Winkelcentrum Atlas

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Het kunstwerk was een grote piramide, gemaakt uit stalen kooien die gevuld waren met lavastenen. De naam van het kunstwerk, Zigurrat, is afgeleid van een ziggoerat. Dit is de naam voor een tempeltoren uit het oude Mesopotamië en Perzië. Deze tempeltoren was een terrasvormige piramide van teruglopende verdiepingen. Precies zo zag het kunstwerk in de Atlas eruit.

De piramide stond op de plek waar tegenwoordig verse loempia’s te halen zijn. Helaas was het kunstwerk al snel na de onthulling slachtoffer van vernieling. Jongeren gebruikten het als speeltoestel en er werden stenen uit de metalen kooien gehaald. Daarom werd met een hek de Piramide van Makkink afgezet.

Juridische strijd

De Alphense gemeente en de Amsterdamse kunstenaar Herman Makkink hebben hierna zo’n zes jaar een juridische strijd gevoerd over de sloop van het kunstwerk. Volgens Makkink had hij voor de bouw van de piramide al voorgesteld het kunstwerk vandalismebestendig te maken. Het vastzetten van de stenen had volgens de kunstenaar overlast en beschadigingen kunnen voorkomen.

Toenmalig wethouder Hub van Wersch koos er toch voor om het kunstwerk te slopen. Dit na een enquête onder omwonenden en ondernemers in de wijk. Zij zagen het beeld namelijk niet zitten. Ook wees, volgens de wethouder, de kunstenaar de negen alternatieve plekken voor het kunstwerk af. Herman Makkink stelde dat de gemeente te snel had gekozen voor de plaatsing van het kunstwerk in 1997, toen de wijk Kerk en Zanen nog in aanbouw was.

In juni 2003 werd, zes jaar naar de onthulling, het kunstwerk gesloopt.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.