Oud Alphen

Oud Alphen: de Julianastraat was eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen

Al het verkeer dat vroeger van Leiden naar Utrecht trok, kwam door de Julianastraat. Het was dan ook eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen.

De Julianastraat begint aan de noordzijde bij het omloopkanaal en eindigt aan de zuidzijde, opnieuw ter hoogte van het omloopkanaal. Ten noorden gaat de Julianastraat over in de Wilhelminalaan en ten zuiden in Prins Hendrikstraat. De straat is al bijna 2.000 jaar oud. In de Romeinse tijd maakte het namelijk deel uit van de Limes, de noordgrens van het rijk, waarvan delen nog steeds zichtbaar zijn in de omgeving.

Het heette echter niet altijd de Julianastraat. Voordat de straat naar de toenmalige prinses Juliana werd genoemd, heette het de Dorpsstraat. De naamswijziging vond plaats bij de fusie tussen Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn in 1918. Alle drie de dorpen hadden een eigen Dorpsstraat. In Aarlanderveen (rijnzijde) werd de naam gewijzigd naar Raadhuisstraat, in Oudshoorn naar Hooftstraat en in Alphen werd de straat naar prinses Juliana vernoemd. 

Tekst loopt door onder de foto's

Julianastraat 10-MAIN.jpg

Julianastraat 18-MAIN.jpg

Wist je dat in de Julianastraat het oudste huis van Alphen staat? Het Schoutenhuis dateert uit het jaar 1640. Tot in de negentiende eeuw woonde hier de schout van Alphen. De schout was een soort hoofd van de politie. Hij werd benoemd door de ambachtsheer om de orde te handhaven als de heer er niet was. Een belangrijke functie dus. Nu zit Café 1640 in het Schoutenhuis, een lunchroom waar medewerkers met een lichte verstandelijke beperking werken. Achter het Schoutenhuis zat vroeger de eerste franchise Coca Cola-bottelaar.

Een eeuw geleden was de Julianastraat ook het decor van een paardenmarkt. De paardenmarkt werd jaarlijks gehouden op de derde woensdag van september. Dat doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen! Toen de paardenmarkten langzamerhand uit het straatbeeld verdwenen, is vanuit de gemeente besloten op deze dag een jaarmarkt te gaan organiseren. Tot op de dag van vandaag wordt de Alphense jaarmarkt op de derde woensdag van september gehouden.

Alle artikelen over Oud Alphen lees je hier.

Julianastraat44-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.