Alphens EV

Oud Alphen: de legende van het spookverlaat

Tussen Alphen aan den Rijn en Hazerswoude vind je een plek met een ietwat griezelige geschiedenis: het Spookverlaat. Het gebied dankt de naam aan een legende. Bij de sluis die ooit in het gebied te vinden was, zou het namelijk spoken.

Ooit zorgde de lust van een jongen voor een voor hem noodlottig einde. Beeld je in, een mooie zomerse zaterdagavond. Amalia en Frederik, twee geliefden, maakten van het stille plekje in de Rietveldse polder gebruik om samen tijd door te brengen. Het begon met zoenen, maar Frederik wilde meer. Amalia wilde dat niet.

Toen Frederik zijn zin probeerde door te drijven, gaf Amalia hem een flinke duw, waardoor hij met strohoedje en al het water in kieperde. Frederik had al spartelend nog de tijd om “Amalia, Amalia, bemint gij mij?” te roepen. Frederik werd echter door Amalia aan zijn lot overgelaten en verdronk. Amalia zag alleen zijn strohoedje nog drijven.

Na de dood van Frederik leidde Amalia een melancholisch leven. Ze heeft ontzettend veel spijt van haar daad. Daarom ging zij elke zaterdagavond terug naar het water waar Frederik verdronk om hem te herdenken, en telkens opnieuw hoorde ze hem vragen of zij hem bemint.

En ze is niet de enige die dit hoort. Anderen horen ook wel eens iets wat lijkt op een soort vastlopende langspeelplaat. Ook zien ze verschijningen en mijden ze dit gebied. Sindsdien heet het water, dat ooit het Verlaat heette, het Spookverlaat. Volgens de overlevering kan het er ’s nachts spoken.

Neem zelf eens een kijkje bij het Spookverlaat. Als je durft...

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 15:21

Bijzondere voorstelling over Afasie tijdens Week van Ontmoeten en Verbinden

De Week van de Afasie 2022 vindt plaats van 1 tot en met 8 oktober 2022. Dit jaar is het thema: "afasie zoekt verbinding". Omdat Castellum als partner nauw betrokken is bij de Week van Ontmoeten en Verbinden, biedt het theater de voorstelling ‘Breeknacht’ tegen een speciaal tarief aan tijdens deze themaweek. 

Gemeente gisteren 14:09

Bladkorven terug in de Alphense straten

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, wat voor het nodige ongemak kan zorgen. Vanaf half oktober plaatst de gemeente daarom weer bladkorven in de straten in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Werken gisteren 12:42

De nieuwste vacatures van week 38

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Limesjaar 2022 gisteren 11:56

ROMEINEN Reiswagen

Toen het Romeinse leger eenmaal langs de grensrivier ingeburgerd was, werd al snel duidelijk dat de Romeinse manier van leven ook in de grensstreken gewoon werd voortgezet. En dus werd langs de grens een Romeinse weg aangelegd, die gebruikt werd door het leger en de inwoners.

Advertorial Overige gisteren 10:35

Nieuwe reeks seniorencolleges met Open Maakplaats

Het is nooit te laat om te leren. Bibliotheek Rijn en Venen en Stichting OGJG organiseren daarom een nieuwe reeks seniorencolleges over Slimme Computers, speciaal voor de nieuwsgierige 55+er. 

Nationale Sportweek 2022 gisteren 09:10

Nationale Sportweek: terugblik vrijdag en vooruitblik laatste weekend

Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en bewegen: dat is waar de Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september 2022 om draait. Benieuwd wat er vrijdag allemaal te beleven was? Bekijk hier de foto's! We blikken ook gelijk vooruit op het laatste weekend.