Oud Alphen

Oud Alphen: de Pieter Doelmanstraat heette vroeger de Brugstraat

Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam van verzetsstrijder Pieter Doelman verbonden aan de straat, maar daarvoor heette de straat in het centrum de Brugstraat. Eeuwenlang vormde deze straat voor wegverkeer de verbinding tussen Alphen en Aarlanderveen.

Wie aan het begin van de twintigste eeuw door Brugstraat liep, zal de huidige Pieter Doelmanstraat waarschijnlijk niet meer terugkennen. De afgelopen eeuw heeft de Brugstraat namelijk behoorlijk wat veranderingen ondergaan. En dan hebben we het niet alleen over de naam van de straat, die in 1957 de naam van de Alphense verzetsstrijder Pieter Doelman kreeg.

Tot aan 1953 veranderde er weinig. Aan de smalle straat waren de nodige zaken gevestigd, denk aan de kledingwinkel van Bernard Gerhard Bahlmann en het café van Hendrik de Grauw. Het was een typisch naoorlogs straatbeeld. Maar in 1955 werd een gedeelte afgebroken. De hele noordkant van de toen nog Brugstraat werd gesloopt met het oog op stadsvernieuwing. De zuidkant ontkwam toen aan de sloophamers.

Tekst loopt door onder de foto

BrugstraatHogeZijde (2)-MAIN.jpg

De oude dorpskern begon echt te veranderen vanaf 1960. De Brugstraat moest verbreed worden voor het toenemende autoverkeer. De bebouwing aan de noordzijde van de Brugstraat werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwe kantoorgebouwen, parkeerplaatsen en een nieuw stadskantoor. Aan de noordkant vestigde Rabobank zich, een pand waar de bibliotheek ook nog een tijdje onderdak heeft gehad. Het kantoor van ABN Amro vestigde zich daar ook, waarnaast ook het nieuwe stadskantoor werd gerealiseerd.

Maar dat is nog niet hoe we het vandaag de dag kennen. Dit deel van het Alphense centrum werd namelijk aan het einde van de twintigste eeuw opnieuw onder handen genomen. De Rabobank, de ABN-AMRO bank en het stadskantoor werden afgebroken en hiervoor in de plaats kwam het Rijnplein met onder andere het Castellum theater. Tussen het Rijnplein en de Pieter Doelmanstraat werd het appartementencomplex Palazzo gebouwd, wat daar tot op de dag van vandaag nog staat.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

BrugstraatHogeZijde (4)-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:45

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Voorkeuren van bezoeker vandaag 09:11

Dansen: "Quality time" voor twee!

Dansen is plezier voor twee was jarenlang de slogan van de Nederlandse dansscholen. Het was in een tijd dat werkelijk iedereen wekelijks danslessen bezocht bij zo'n 500 dansscholen in het hele land, het was in een tijd dat de discomuziek letterlijk uit de radio schalde en dat je op vrijdagmiddag de Top-40 volgde voor de belangrijkste verschuivingen in de hitparade. Platen (vinyl) in singles en lp's gingen grif over de toonbank want je wilde die muziek ook echt graag in huis hebben.

Blog Opinie gisteren 20:34

MINERVA Ongehinderd

Volgende week is er een evenement in het Alphense Stadshart. Op het Thorbeckeplein is een hindernisbaan ingericht met obstakels om het mensen die slecht zien, in rolstoelen zitten of met rollators lopen moeilijk te maken. Iedereen mag de uitdaging aangaan op donderdagmiddag 5 oktober.