Winkelcentrum Atlas

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Het kunstwerk was een grote piramide, gemaakt uit stalen kooien die gevuld waren met lavastenen. De naam van het kunstwerk, Zigurrat, is afgeleid van een ziggoerat. Dit is de naam voor een tempeltoren uit het oude Mesopotamië en Perzië. Deze tempeltoren was een terrasvormige piramide van teruglopende verdiepingen. Precies zo zag het kunstwerk in de Atlas eruit.

De piramide stond op de plek waar tegenwoordig verse loempia’s te halen zijn. Helaas was het kunstwerk al snel na de onthulling slachtoffer van vernieling. Jongeren gebruikten het als speeltoestel en er werden stenen uit de metalen kooien gehaald. Daarom werd met een hek de Piramide van Makkink afgezet.

Juridische strijd

De Alphense gemeente en de Amsterdamse kunstenaar Herman Makkink hebben hierna zo’n zes jaar een juridische strijd gevoerd over de sloop van het kunstwerk. Volgens Makkink had hij voor de bouw van de piramide al voorgesteld het kunstwerk vandalismebestendig te maken. Het vastzetten van de stenen had volgens de kunstenaar overlast en beschadigingen kunnen voorkomen.

Toenmalig wethouder Hub van Wersch koos er toch voor om het kunstwerk te slopen. Dit na een enquête onder omwonenden en ondernemers in de wijk. Zij zagen het beeld namelijk niet zitten. Ook wees, volgens de wethouder, de kunstenaar de negen alternatieve plekken voor het kunstwerk af. Herman Makkink stelde dat de gemeente te snel had gekozen voor de plaatsing van het kunstwerk in 1997, toen de wijk Kerk en Zanen nog in aanbouw was.

In juni 2003 werd, zes jaar naar de onthulling, het kunstwerk gesloopt.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 16:27

Alphenaar Lars voltooit historische Noordzee-oversteek op waterstofboot

Lars Wielinga (25) uit Alphen aan den Rijn heeft samen met het TU Delft Hydro Motion Team geschiedenis geschreven door op 11 juli 2024 als eerste met een volledig waterstof aangedreven boot de Noordzee over te steken van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.  

Calamiteiten vandaag 13:37

Fietsster gewond bij aanrijding op de Noorderkeerkring

Zaterdagochtend heeft er een aanrijding plaatsgevonden tussen een fietser en een auto op de Noorderkeerkring in Alphen aan den Rijn. Het ongeval vond plaats rond 12:00 uur en leidde tot een snelle inzet van de hulpdiensten, inclusief de traumahelikopter.  

Werken vandaag 12:09

Vacatureoverzicht week 28: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Overige gisteren 17:01

Remco Kouwenhoven van ProviderCheck deelt handige tips om te besparen op internet en sim-only abonnementen

In deze tijden waarin alles steeds duurder wordt, is het voor veel mensen een uitdaging om de maandelijkse uitgaven onder controle te houden. Vandaag spreken we met Remco Kouwenhoven, Alphenaar en medeoprichter van vergelijkingswebsite ProviderCheck. Hij geeft ons enkele waardevolle tips om te besparen op internet en sim only abonnementen. We zitten met hem aan de koffie om te horen welke adviezen hij voor zijn dorpsgenoten heeft.