Winkelcentrum Atlas

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Het kunstwerk was een grote piramide, gemaakt uit stalen kooien die gevuld waren met lavastenen. De naam van het kunstwerk, Zigurrat, is afgeleid van een ziggoerat. Dit is de naam voor een tempeltoren uit het oude Mesopotamië en Perzië. Deze tempeltoren was een terrasvormige piramide van teruglopende verdiepingen. Precies zo zag het kunstwerk in de Atlas eruit.

De piramide stond op de plek waar tegenwoordig verse loempia’s te halen zijn. Helaas was het kunstwerk al snel na de onthulling slachtoffer van vernieling. Jongeren gebruikten het als speeltoestel en er werden stenen uit de metalen kooien gehaald. Daarom werd met een hek de Piramide van Makkink afgezet.

Juridische strijd

De Alphense gemeente en de Amsterdamse kunstenaar Herman Makkink hebben hierna zo’n zes jaar een juridische strijd gevoerd over de sloop van het kunstwerk. Volgens Makkink had hij voor de bouw van de piramide al voorgesteld het kunstwerk vandalismebestendig te maken. Het vastzetten van de stenen had volgens de kunstenaar overlast en beschadigingen kunnen voorkomen.

Toenmalig wethouder Hub van Wersch koos er toch voor om het kunstwerk te slopen. Dit na een enquête onder omwonenden en ondernemers in de wijk. Zij zagen het beeld namelijk niet zitten. Ook wees, volgens de wethouder, de kunstenaar de negen alternatieve plekken voor het kunstwerk af. Herman Makkink stelde dat de gemeente te snel had gekozen voor de plaatsing van het kunstwerk in 1997, toen de wijk Kerk en Zanen nog in aanbouw was.

In juni 2003 werd, zes jaar naar de onthulling, het kunstwerk gesloopt.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Lezing vandaag 12:57

Boeiende lezing Children of the Labyrinth

Op dinsdag 12 maart verwelkomt Buurten&Zo met veel enthousiasme fotograaf en documentairemaker Marieke van der Velden, samen met Philip Brink, voor een boeiende lezing. Marieke, eerder jurylid bij het programma 'Het Perfecte Plaatje', brengt deze dag samen met Philip een fascinerende presentatie over hun meeslepende reportage: Children of the Labyrinth."

Blog Sport vandaag 11:44

Alphense Clubs moeten oppassen

Het voetbalprogramma voor zaterdag 24 februari ziet er als volgt uit: ARC – AFC’34; Ter Leede – Alphense Boys; UVS – Alphia; MMO – A.V.V Alphen.