. Dit was én is een vertrouwd beeld voor Alphenaren die over de Alphense brug komen, zoals ook al in 1935 het geval was (zie onderstaande foto). En zoals de Adventskerk het onder woorden brengt: Moge het geluid van het orgel, de klokken en het carillon nog lang in de oren van de inwoners van Alphen aan den Rijn blijven klinken.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

ALPHENS.NL MAGAZINE 2021 Adventskerk Brugstraat Hoge Zijde.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.