Oud Alphen

Oud Alphen: de rijke historie van het Schoutenhuis

Wist je dat het Schoutenhuis in de Julianastraat het oudste pand van Alphen is? Het gebouw dateert uit het jaar 1640. Tegenwoordig is het een café, maar je vindt er nog steeds authentieke onderdelen die stammen uit het bouwjaar. 

In de Julianastraat, dat eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen was, vind je op huisnummer 4 het Schoutenhuis. Het pand staat daar al sinds 1640. Het gemeentelijke monument ligt op de hoek van de straat en het Omloopkanaal bij de Hofbrug, op een unieke locatie in het centrum van Alphen aan de Rijn. 

Roemruchte historie

Het oudste pand van Alphen kent een roemruchte historie. Ooit was het in gebruik als meisjeshuis. Eén van de meisjes trouwde vanuit het pand met de Nederlands koloniaal heerser Peter Stuyvesant, de gouverneur van het toenmalige Nieuw Amsterdam (nu beter bekend als New York). Stuyvesant zou op doorreis in het Schoutenhuis hebben gelogeerd.

Tussen de achttiende en de negentiende eeuw hebben diverse Alphense schouten in het gebouw gewoond. De schout was een soort hoofd van de politie. Hij werd benoemd door de ambachtsheer om de orde te handhaven als de heer er niet was. Een belangrijke functie dus. De bekendste schout die daar woonde is Pieter Dozy. Nadat hij overdag zijn bestuurlijke en gerechtelijke taken had uitgevoerd, kwam hij op deze plek tot rust.

Restauratie

Het Schoutenhuis is de afgelopen eeuwen vele malen verbouwd en uitgebreid. Vanaf circa 1680 is het pand beetje bij beetje gegroeid in oppervlakte. Door een samenvoeging is rond 1750 een U-vormige plattegrond ontstaan. De binnenplaats is in 1968 volgebouwd. De begane grond van het pand is in 2007 geschikt gemaakt als vestigingsplaats voor Het Schoutenhuis, wat inmiddels omgedoopt is tot Café 1640. Boven de lunchroom bevinden zich al jaren enkele woningen.

SchoutenhuisTV1-MAIN.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Dronefotografie vandaag 15:53

Alphen vanuit de lucht: de zomerse Zegerplas

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Zegerplas in de zomer.

Advertorial Kunst en Cultuur vandaag 13:42

Familievoorstelling naar mega populaire bestseller in Castellum te zien!

Na het grote succes van ‘De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen’ die zowel de Zapp Theaterprijs als een Zilveren Krekel won, komt Meneer Monster terug met een nog geschifter stuk. De boomhut is inmiddels 52 verdiepingen hoog! Op zaterdag 24 september is de familievoorstelling te zien in Theater Castellum.

Verkeer en vervoer vandaag 13:35

Storing Albert Sweitzerbrug zorgt voor vastlopen verkeer

Vanwege een storing aan de Albert Schweitzerbrug loopt het verkeer op verschillende plekken in Alphen aan den Rijn vast. Het is nog onduidelijk wat er precies met de brug aan de hand is. Op dit moment weten we dat één van de brugkleppen niet naar beneden gaat.

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.