Oud Alphen

Oud Alphen: de Pieter Doelmanstraat heette vroeger de Brugstraat

Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam van verzetsstrijder Pieter Doelman verbonden aan de straat, maar daarvoor heette de straat in het centrum de Brugstraat. Eeuwenlang vormde deze straat voor wegverkeer de verbinding tussen Alphen en Aarlanderveen.

Wie aan het begin van de twintigste eeuw door Brugstraat liep, zal de huidige Pieter Doelmanstraat waarschijnlijk niet meer terugkennen. De afgelopen eeuw heeft de Brugstraat namelijk behoorlijk wat veranderingen ondergaan. En dan hebben we het niet alleen over de naam van de straat, die in 1957 de naam van de Alphense verzetsstrijder Pieter Doelman kreeg.

Tot aan 1953 veranderde er weinig. Aan de smalle straat waren de nodige zaken gevestigd, denk aan de kledingwinkel van Bernard Gerhard Bahlmann en het café van Hendrik de Grauw. Het was een typisch naoorlogs straatbeeld. Maar in 1955 werd een gedeelte afgebroken. De hele noordkant van de toen nog Brugstraat werd gesloopt met het oog op stadsvernieuwing. De zuidkant ontkwam toen aan de sloophamers.

Tekst loopt door onder de foto

BrugstraatHogeZijde (2)-MAIN.jpg

De oude dorpskern begon echt te veranderen vanaf 1960. De Brugstraat moest verbreed worden voor het toenemende autoverkeer. De bebouwing aan de noordzijde van de Brugstraat werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwe kantoorgebouwen, parkeerplaatsen en een nieuw stadskantoor. Aan de noordkant vestigde Rabobank zich, een pand waar de bibliotheek ook nog een tijdje onderdak heeft gehad. Het kantoor van ABN Amro vestigde zich daar ook, waarnaast ook het nieuwe stadskantoor werd gerealiseerd.

Maar dat is nog niet hoe we het vandaag de dag kennen. Dit deel van het Alphense centrum werd namelijk aan het einde van de twintigste eeuw opnieuw onder handen genomen. De Rabobank, de ABN-AMRO bank en het stadskantoor werden afgebroken en hiervoor in de plaats kwam het Rijnplein met onder andere het Castellum theater. Tussen het Rijnplein en de Pieter Doelmanstraat werd het appartementencomplex Palazzo gebouwd, wat daar tot op de dag van vandaag nog staat.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.

BrugstraatHogeZijde (4)-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 15:21

Bijzondere voorstelling over Afasie tijdens Week van Ontmoeten en Verbinden

De Week van de Afasie 2022 vindt plaats van 1 tot en met 8 oktober 2022. Dit jaar is het thema: "afasie zoekt verbinding". Omdat Castellum als partner nauw betrokken is bij de Week van Ontmoeten en Verbinden, biedt het theater de voorstelling ‘Breeknacht’ tegen een speciaal tarief aan tijdens deze themaweek. 

Gemeente gisteren 14:09

Bladkorven terug in de Alphense straten

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, wat voor het nodige ongemak kan zorgen. Vanaf half oktober plaatst de gemeente daarom weer bladkorven in de straten in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Werken gisteren 12:42

De nieuwste vacatures van week 38

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Limesjaar 2022 gisteren 11:56

ROMEINEN Reiswagen

Toen het Romeinse leger eenmaal langs de grensrivier ingeburgerd was, werd al snel duidelijk dat de Romeinse manier van leven ook in de grensstreken gewoon werd voortgezet. En dus werd langs de grens een Romeinse weg aangelegd, die gebruikt werd door het leger en de inwoners.

Advertorial Overige gisteren 10:35

Nieuwe reeks seniorencolleges met Open Maakplaats

Het is nooit te laat om te leren. Bibliotheek Rijn en Venen en Stichting OGJG organiseren daarom een nieuwe reeks seniorencolleges over Slimme Computers, speciaal voor de nieuwsgierige 55+er. 

Nationale Sportweek 2022 gisteren 09:10

Nationale Sportweek: terugblik vrijdag en vooruitblik laatste weekend

Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en bewegen: dat is waar de Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september 2022 om draait. Benieuwd wat er vrijdag allemaal te beleven was? Bekijk hier de foto's! We blikken ook gelijk vooruit op het laatste weekend.