Oud Alphen

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.

De Hofbrug als toegangspoort

Het Hof van Alfen stond er al in de vroegere jaren van Alphen. Aan het einde van de 16e eeuw werd het bewoond door Dirk Duyvel, een oud-watergeus. In 1623 werd het kasteel gesloopt. Daarvoor in de plaats kwam een nieuw hoofdgebouw met maar liefst twee verdiepingen en trapgevels. Het hoofdgebouw had twee torens aan de voorkant en één hoge hoekachtige toren aan de achterkant. Ook waren er nog een aantal bijgebouwen zoals dienstwoningen, schuren, hooibergen, tuinen, boomgaarden en buitendijks land.

Om het hof heen lag een gracht die verbonden was met een vijver. Dat is waar de Hofbrug in beeld komt. De Hofbrug was een ophaalbrug die over de gracht van het hof lag, met uitzicht op de Oude Rijn. De brug werd gebruikt door voetgangers en was ook ontworpen met dat doel voor ogen. Dit maakte de brug niet geschikt voor het dragen van voertuigen. Bovendien was de brug hier ook niet breed genoeg voor. Toen het kasteel en het hof niet meer bestonden, bleef de brug in gebruik. Niet alleen meer door voetgangers, maar ook steeds vaker door fietsers.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hofvanalphen-MAIN.jpg

Een nieuwe, bredere Hofbrug

De Hofbrug was dus niet gemaakt voor auto’s. En dat was een probleem. Aan het begin van de twintigste eeuw gebruikten namelijk steeds meer mensen een auto om van A naar B te komen. Dit zorgde er onder meer voor dat er steeds meer aandacht was voor de conditie van bestaande wegen. Omdat Alphen in de jaren ‘30 nog maar een klein boerendorp was, zag het bestuur het vernieuwen van de Hofbrug als een mooie kans om Alphen van een andere kant te laten zien.

Na veel overleggen werd officieel besloten dat de oude Hofbrug vervangen moest worden voor een nieuwe, bredere brug. De nieuwe Hofbrug werd maar liefst 10 meter breed, een behoorlijk verschil met de oude Hofbrug. Het was dan ook niet zonder reden dat hiertoe besloten werd. De Hofbrug was namelijk één van de verbindingspunten op de route van Leiden naar Utrecht. De snelwegen die we vandaag de dag kennen, zoals de N11, waren er in die tijd nog niet. Auto’s moesten dus over de Hofbrug heen om van A naar B te kunnen. In kranten werd de vernieuwing van de Hofbrug dan ook een ‘groote verbetering’ genoemd voor snelverkeer tussen Leiden en Utrecht.

De Hofbrug anno 2023

De nieuwe Hofbrug werd in het voorjaar van 1934 opengesteld. Vandaag de dag is de brug echter geen ‘echte’ brug meer. Het is nu meer een verhoging over het water. En niet te vergeten: de brug wordt tegenwoordig weer alleen gebruikt door fietsers en voetgangers. Alleen bij hoge uitzondering is deze verhoging toegankelijk voor auto’s.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 11:12

Twee ton voor Alphens tien jaar fusiefeest

De fusie van de voormalige gemeenten Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude is komend jaar precies tien jaar geleden. In 2014 ontstond de grote gemeente Alphen aan den Rijn met een stad en zeven dorpen. Om de eenwording te vieren, wordt 2024 een feestelijk jaar.

Blog Sport vandaag 10:17

ARC en Alphense Boys tegen Amsterdamse fusieclubs

ARC ontvangt zaterdag WV-HEDW, een Amsterdamse fusieclub, ontstaan na samengaan met Wilhelmina Vooruit, Horus en EDW (Eendracht Doet Winnen). Het is een grote vereniging met op zaterdag negentien seniorenteams en op zondag veertien. Voorts telt de club maar liefst negenenvijftig jeugdteams.   

Politiek vandaag 09:21

Onteigening voor Kringloop en voor voormalig Shellpand

De woningbouwplannen in Rijnhaven-Oost gaan niet helemaal over rozen. Er is inmiddels een onteigeningsprocedure tegen twee bedrijven met milieu-uitdagingen en de gemeenteraad stemt in december in met nog twee onteigeningen, namelijk van de Kringloop en van een voormalig Shellpand.