Oud Alphen

Oud Alphen: de LAURA kent een jarenlange geschiedenis

40, 60 of 100 kilometer fietsen. Het wordt al tientallen jaren gedaan tijdens de LAURA. Wist je dat het evenement voortkomt uit het succes van de Nijmeegse Vierdaagse?

Het ontstaan van de LAURA is te danken aan het succes van de Nijmeegse Vierdaagse, het welbekende vierdaagse wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar wordt gehouden. Het evenement kroop in het hart van duizenden wandelaars. In de jaren ’40 begonnen wandelsportverenigingen en -organisaties door heel Nederland het evenement te imiteren. Het succes van de wandelvierdaagsen riep de vraag op: waarom zijn er geen fietsvierdaagsen? Nederland is toch hét fietsland?

Daar werd gehoor aan gegeven, onder meer in Alphen aan den Rijn. Op 23 oktober 1947 werd een comité opgericht dat de eerste LAURA zou gaan organiseren. Deze ging daadwerkelijk van start op 31 mei 1948. Voor de fietsvierdaagse was gelijk volop belangstelling. Maar liefst 248 mannen en 62 vrouwen trokken er met de fiets op uit om de schoonheid van het Zuid-Hollandse polderlandschap te leren kennen. Het jaar daarop deed ongeveer het dubbele aantal mensen mee.

Nog altijd verwijst de naam van de fietsvierdaagse naar de locaties waar deelnemers tijdens de LAURA heen fietsten. De letters van LAURA staan namelijk voor de vier plaatsen die tijdens het jaarlijkse evenement worden aangedaan. De deelnemers rijden op de eerste dag richting Leiden, op de tweede dag richting Amsterdam, op de derde dag richting Utrecht en op de laatste dag richting Rotterdam. Alphen is alle vier de dagen de start- en finishplaats.

In de jaren ’50 vertrok de LAURA vanaf het Thorbeckeplein. Heel het plein stond toen vol met mensen en fietsen. Op en rondom het plein waren veel gevels van panden versierd voor dit evenement. Inmiddels vertrekken deelnemers van de fietsvierdaagse vanaf Avifauna, waar het vertrekpunt herkenbaar is aan de LAURA-vlaggen. En niet te vergeten: vanwege het succes voegde de LAURA na een aantal jaar ook een avondetappe toe.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

HooftstraatThorbeckeplein2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 15:14

De ijzige dromen van Alphen: komt de langverwachte ijsbaan dan toch?

In de winter van 2024 staat eindelijk de realisatie van de langverwachte ijsbaan in Alphen op het programma. Het verlangen naar een eigen schaatslocatie was opgenomen in het huidige coalitieakkoord, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt op dit gebied. Nu lijkt er eindelijk beweging in te komen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 14:03

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober. Naast de reguliere activiteiten zoals inloop koffiemorgens, de donderdagmiddaglunch en de schildermiddag zijn er in oktober een aantal bijzondere activiteiten voor de bewoners van Alphen Noord.

Sport vandaag 11:35

Meld je aan voor de jongtalenten selectietest van DOS

Vind jij turnen ook het leukste wat er is? Dan is dit echt iets voor jou. Op zondag 1 oktober van 12:30 tot 14:30 uur organiseert DOS een jongtalenten selectietest. Ben jij geboren in 2016, 2017 of 2018 en ben jij altijd aan het klimmen en klauteren? Dan is dit misschien iets voor jou. Ben je iets ouder en heb je al wat turnervaring? Ook dan ben je van harte welkom!