Oud Alphen

Oud Alphen: de watertorens in de Prins Hendrikstraat en de Hoorn

Wist je dat Alphen twee watertorens heeft gehad? De oudste stond in het waterwingebied tussen de Hoorn en de Zoutmanstraat. De tweede watertoren stond in de Prins Hendrikstraat, tegenover de Torenstraat.

De Hoorn

De eerste Alphense watertoren werd in 1902 gebouwd en stond in de Hoorn. Het ontwerp was van de hand van N. Biezeveld. De toren was 26,5 meter hoog. In 1958 werd deze watertoren gesloopt. Tot in 2000 bleef het gebied in gebruik als waterwingebied. Herinnert er dan niets meer aan de watertoren? Zeker wel, de straatnaam Watertorenpark verwijst nog naar de oude watertoren.

Tekst loopt door onder de foto

Hoorn (7)-MAIN.jpg

Prins Hendrikstraat

De watertoren in de Prins Hendrikstraat werd in 1911 gebouwd. De toren stond langs de Oude Rijn, tegenover een straat met een toepasselijke naam: de Torenstraat. Ook dit ontwerp was van architect N. Biezeveld; de aannemer die de toren heeft gebouwd was de Amsterdamsche Cement-ijzerfabriek Wittenburg uit Amsterdam. Deze watertoren was 26 meter hoog.

In 1972 werd de watertoren afgebroken. De sloop was nodig vanwege corrosie aan zowel de binnen- als de buitenzijde. De toren zou ook gebouwd zijn met veel te veel betonijzer. Tijdens de afbraak is nog een gewonde gevallen. Een man was boven in de watertoren aan het snijbranden toen het mis ging. Hij raakte bekneld tussen twee betonstukken.

Tekst loopt door onder de foto

_3345 Rijngezicht met Watertoren-MAIN.jpg

Gedenksteen

De watertoren die voorheen in de Prins Hendrikstraat stond is het symbool van carnavalsvereniging De Cascarvieten. Toen de toren werd gesloopt hebben De Cascarvieten de originele ANNO-steen uit de gevel weten te redden van de ondergang. De steen met het jaartal 1911 is ingemetseld in het onderkomen van de Cascarvieten aan de Voorstraat 11. Bij officiële gelegenheden gaat een replica mee omdat de originele steen van graniet is en daardoor wat aan de zware kant is.

Oorspronkelijk had de sloper de gedenksteen aan oud-wethouder Henk-Jan Habermehl beloofd. “Maar in de bar van Ruud van der Meer op de hoek van de Zaalbergstraat is hij met een fles jenever omgekocht door de Cascarvieten en ik had het nakijken”, zo vertelde de oud-wethouder. “Overigens is de steen zo beter terechtgekomen.”

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Hazeveld 3-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige gisteren 13:48

Nieuwe voorzitter Stichting Vrienden van de Adventskerk

Stichting Vrienden van de Adventskerk heeft met ingang van deze maand weer een nieuwe enthousiaste voorzitter. Dirk Dirkzwager heeft de voorzittershamer opgepakt en zal samen met de andere vijf bestuursleden verder werken aan het behoud en het in goede conditie houden van de meer dan honderdjarige Adventskerk.

Onderwijs gisteren 11:40

Eindexamenkandidaten horen vandaag of ze geslaagd zijn

Vandaag is een spannende dag voor ongeveer 191.000 middelbare scholieren in Nederland. Zij horen namelijk of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Als dat het geval is, kunnen zij de vlag uithangen met hun schooltas eraan. Voor degenen die niet geslaagd zijn, volgt binnenkort een herkansing. Het definitieve aantal geslaagden wordt pas in het najaar bekendgemaakt.  

Advertorial Voorstelling gisteren 09:51

Castellum viert Keti Koti met de gedenkwaardige voorstelling 'Tula & Juliet'

Dit jaar organiseert de gemeente Alphen aan den Rijn een driedaags evenement ter gelegenheid van Keti Koti, de herdenking van het koloniale en slavernijverleden en de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij. Dit evenement staat tevens in het teken van de viering van vrijheid en gelijkwaardigheid. De eerste dag van dit driedaags evenement, maandag 1 juli, vindt plaats in Castellum met de voorstelling ‘Tula & Juliet, mijn overgrootmoeder de slavin’.

Calamiteiten 11 jun. 2024 20:54

Twee gewonden na aanrijding tussen wielrenners

Dinsdagavond heeft een ongeluk plaatsgevonden op de Compierekade in Alphen aan den Rijn, waarbij wielrenners op elkaar zijn gebotst. Bij het ongeval raakten twee personen gewond.

Advertorial Eten en drinken 11 jun. 2024 16:46

Ervaar de Aziatische keuken bij restaurant Yumei

Yu Mei is niet alleen de eigenaresse, maar ook de ziel van het restaurant. Haar passie voor koken komt voort uit haar jeugd in China, waar ze de kunst van het koken leerde van haar moeder. Met deze diepgewortelde kennis en liefde voor de Chinese keuken, brengt ze samen met haar kok elke dag authentieke gerechten naar haar klanten.