Oud Alphen

Oud Alphen: de LAURA kent een jarenlange geschiedenis

40, 60 of 100 kilometer fietsen. Het wordt al tientallen jaren gedaan tijdens de LAURA. Wist je dat het evenement voortkomt uit het succes van de Nijmeegse Vierdaagse?

Het ontstaan van de LAURA is te danken aan het succes van de Nijmeegse Vierdaagse, het welbekende vierdaagse wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar wordt gehouden. Het evenement kroop in het hart van duizenden wandelaars. In de jaren ’40 begonnen wandelsportverenigingen en -organisaties door heel Nederland het evenement te imiteren. Het succes van de wandelvierdaagsen riep de vraag op: waarom zijn er geen fietsvierdaagsen? Nederland is toch hét fietsland?

Daar werd gehoor aan gegeven, onder meer in Alphen aan den Rijn. Op 23 oktober 1947 werd een comité opgericht dat de eerste LAURA zou gaan organiseren. Deze ging daadwerkelijk van start op 31 mei 1948. Voor de fietsvierdaagse was gelijk volop belangstelling. Maar liefst 248 mannen en 62 vrouwen trokken er met de fiets op uit om de schoonheid van het Zuid-Hollandse polderlandschap te leren kennen. Het jaar daarop deed ongeveer het dubbele aantal mensen mee.

Nog altijd verwijst de naam van de fietsvierdaagse naar de locaties waar deelnemers tijdens de LAURA heen fietsten. De letters van LAURA staan namelijk voor de vier plaatsen die tijdens het jaarlijkse evenement worden aangedaan. De deelnemers rijden op de eerste dag richting Leiden, op de tweede dag richting Amsterdam, op de derde dag richting Utrecht en op de laatste dag richting Rotterdam. Alphen is alle vier de dagen de start- en finishplaats.

In de jaren ’50 vertrok de LAURA vanaf het Thorbeckeplein. Heel het plein stond toen vol met mensen en fietsen. Op en rondom het plein waren veel gevels van panden versierd voor dit evenement. Inmiddels vertrekken deelnemers van de fietsvierdaagse vanaf Avifauna, waar het vertrekpunt herkenbaar is aan de LAURA-vlaggen. En niet te vergeten: vanwege het succes voegde de LAURA na een aantal jaar ook een avondetappe toe.

HooftstraatThorbeckeplein2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 12:50

Tweede bijeenkomst: verhalen delen uit het Rooie Dorp

Het Rooie Dorp in Alphen aan den Rijn is een markante plek vol verhalen die het waard zijn om verteld te worden. Parkvilla gaat samen met de bewoners deze verhalen laten zien in de vorm van een theaterstuk. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:42

Nieuw plan voor tankstation en snellaadplekken langs N207

Ondernemer Peter van Eijk heeft plannen om langs de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden een nieuw tankstation te bouwen. Het onbemande TinQ-station komt bij de rotonde van de N207 en de Vriezenweg, aan de kant van Leimuiden.

Sport vandaag 09:26

Diede de Groot wint voor de vijfde keer Australian Open

Diede de Groot (26 jaar), rolstoeltennisster bij Nieuwe Sloot in Alphen, heeft haar zeventiende Grand Slam gewonnen. In de finale van de Australian Open speelde De Groot tegen de Japanse Yui Kamiji.