Oud Alphen

Oud Alphen: de LAURA kent een jarenlange geschiedenis

40, 60 of 100 kilometer fietsen. Het wordt al tientallen jaren gedaan tijdens de LAURA. Wist je dat het evenement voortkomt uit het succes van de Nijmeegse Vierdaagse?

Het ontstaan van de LAURA is te danken aan het succes van de Nijmeegse Vierdaagse, het welbekende vierdaagse wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar wordt gehouden. Het evenement kroop in het hart van duizenden wandelaars. In de jaren ’40 begonnen wandelsportverenigingen en -organisaties door heel Nederland het evenement te imiteren. Het succes van de wandelvierdaagsen riep de vraag op: waarom zijn er geen fietsvierdaagsen? Nederland is toch hét fietsland?

Daar werd gehoor aan gegeven, onder meer in Alphen aan den Rijn. Op 23 oktober 1947 werd een comité opgericht dat de eerste LAURA zou gaan organiseren. Deze ging daadwerkelijk van start op 31 mei 1948. Voor de fietsvierdaagse was gelijk volop belangstelling. Maar liefst 248 mannen en 62 vrouwen trokken er met de fiets op uit om de schoonheid van het Zuid-Hollandse polderlandschap te leren kennen. Het jaar daarop deed ongeveer het dubbele aantal mensen mee.

Nog altijd verwijst de naam van de fietsvierdaagse naar de locaties waar deelnemers tijdens de LAURA heen fietsten. De letters van LAURA staan namelijk voor de vier plaatsen die tijdens het jaarlijkse evenement worden aangedaan. De deelnemers rijden op de eerste dag richting Leiden, op de tweede dag richting Amsterdam, op de derde dag richting Utrecht en op de laatste dag richting Rotterdam. Alphen is alle vier de dagen de start- en finishplaats.

In de jaren ’50 vertrok de LAURA vanaf het Thorbeckeplein. Heel het plein stond toen vol met mensen en fietsen. Op en rondom het plein waren veel gevels van panden versierd voor dit evenement. Inmiddels vertrekken deelnemers van de fietsvierdaagse vanaf Avifauna, waar het vertrekpunt herkenbaar is aan de LAURA-vlaggen. En niet te vergeten: vanwege het succes voegde de LAURA na een aantal jaar ook een avondetappe toe.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

HooftstraatThorbeckeplein2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.