Oud Alphen

Oud Alphen: de Adventskerk kwam op de plek van de afgebrande Nieuwe Kerk

7 april 1916. Er woedde een felle brand in de Nieuwe Kerk in Alphen, veroorzaakt door een leerling loodgieter tijdens werkzaamheden op het dak. Alleen de zwart geblakerde muren stonden nog overeind. Op deze plek verrees tussen 1920 en 1922 een nieuwe, moderne kerk: de huidige Adventskerk.

De bouw van de Adventskerk begon in 1920. Het ontwerp was van de hand van architect Kuijper. Voordat de eerste steen werd gelegd, ging er echter bijna een jaar overheen. De eer was aan ds. Veldhoen om op 11 april 1921 de eerste steen te leggen. De Adventskerk werd op 13 juli 1922 in gebruik genomen. Zo verrees de Adventskerk, met 1.200 zitplaatsen, uit de as van zijn voorganger.

Op dat moment was er echter nog geen orgel. Bij de G.F. Steinmeyer & Co. uit Öttingen (Beieren) wordt een orgel besteld, dat op 24 januari 1923 wordt overgedragen aan de Hervormde gemeente en wordt ingewijd door dr. Wagenaar. Op 2 april 1924 luiden de kerkklokken voor het eerst. Sinds 1975 is Simon Stelling de vaste bespeler van het Steinmeyer-orgel.

Tekst loopt door onder de foto's

ALPHENS.NL MAGAZINE 2021 Adventskerk bouw.png

Adventskerk 1.jpg

Vierkante plattegrond

De plattegrond van de kerkruimte is een Grieks kruis. De hoeken hiervan zijn opgevuld met respectievelijk twee torens aan de oostzijde en vergaderzalen aan de westzijde. Het gebouw als geheel heeft daardoor een vierkante plattegrond. In drie armen van het kruis waren oorspronkelijk galerijen aangebracht om voldoende zitplaatsen te bieden. In de vierde arm kreeg de preekstoel met het orgel een plaats.

De kerk heeft een sobere architectuur, maar wordt zeer verlevendigd door de grote kleurige glas-in-loodramen. Het kerkinterieur is in 1974 grondig gewijzigd. De galerijen aan de zuid- en noordzijde werden afgebroken, de deuren links en rechts van de preekstoel verwijderd en alle banken op de begane grond vervangen door stoelen die in een halve cirkel om de preekstoel zijn geplaatst. Aan de oostzijde kwam een ontmoetingsruimte die indien nodig weer bij de kerk getrokken kan worden.

Herkenbaar punt

Op de hoek van de Julianastraat en de Castellumstraat, juist tegenover de Alphense brug, heeft de toren een prominente ligging: door zijn hoogte is de Adventskerk vanaf veel plekken in Alphen en directe omgeving goed zichtbaar. Dit was én is een vertrouwd beeld voor Alphenaren die over de Alphense brug komen, zoals ook al in 1935 het geval was (zie onderstaande foto). En zoals de Adventskerk het onder woorden brengt: Moge het geluid van het orgel, de klokken en het carillon nog lang in de oren van de inwoners van Alphen aan den Rijn blijven klinken.

Alle artikelen over Oud Alphen lees je hier.

ALPHENS.NL MAGAZINE 2021 Adventskerk Brugstraat Hoge Zijde.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”