Oud Alphen

Oud Alphen: de rijke historie van het Schoutenhuis

Wist je dat het Schoutenhuis in de Julianastraat het oudste pand van Alphen is? Het gebouw dateert uit het jaar 1640. Tegenwoordig is het een café, maar je vindt er nog steeds authentieke onderdelen die stammen uit het bouwjaar. 

In de Julianastraat, dat eeuwenlang de belangrijkste straat van Alphen was, vind je op huisnummer 4 het Schoutenhuis. Het pand staat daar al sinds 1640. Het gemeentelijke monument ligt op de hoek van de straat en het Omloopkanaal bij de Hofbrug, op een unieke locatie in het centrum van Alphen aan de Rijn. 

Roemruchte historie

Het oudste pand van Alphen kent een roemruchte historie. Ooit was het in gebruik als meisjeshuis. Eén van de meisjes trouwde vanuit het pand met de Nederlands koloniaal heerser Peter Stuyvesant, de gouverneur van het toenmalige Nieuw Amsterdam (nu beter bekend als New York). Stuyvesant zou op doorreis in het Schoutenhuis hebben gelogeerd.

Tussen de achttiende en de negentiende eeuw hebben diverse Alphense schouten in het gebouw gewoond. De schout was een soort hoofd van de politie. Hij werd benoemd door de ambachtsheer om de orde te handhaven als de heer er niet was. Een belangrijke functie dus. De bekendste schout die daar woonde is Pieter Dozy. Nadat hij overdag zijn bestuurlijke en gerechtelijke taken had uitgevoerd, kwam hij op deze plek tot rust.

Restauratie

Het Schoutenhuis is de afgelopen eeuwen vele malen verbouwd en uitgebreid. Vanaf circa 1680 is het pand beetje bij beetje gegroeid in oppervlakte. Door een samenvoeging is rond 1750 een U-vormige plattegrond ontstaan. De binnenplaats is in 1968 volgebouwd. De begane grond van het pand is in 2007 geschikt gemaakt als vestigingsplaats voor Het Schoutenhuis, wat inmiddels omgedoopt is tot Café 1640. Boven de lunchroom bevinden zich al jaren enkele woningen.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

SchoutenhuisTV1-MAIN.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 18:32

Alphen werkt mee aan landelijk onderzoek naar winkelgedrag

De gemeente Alphen aan den Rijn doet mee aan een grootschalig landelijk onderzoek naar winkelcentra in de maand oktober. Dit gebeurt door straatenquêtes in het Stadshart en door het invullen van vragenlijsten. "We willen graag meer objectieve inzichten in het gebruik van winkelcentra", geeft wethouder Gerard van As als reden.

Overige vandaag 17:04

Kom shoppen op de kinderkledingbeurs 29 september

Vrijdagavond 29 september is er weer een kinderkledingbeurs aan het Lauraplein in Alphen aan den Rijn. Leuke en kwalitatief goede (merk)kleding voor klassieke kledingbeurs-prijzen.

Overige vandaag 14:34

De Sportvrouw en Alphen Vitaal bundelen hun krachten

Al twaalf jaar lang is De Sportvrouw een bekende naam in de gemeente Alphen aan den Rijn. Met een gevarieerd en toegankelijk aanbod voor vrouwen zorgt deze stichting voor sport- en beweegactiviteiten op maat. Hun voornaamste doel is om meer vrouwen aan het sporten te krijgen, zodat ze actief en gezond blijven. Dit streven heeft de afgelopen jaren zijn vruchten afgeworpen. Om deze missie voort te zetten, slaat De Sportvrouw de handen ineen met Alphen Vitaal.

Advertorial Evenementen vandaag 14:11

Hobby Game Shop in Alphen: Side7 opent eerste fysieke deuren

Tien jaar geleden begon Side7 als een online winkel, maar op 30 september openen ze met trots hun allereerste fysieke winkel in Alphen aan den Rijn. Deze stap markeerde een enerverende evolutie voor het bedrijf, dat zich richt op de wereld van anime, spellen en collectibles.

Advertorial Theater vandaag 13:11

Royal Opera House nieuw seizoen 23 / 24 met buffet

Parkvilla brengt vanaf 15 oktober de eerste voorstelling van het Royal Opera House op het filmdoek. Opnames van live opera en ballet voorstellingen vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voor het eerst biedt Parkvilla na afloop van alle voorstellingen optioneel een steeds wisselend buffet aan.

Wonen en bouwen vandaag 11:52

Nieuwbouwproject ‘Noorderlicht’ zorgt voor dubbele reacties

In 2024 wil Woonforte beginnen met het bouwen van nieuwe woningen in het stationsgebied, tussen het spoor en de Zuidpoolsingel. Het project heet 'Noorderlicht' en is een groot nieuwbouwproject van Woonforte. Bewoners hieromheen zijn niet te spreken over de plannen.