Oud Alphen

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.

De Hofbrug als toegangspoort

Het Hof van Alfen stond er al in de vroegere jaren van Alphen. Aan het einde van de 16e eeuw werd het bewoond door Dirk Duyvel, een oud-watergeus. In 1623 werd het kasteel gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam een nieuw hoofdgebouw met maar liefst twee verdiepingen en trapgevels. Het hoofdgebouw had twee torens aan de voorkant en één hoge hoekachtige toren aan de achterkant. Ook waren er nog een aantal bijgebouwen zoals dienstwoningen, schuren, hooibergen, tuinen, boomgaarden en buitendijks land.

Om het hof heen lag een gracht die verbonden was met een vijver. Dat is waar de Hofbrug in beeld komt. De Hofbrug was een ophaalbrug die over de gracht van het hof lag, met uitzicht op de Oude Rijn. De brug werd gebruikt door voetgangers en was ook ontworpen met dat doel voor ogen. Dit maakte de brug niet geschikt voor het dragen van voertuigen. Bovendien was de brug hier ook niet breed genoeg voor. Toen het kasteel en het hof niet meer bestonden, bleef de brug in gebruik. Niet alleen meer door voetgangers, maar ook steeds vaker door fietsers.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hofvanalphen-MAIN.jpg

Een nieuwe, bredere Hofbrug

De Hofbrug was dus niet gemaakt voor auto’s. En dat was een probleem. Aan het begin van de twintigste eeuw gebruikten namelijk steeds meer mensen een auto om van A naar B te komen. Dit zorgde er onder meer voor dat er steeds meer aandacht was voor de conditie van bestaande wegen. Omdat Alphen in de jaren ‘30 nog maar een klein boerendorp was, zag het bestuur het vernieuwen van de Hofbrug als een mooie kans om Alphen van een andere kant te laten zien.

Na veel overleggen werd officieel besloten dat de oude Hofbrug vervangen moest worden voor een nieuwe, bredere brug. De nieuwe Hofbrug werd maar liefst 10 meter breed, een behoorlijk verschil met de oude Hofbrug. Het was dan ook niet zonder reden dat hiertoe besloten werd. De Hofbrug was namelijk één van de verbindingspunten op de route van Leiden naar Utrecht. De snelwegen die we vandaag de dag kennen, zoals de N11, waren er in die tijd nog niet. Auto’s moesten dus over de Hofbrug heen om van A naar B te kunnen. In kranten werd de vernieuwing van de Hofbrug dan ook een ‘groote verbetering’ genoemd voor snelverkeer tussen Leiden en Utrecht.

De Hofbrug anno 2023

De nieuwe Hofbrug werd in het voorjaar van 1934 opengesteld. Vandaag de dag is de brug echter geen ‘echte’ brug meer. Het is nu meer een verhoging over het water. En niet te vergeten: de brug wordt tegenwoordig weer alleen gebruikt door fietsers en voetgangers. Alleen bij hoge uitzondering is deze verhoging toegankelijk voor auto’s.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.