Oud Alphen

Oud Alphen: de LAURA kent een jarenlange geschiedenis

40, 60 of 100 kilometer fietsen. Het wordt al tientallen jaren gedaan tijdens de LAURA. Wist je dat het evenement voortkomt uit het succes van de Nijmeegse Vierdaagse?

Het ontstaan van de LAURA is te danken aan het succes van de Nijmeegse Vierdaagse, het welbekende vierdaagse wandelevenement dat sinds 1909 ieder jaar wordt gehouden. Het evenement kroop in het hart van duizenden wandelaars. In de jaren ’40 begonnen wandelsportverenigingen en -organisaties door heel Nederland het evenement te imiteren. Het succes van de wandelvierdaagsen riep de vraag op: waarom zijn er geen fietsvierdaagsen? Nederland is toch hét fietsland?

Daar werd gehoor aan gegeven, onder meer in Alphen aan den Rijn. Op 23 oktober 1947 werd een comité opgericht dat de eerste LAURA zou gaan organiseren. Deze ging daadwerkelijk van start op 31 mei 1948. Voor de fietsvierdaagse was gelijk volop belangstelling. Maar liefst 248 mannen en 62 vrouwen trokken er met de fiets op uit om de schoonheid van het Zuid-Hollandse polderlandschap te leren kennen. Het jaar daarop deed ongeveer het dubbele aantal mensen mee.

Nog altijd verwijst de naam van de fietsvierdaagse naar de locaties waar deelnemers tijdens de LAURA heen fietsten. De letters van LAURA staan namelijk voor de vier plaatsen die tijdens het jaarlijkse evenement worden aangedaan. De deelnemers rijden op de eerste dag richting Leiden, op de tweede dag richting Amsterdam, op de derde dag richting Utrecht en op de laatste dag richting Rotterdam. Alphen is alle vier de dagen de start- en finishplaats.

In de jaren ’50 vertrok de LAURA vanaf het Thorbeckeplein. Heel het plein stond toen vol met mensen en fietsen. Op en rondom het plein waren veel gevels van panden versierd voor dit evenement. Inmiddels vertrekken deelnemers van de fietsvierdaagse vanaf Avifauna, waar het vertrekpunt herkenbaar is aan de LAURA-vlaggen. En niet te vergeten: vanwege het succes voegde de LAURA na een aantal jaar ook een avondetappe toe.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

HooftstraatThorbeckeplein2-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 17:12

Bij MijnTafel in de mooie Raadhuisstraat is het ‘elke dag anders’

In januari 2016 vestigde MijnTafel zich in de Raadhuisstraat. Acht en een half jaar later bloeit de zaak als nooit tevoren. In de vierde aflevering van reportages over de vernieuwde Raadhuisstraat het verhaal van MijnTafel, opgetekend door initiatiefneemster Janneke Vorenkamp.  

Evenement gisteren 16:59

Doe mee aan het Alphens Kampioenschap Blindproeven!

Heb je zin in een leuke uitdaging met familie, vrienden of collega’s? Schrijf je dan in voor het Alphens Kampioenschap Blindproeven op zaterdag 24 augustus tijdens het Alphens Wijn Event!

Politiek gisteren 14:28

Versoepeling van alcoholverbod in Gemeente Alphen aan den Rijn

Tot voor kort gold er een streng alcoholverbod in de openbare ruimte van de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Recentelijk heeft het college van burgemeester en wethouders echter besloten om deze regels te versoepelen. Het algehele alcoholverbod wordt niet langer proportioneel geacht, en daarom is er nu een gerichter beleid van kracht.