Oud Alphen

Oud Alphen: de Julianastraat was eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen

Al het verkeer dat vroeger van Leiden naar Utrecht trok, kwam door de Julianastraat. Het was dan ook eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen.

De Julianastraat begint aan de noordzijde bij het omloopkanaal en eindigt aan de zuidzijde, opnieuw ter hoogte van het omloopkanaal. Ten noorden gaat de Julianastraat over in de Wilhelminalaan en ten zuiden in Prins Hendrikstraat. De straat is al bijna 2.000 jaar oud. In de Romeinse tijd maakte het namelijk deel uit van de Limes, de noordgrens van het rijk, waarvan delen nog steeds zichtbaar zijn in de omgeving.

Het heette echter niet altijd de Julianastraat. Voordat de straat naar de toenmalige prinses Juliana werd genoemd, heette het de Dorpsstraat. De naamswijziging vond plaats bij de fusie tussen Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn in 1918. Alle drie de dorpen hadden een eigen Dorpsstraat. In Aarlanderveen (rijnzijde) werd de naam gewijzigd naar Raadhuisstraat, in Oudshoorn naar Hooftstraat en in Alphen werd de straat naar prinses Juliana vernoemd. 

Tekst loopt door onder de foto's

Julianastraat 10-MAIN.jpg

Julianastraat 18-MAIN.jpg

Wist je dat in de Julianastraat het oudste huis van Alphen staat? Het Schoutenhuis dateert uit het jaar 1640. Tot in de negentiende eeuw woonde hier de schout van Alphen. De schout was een soort hoofd van de politie. Hij werd benoemd door de ambachtsheer om de orde te handhaven als de heer er niet was. Een belangrijke functie dus. Nu zit Café 1640 in het Schoutenhuis, een lunchroom waar medewerkers met een lichte verstandelijke beperking werken. Achter het Schoutenhuis zat vroeger de eerste franchise Coca Cola-bottelaar.

Een eeuw geleden was de Julianastraat ook het decor van een paardenmarkt. De paardenmarkt werd jaarlijks gehouden op de derde woensdag van september. Dat doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen! Toen de paardenmarkten langzamerhand uit het straatbeeld verdwenen, is vanuit de gemeente besloten op deze dag een jaarmarkt te gaan organiseren. Tot op de dag van vandaag wordt de Alphense jaarmarkt op de derde woensdag van september gehouden.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Julianastraat44-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 16:27

Alphenaar Lars voltooit historische Noordzee-oversteek op waterstofboot

Lars Wielinga (25) uit Alphen aan den Rijn heeft samen met het TU Delft Hydro Motion Team geschiedenis geschreven door op 11 juli 2024 als eerste met een volledig waterstof aangedreven boot de Noordzee over te steken van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.  

Calamiteiten vandaag 13:37

Fietsster gewond bij aanrijding op de Noorderkeerkring

Zaterdagochtend heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een fietser en een auto op de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Het ongeval vond plaats rond 12:00 uur en leidde tot een snelle inzet van de hulpdiensten, inclusief de traumahelikopter.  

Werken vandaag 12:09

Vacatureoverzicht week 28: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Overige gisteren 17:01

Remco Kouwenhoven van ProviderCheck deelt handige tips om te besparen op internet en sim-only abonnementen

In deze tijden waarin alles steeds duurder wordt, is het voor veel mensen een uitdaging om de maandelijkse uitgaven onder controle te houden. Vandaag spreken we met Remco Kouwenhoven, Alphenaar en medeoprichter van vergelijkingswebsite ProviderCheck. Hij geeft ons enkele waardevolle tips om te besparen op internet en sim only abonnementen. We zitten met hem aan de koffie om te horen welke adviezen hij voor zijn dorpsgenoten heeft.