Oud Alphen

Oud Alphen: de Pieter Doelmanstraat heette vroeger de Brugstraat

Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam van verzetsstrijder Pieter Doelman verbonden aan de straat, maar daarvoor heette de straat in het centrum de Brugstraat. Eeuwenlang vormde deze straat voor wegverkeer de verbinding tussen Alphen en Aarlanderveen.

Wie aan het begin van de twintigste eeuw door Brugstraat liep, zal de huidige Pieter Doelmanstraat waarschijnlijk niet meer terugkennen. De afgelopen eeuw heeft de Brugstraat namelijk behoorlijk wat veranderingen ondergaan. En dan hebben we het niet alleen over de naam van de straat, die in 1957 de naam van de Alphense verzetsstrijder Pieter Doelman kreeg.

Tot aan 1953 veranderde er weinig. Aan de smalle straat waren de nodige zaken gevestigd, denk aan de kledingwinkel van Bernard Gerhard Bahlmann en het café van Hendrik de Grauw. Het was een typisch naoorlogs straatbeeld. Maar in 1955 werd een gedeelte afgebroken. De hele noordkant van de toen nog Brugstraat werd gesloopt met het oog op stadsvernieuwing. De zuidkant ontkwam toen aan de sloophamers.

Tekst loopt door onder de foto

BrugstraatHogeZijde (2)-MAIN.jpg

De oude dorpskern begon echt te veranderen vanaf 1960. De Brugstraat moest verbreed worden voor het toenemende autoverkeer. De bebouwing aan de noordzijde van de Brugstraat werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwe kantoorgebouwen, parkeerplaatsen en een nieuw stadskantoor. Aan de noordkant vestigde Rabobank zich, een pand waar de bibliotheek ook nog een tijdje onderdak heeft gehad. Het kantoor van ABN Amro vestigde zich daar ook, waarnaast ook het nieuwe stadskantoor werd gerealiseerd.

Maar dat is nog niet hoe we het vandaag de dag kennen. Dit deel van het Alphense centrum werd namelijk aan het einde van de twintigste eeuw opnieuw onder handen genomen. De Rabobank, de ABN-AMRO bank en het stadskantoor werden afgebroken en hiervoor in de plaats kwam het Rijnplein met onder andere het Castellum theater. Tussen het Rijnplein en de Pieter Doelmanstraat werd het appartementencomplex Palazzo gebouwd, wat daar tot op de dag van vandaag nog staat.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.

BrugstraatHogeZijde (4)-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas. 

Coronavirus in Alphen gisteren 15:43

GGD adviseert eerste tweede prik na coronabesmetting, maar waarom?

Het callcenter van de GGD wordt veel gebeld door mensen die corona hebben gehad en één vaccinatie hebben. Zij vragen zich af of zij beter een tweede prik of een boosterprik kunnen halen. “Ons advies is om een tweede prik te halen”, aldus de GGD. Maar waarom is dat?

Oud Alphen gisteren 14:26

Oud Alphen: de Alphense brug door de jaren heen

De Alphense brug bestaat in vele gedaantes al eeuwenlang. De oudste beschrijvingen vertellen van een stenen brug met twee bogen, waar kleine schepen onder door konden varen.

Alphens Magazine 2021 gisteren 12:01

Terugblik: megajacht van 94 meter vaart door Alphen aan den Rijn

Een aantal keer per jaar vaart er een megajacht door de Alphense wateren. Ondanks dat dit betekent dat de bruggen langer open staan, kijken Alphenaren altijd erg uit naar het bewonderen van de megajachten. Het megajacht dat afgelopen april voorbij kwam varen, zal bij niemand onopgemerkt zijn gebleven. Viva voer toen door Alphen aan den Rijn richting zee voor een proefvaart. En dat was behoorlijk passen en meten, want het megajacht had een lengte van maar liefst 94 meter. 

Advertorial Winkels gisteren 10:39

De wijncursussen bij La Bodega ’87 gaan weer beginnen!

Heb jij altijd al meer willen leren over wijn? Doe dan nu mee met de wijncursussen van La Bodega ’87! Onder begeleiding van bevoegd en ervaren gastronomie docent en register vinoloog Ton Wortelboer ontdek je de bijzondere wereld van wijn.