Oud Alphen

Oud Alphen: de Julianastraat was eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen

Al het verkeer dat vroeger van Leiden naar Utrecht trok, kwam door de Julianastraat. Het was dan ook eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen.

De Julianastraat begint aan de noordzijde bij het omloopkanaal en eindigt aan de zuidzijde, opnieuw ter hoogte van het omloopkanaal. Ten noorden gaat de Julianastraat over in de Wilhelminalaan en ten zuiden in Prins Hendrikstraat. De straat is al bijna 2.000 jaar oud. In de Romeinse tijd maakte het namelijk deel uit van de Limes, de noordgrens van het rijk, waarvan delen nog steeds zichtbaar zijn in de omgeving.

Het heette echter niet altijd de Julianastraat. Voordat de straat naar de toenmalige prinses Juliana werd genoemd, heette het de Dorpsstraat. De naamswijziging vond plaats bij de fusie tussen Alphen, Aarlanderveen en Oudshoorn in 1918. Alle drie de dorpen hadden een eigen Dorpsstraat. In Aarlanderveen (rijnzijde) werd de naam gewijzigd naar Raadhuisstraat, in Oudshoorn naar Hooftstraat en in Alphen werd de straat naar prinses Juliana vernoemd. 

Tekst loopt door onder de foto's

Julianastraat 10-MAIN.jpg

Julianastraat 18-MAIN.jpg

Wist je dat in de Julianastraat het oudste huis van Alphen staat? Het Schoutenhuis dateert uit het jaar 1640. Tot in de negentiende eeuw woonde hier de schout van Alphen. De schout was een soort hoofd van de politie. Hij werd benoemd door de ambachtsheer om de orde te handhaven als de heer er niet was. Een belangrijke functie dus. Nu zit Café 1640 in het Schoutenhuis, een lunchroom waar medewerkers met een lichte verstandelijke beperking werken. Achter het Schoutenhuis zat vroeger de eerste franchise Coca Cola-bottelaar.

Een eeuw geleden was de Julianastraat ook het decor van een paardenmarkt. De paardenmarkt werd jaarlijks gehouden op de derde woensdag van september. Dat doet waarschijnlijk wel een belletje rinkelen! Toen de paardenmarkten langzamerhand uit het straatbeeld verdwenen, is vanuit de gemeente besloten op deze dag een jaarmarkt te gaan organiseren. Tot op de dag van vandaag wordt de Alphense jaarmarkt op de derde woensdag van september gehouden.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Julianastraat44-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Sport vandaag 16:16

Oud-trainer Alphense Boys Remco Tuinenburg (51) nieuwe hoofdtrainer van ARC

Remco Tuinenburg wordt met ingang van volgend seizoen de nieuwe hoofdtrainer van ARC. Daarmee volgt hij Mark Evers op, die onlangs aankondigde aan zijn laatste seizoen bij de club bezig te zijn. Met Tuinenburg haalt de Alphense Racing Club een man van de club in huis: hij was in eerdere perioden al (jeugd)speler, jeugdtrainer en trainer van diverse selecties bij de Alphense Racing.

Maatschappelijk vandaag 15:24

Kerstpakkettenactie: 350 kerstpakketten naar Alphenaren die dat nodig hebben

Ook dit jaar wordt door het Diaconaal Platform Alphen de Kerstpakkettenactie georganiseerd om plaatsgenoten die een steuntje in de rug verdienen een kerstpakket te bezorgen. Er worden 350 kerstpakketten uitgedeeld aan Alphenaren die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. 

Advertorial Evenementen vandaag 11:53

Ga knallend de Kerstdagen in met Club Maggie XXL

Heb jij nog geen plannen voor Kerstavond? Dan ben je bij Maggie Blue aan het goede adres. Op 24 december komt het restaurant met een speciale editie van Club Maggie. Heb jij je kaarten al bemachtigd?