Alphens EV

Oud Alphen: de legende van het spookverlaat

Tussen Alphen aan den Rijn en Hazerswoude vind je een plek met een ietwat griezelige geschiedenis: het Spookverlaat. Het gebied dankt de naam aan een legende. Bij de sluis die ooit in het gebied te vinden was, zou het namelijk spoken.

Ooit zorgde de lust van een jongen voor een voor hem noodlottig einde. Beeld je in, een mooie zomerse zaterdagavond. Amalia en Frederik, twee geliefden, maakten van het stille plekje in de Rietveldse polder gebruik om samen tijd door te brengen. Het begon met zoenen, maar Frederik wilde meer. Amalia wilde dat niet.

Toen Frederik zijn zin probeerde door te drijven, gaf Amalia hem een flinke duw, waardoor hij met strohoedje en al het water in kieperde. Frederik had al spartelend nog de tijd om “Amalia, Amalia, bemint gij mij?” te roepen. Frederik werd echter door Amalia aan zijn lot overgelaten en verdronk. Amalia zag alleen zijn strohoedje nog drijven.

Na de dood van Frederik leidde Amalia een melancholisch leven. Ze heeft ontzettend veel spijt van haar daad. Daarom ging zij elke zaterdagavond terug naar het water waar Frederik verdronk om hem te herdenken, en telkens opnieuw hoorde ze hem vragen of zij hem bemint.

En ze is niet de enige die dit hoort. Anderen horen ook wel eens iets wat lijkt op een soort vastlopende langspeelplaat. Ook zien ze verschijningen en mijden ze dit gebied. Sindsdien heet het water, dat ooit het Verlaat heette, het Spookverlaat. Volgens de overlevering kan het er ’s nachts spoken.

Neem zelf eens een kijkje bij het Spookverlaat. Als je durft...

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.