Oud Alphen

Oud Alphen: de Pieter Doelmanstraat heette vroeger de Brugstraat

Na de Tweede Wereldoorlog werd de naam van verzetsstrijder Pieter Doelman verbonden aan de straat, maar daarvoor heette de straat in het centrum de Brugstraat. Eeuwenlang vormde deze straat voor wegverkeer de verbinding tussen Alphen en Aarlanderveen.

Wie aan het begin van de twintigste eeuw door Brugstraat liep, zal de huidige Pieter Doelmanstraat waarschijnlijk niet meer terugkennen. De afgelopen eeuw heeft de Brugstraat namelijk behoorlijk wat veranderingen ondergaan. En dan hebben we het niet alleen over de naam van de straat, die in 1957 de naam van de Alphense verzetsstrijder Pieter Doelman kreeg.

Tot aan 1953 veranderde er weinig. Aan de smalle straat waren de nodige zaken gevestigd, denk aan de kledingwinkel van Bernard Gerhard Bahlmann en het café van Hendrik de Grauw. Het was een typisch naoorlogs straatbeeld. Maar in 1955 werd een gedeelte afgebroken. De hele noordkant van de toen nog Brugstraat werd gesloopt met het oog op stadsvernieuwing. De zuidkant ontkwam toen aan de sloophamers.

Tekst loopt door onder de foto

BrugstraatHogeZijde (2)-MAIN.jpg

De oude dorpskern begon echt te veranderen vanaf 1960. De Brugstraat moest verbreed worden voor het toenemende autoverkeer. De bebouwing aan de noordzijde van de Brugstraat werd afgebroken om plaats te maken voor nieuwe kantoorgebouwen, parkeerplaatsen en een nieuw stadskantoor. Aan de noordkant vestigde Rabobank zich, een pand waar de bibliotheek ook nog een tijdje onderdak heeft gehad. Het kantoor van ABN Amro vestigde zich daar ook, waarnaast ook het nieuwe stadskantoor werd gerealiseerd.

Maar dat is nog niet hoe we het vandaag de dag kennen. Dit deel van het Alphense centrum werd namelijk aan het einde van de twintigste eeuw opnieuw onder handen genomen. De Rabobank, de ABN-AMRO bank en het stadskantoor werden afgebroken en hiervoor in de plaats kwam het Rijnplein met onder andere het Castellum theater. Tussen het Rijnplein en de Pieter Doelmanstraat werd het appartementencomplex Palazzo gebouwd, wat daar tot op de dag van vandaag nog staat.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

BrugstraatHogeZijde (4)-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein gisteren 20:34

Minister Van Gennip en CDA-lijsttrekker Berendsen spreken op avond in Hazerswoude-Dorp

Met de verkiezingen voor het Europees Parlement voor de deur (op 6 juni aanstaande) organiseren de gezamenlijke CDA-afdelingen in het Groene Hart een verkiezingsavond op dinsdag 21 mei met lijsttrekker Tom Berendsen en een aantal kandidaten. Ook minister van Sociale zaken en werkgelegenheid Karien van Gennip zal tijdens de avond spreken, evenals de nieuwe regionale voorzitter van LTO, Kees Captein.

Advertorial Overige gisteren 14:16

De kracht van frequentie bij het SamenhuiS

Kanker kan je leven flink op z’n kop zetten. Het is onzeker wat je te wachten staat, hoe je toekomst eruit ziet. Door de hele rollercoaster kan je jezelf en het vertrouwen in je lichaam behoorlijk kwijt raken. Alles staat op ‘overleven’. Wat helpt jou om je beter te voelen?

Advertorial Evenement gisteren 09:54

Bestel snel je pre-order ticket voor Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni wordt het tijd voor een heerlijk Hollands feestje met topartiesten! Kom gezellig langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets vliegen de deur uit! Voor de vroege vogels is er een echte Hollandse deal voor slechts €14,95! Sla snel je kaartjes in, want hierna zijn alleen nog de early bird tickets beschikbaar voor €22,50.

Advertorial Winactie Actie 19 mei 2024 16:24

Win een zes weken afvalprogramma ter waarde van €330

Sport-zorg geeft aan twee gelukkige mensen de kans om een zes weken durend afvalprogramma te volgen ter waarde van €330! Lees hieronder wat je moet doen om kans te maken.

Romeinen 19 mei 2024 13:15

De Romeinse limesweg ligt nog altijd onder de grond

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft veel Romeinse voorwerpen opgegraven. Er is echter geen enkele ruïne te zien. Maar, er is wel een Romeinse weg die onder de grond nog altijd gewoon bestaat. Het is deze limesweg die langs de Oude Rijn regelmatig tevoorschijn komt als er aan een modern bouwproject wordt begonnen.