Oud Alphen: de Pieter Doelmanstraat heette vroeger de Brugstraat
Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam van verzetsstrijder Pieter Doelman verbonden aan de straat, maar daarvoor heette de straat in het centrum de Brugstraat. Eeuwenlang vormde deze straat voor wegverkeer de verbinding tussen Alphen en Aarlanderveen.
Wie aan het begin van de twintigste eeuw door Brugstraat liep, zal de huidige Pieter Doelmanstraat waarschijnlijk niet meer terugkennen. De afgelopen eeuw heeft de Brugstraat namelijk behoorlijk wat veranderingen ondergaan. En dan hebben we het niet alleen over de naam van de straat, die in 1957 de naam van de Alphense verzetsstrijder Pieter Doelman kreeg.
Tot aan 1953 veranderde er weinig. Aan de smalle straat waren de nodige zaken gevestigd, denk aan de kledingwinkel van Bernard Gerhard Bahlmann en het café van Hendrik de Grauw. Het was een typisch naoorlogs straatbeeld. Maar in 1955 werd een gedeelte afgebroken. De hele noordkant van de toen nog Brugstraat werd gesloopt met het oog op stadsvernieuwing. De zuidkant ontkwam toen aan de sloophamers.
Tekst loopt door onder de foto
De oude dorpskern begon echt te veranderen vanaf 1960. De Brugstraat moest verbreed worden voor het toenemende autoverkeer. De bebouwing aan de noordzijde van de Brugstraat werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwe kantoorgebouwen, parkeerplaatsen en een nieuw stadskantoor. Aan de noordkant vestigde Rabobank zich, een pand waar de bibliotheek ook nog een tijdje onderdak heeft gehad. Het kantoor van ABN Amro vestigde zich daar ook, waarnaast ook het nieuwe stadskantoor werd gerealiseerd.
Maar dat is nog niet hoe we het vandaag de dag kennen. Dit deel van het Alphense centrum werd namelijk aan het einde van de twintigste eeuw opnieuw onder handen genomen. De Rabobank, de ABN-AMRO bank en het stadskantoor werden afgebroken en hiervoor in de plaats kwam het Rijnplein met onder andere het Castellum theater. Tussen het Rijnplein en de Pieter Doelmanstraat werd het appartementencomplex Palazzo gebouwd, wat daar tot op de dag van vandaag nog staat.
Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.