Oud Alphen

Oud Alphen: de rijke historie van het Schoutenhuis

Wist je dat het Schoutenhuis in de Julianastraat het oudste pand van Alphen is? Het gebouw dateert uit het jaar 1640. Tegenwoordig is het een café, maar je vindt er nog steeds authentieke onderdelen die stammen uit het bouwjaar. 

In de Julianastraat, dat eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen was, vind je op huisnummer 4 het Schoutenhuis. Het pand staat daar al sinds 1640. Het gemeentelijke monument ligt op de hoek van de straat en het Omloopkanaal bij de Hofbrug, op een unieke locatie in het centrum van Alphen aan de Rijn. 

Roemruchte historie

Het oudste pand van Alphen kent een roemruchte historie. Ooit was het in gebruik als meisjeshuis. Eén van de meisjes trouwde vanuit het pand met de Nederlands koloniaal heerser Peter Stuyvesant, de gouverneur van het toenmalige Nieuw Amsterdam (nu beter bekend als New York). Stuyvesant zou op doorreis in het Schoutenhuis hebben gelogeerd.

Tussen de achttiende en de negentiende eeuw hebben diverse Alphense schouten in het gebouw gewoond. De schout was een soort hoofd van de politie. Hij werd benoemd door de ambachtsheer om de orde te handhaven als de heer er niet was. Een belangrijke functie dus. De bekendste schout die daar woonde is Pieter Dozy. Nadat hij overdag zijn bestuurlijke en gerechtelijke taken had uitgevoerd, kwam hij op deze plek tot rust.

Restauratie

Het Schoutenhuis is de afgelopen eeuwen vele malen verbouwd en uitgebreid. Vanaf circa 1680 is het pand beetje bij beetje gegroeid in oppervlakte. Door een samenvoeging is rond 1750 een U-vormige plattegrond ontstaan. De binnenplaats is in 1968 volgebouwd. De begane grond van het pand is in 2007 geschikt gemaakt als vestigingsplaats voor Het Schoutenhuis, wat inmiddels omgedoopt is tot Café 1640. Boven de lunchroom bevinden zich al jaren enkele woningen.

SchoutenhuisTV1-MAIN.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 12:50

Tweede bijeenkomst: verhalen delen uit het Rooie Dorp

Het Rooie Dorp in Alphen aan den Rijn is een markante plek vol verhalen die het waard zijn om verteld te worden. Parkvilla gaat samen met de bewoners deze verhalen laten zien in de vorm van een theaterstuk. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:42

Nieuw plan voor tankstation en snellaadplekken langs N207

Ondernemer Peter van Eijk heeft plannen om langs de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden een nieuw tankstation te bouwen. Het onbemande TinQ-station komt bij de rotonde van de N207 en de Vriezenweg, aan de kant van Leimuiden.

Sport vandaag 09:26

Diede de Groot wint voor de vijfde keer Australian Open

Diede de Groot (26 jaar), rolstoeltennisster bij Nieuwe Sloot in Alphen, heeft haar zeventiende Grand Slam gewonnen. In de finale van de Australian Open speelde De Groot tegen de Japanse Yui Kamiji.