Oud Alphen

Oud Alphen: de LAURA kent een jarenlange geschiedenis

40, 60 of 100 kilometer fietsen. Het wordt al tientallen jaren gedaan tijdens de LAURA. Wist je dat het evenement voortkomt uit het succes van de Nijmeegse Vierdaagse?

Het ontstaan van de LAURA is te danken aan het succes van de Nijmeegse Vierdaagse, het welbekende vierdaagse wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar wordt gehouden. Het evenement kroop in het hart van duizenden wandelaars. In de jaren ’40 begonnen wandelsportverenigingen en -organisaties door heel Nederland het evenement te imiteren. Het succes van de wandelvierdaagsen riep de vraag op: waarom zijn er geen fietsvierdaagsen? Nederland is toch hét fietsland?

Daar werd gehoor aan gegeven, onder meer in Alphen aan den Rijn. Op 23 oktober 1947 werd een comité opgericht dat de eerste LAURA zou gaan organiseren. Deze ging daadwerkelijk van start op 31 mei 1948. Voor de fietsvierdaagse was gelijk volop belangstelling. Maar liefst 248 mannen en 62 vrouwen trokken er met de fiets op uit om de schoonheid van het Zuid-Hollandse polderlandschap te leren kennen. Het jaar daarop deed ongeveer het dubbele aantal mensen mee.

Nog altijd verwijst de naam van de fietsvierdaagse naar de locaties waar deelnemers tijdens de LAURA heen fietsten. De letters van LAURA staan namelijk voor de vier plaatsen die tijdens het jaarlijkse evenement worden aangedaan. De deelnemers rijden op de eerste dag richting Leiden, op de tweede dag richting Amsterdam, op de derde dag richting Utrecht en op de laatste dag richting Rotterdam. Alphen is alle vier de dagen de start- en finishplaats.

In de jaren ’50 vertrok de LAURA vanaf het Thorbeckeplein. Heel het plein stond toen vol met mensen en fietsen. Op en rondom het plein waren veel gevels van panden versierd voor dit evenement. Inmiddels vertrekken deelnemers van de fietsvierdaagse vanaf Avifauna, waar het vertrekpunt herkenbaar is aan de LAURA-vlaggen. En niet te vergeten: vanwege het succes voegde de LAURA na een aantal jaar ook een avondetappe toe.

HooftstraatThorbeckeplein2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Dronefotografie vandaag 15:53

Alphen vanuit de lucht: de zomerse Zegerplas

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Zegerplas in de zomer.

Advertorial Kunst en Cultuur vandaag 13:42

Familievoorstelling naar mega populaire bestseller in Castellum te zien!

Na het grote succes van ‘De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen’ die zowel de Zapp Theaterprijs als een Zilveren Krekel won, komt Meneer Monster terug met een nog geschifter stuk. De boomhut is inmiddels 52 verdiepingen hoog! Op zaterdag 24 september is de familievoorstelling te zien in Theater Castellum.

Verkeer en vervoer vandaag 13:35

Storing Albert Sweitzerbrug zorgt voor vastlopen verkeer

Vanwege een storing aan de Albert Schweitzerbrug loopt het verkeer op verschillende plekken in Alphen aan den Rijn vast. Het is nog onduidelijk wat er precies met de brug aan de hand is. Op dit moment weten we dat één van de brugkleppen niet naar beneden gaat.

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.