Oud Alphen

Oud Alphen: de Julianastraat was eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen

Al het verkeer dat vroeger van Leiden naar Utrecht trok, kwam door de Julianastraat. Het was dan ook eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen.

De Julianastraat begint aan de noordzijde bij het omloopkanaal en eindigt aan de zuidzijde, opnieuw ter hoogte van het omloopkanaal. Ten noorden gaat de Julianastraat over in de Wilhelminalaan en ten zuiden in Prins Hendrikstraat. De straat is al bijna 2.000 jaar oud. In de Romeinse tijd maakte het namelijk deel uit van de Limes, de noordgrens van het rijk, waarvan delen nog steeds zichtbaar zijn in de omgeving.

Het heette echter niet altijd de Julianastraat. Voordat de straat naar de toenmalige prinses Juliana werd genoemd, heette het de Dorpsstraat. De naamswijziging vond plaats bij de fusie tussen Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn in 1918. Alle drie de dorpen hadden een eigen Dorpsstraat. In Aarlanderveen (rijnzijde) werd de naam gewijzigd naar Raadhuisstraat, in Oudshoorn naar Hooftstraat en in Alphen werd de straat naar prinses Juliana vernoemd. 

Tekst loopt door onder de foto's

Julianastraat 10-MAIN.jpg

Julianastraat 18-MAIN.jpg

Wist je dat in de Julianastraat het oudste huis van Alphen staat? Het Schoutenhuis dateert uit het jaar 1640. Tot in de negentiende eeuw woonde hier de schout van Alphen. De schout was een soort hoofd van de politie. Hij werd benoemd door de ambachtsheer om de orde te handhaven als de heer er niet was. Een belangrijke functie dus. Nu zit Café 1640 in het Schoutenhuis, een lunchroom waar medewerkers met een lichte verstandelijke beperking werken. Achter het Schoutenhuis zat vroeger de eerste franchise Coca Cola-bottelaar.

Een eeuw geleden was de Julianastraat ook het decor van een paardenmarkt. De paardenmarkt werd jaarlijks gehouden op de derde woensdag van september. Dat doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen! Toen de paardenmarkten langzamerhand uit het straatbeeld verdwenen, is vanuit de gemeente besloten op deze dag een jaarmarkt te gaan organiseren. Tot op de dag van vandaag wordt de Alphense jaarmarkt op de derde woensdag van september gehouden.

Alle artikelen over Oud Alphen lees je hier.

Julianastraat44-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”