Alphens EV

Oud Alphen: de legende van het spookverlaat

Tussen Alphen aan den Rijn en Hazerswoude vind je een plek met een ietwat griezelige geschiedenis: het Spookverlaat. Het gebied dankt de naam aan een legende. Bij de sluis die ooit in het gebied te vinden was, zou het namelijk spoken.

Ooit zorgde de lust van een jongen voor een voor hem noodlottig einde. Beeld je in, een mooie zomerse zaterdagavond. Amalia en Frederik, twee geliefden, maakten van het stille plekje in de Rietveldse polder gebruik om samen tijd door te brengen. Het begon met zoenen, maar Frederik wilde meer. Amalia wilde dat niet.

Toen Frederik zijn zin probeerde door te drijven, gaf Amalia hem een flinke duw, waardoor hij met strohoedje en al het water in kieperde. Frederik had al spartelend nog de tijd om “Amalia, Amalia, bemint gij mij?” te roepen. Frederik werd echter door Amalia aan zijn lot overgelaten en verdronk. Amalia zag alleen zijn strohoedje nog drijven.

Na de dood van Frederik leidde Amalia een melancholisch leven. Ze heeft ontzettend veel spijt van haar daad. Daarom ging zij elke zaterdagavond terug naar het water waar Frederik verdronk om hem te herdenken, en telkens opnieuw hoorde ze hem vragen of zij hem bemint.

En ze is niet de enige die dit hoort. Anderen horen ook wel eens iets wat lijkt op een soort vastlopende langspeelplaat. Ook zien ze verschijningen en mijden ze dit gebied. Sindsdien heet het water, dat ooit het Verlaat heette, het Spookverlaat. Volgens de overlevering kan het er ’s nachts spoken.

Neem zelf eens een kijkje bij het Spookverlaat. Als je durft...

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!