Oud Alphen

Oud Alphen: de watertorens in de Prins Hendrikstraat en de Hoorn

Wist je dat Alphen twee watertorens heeft gehad? De oudste stond in het waterwingebied tussen de Hoorn en de Zoutmanstraat. De tweede watertoren stond in de Prins Hendrikstraat, tegenover de Torenstraat.

De Hoorn

De eerste Alphense watertoren werd in 1902 gebouwd en stond in de Hoorn. Het ontwerp was van de hand van N. Biezeveld. De toren was 26,5 meter hoog. In 1958 werd deze watertoren gesloopt. Tot in 2000 bleef het gebied in gebruik als waterwingebied. Herinnert er dan niets meer aan de watertoren? Zeker wel, de straatnaam Watertorenpark verwijst nog naar de oude watertoren.

Tekst loopt door onder de foto

Hoorn (7)-MAIN.jpg

Prins Hendrikstraat

De watertoren in de Prins Hendrikstraat werd in 1911 gebouwd. De toren stond langs de Oude Rijn, tegenover een straat met een toepasselijke naam: de Torenstraat. Ook dit ontwerp was van architect N. Biezeveld; de aannemer die de toren heeft gebouwd was de Amsterdamsche Cement-ijzerfabriek Wittenburg uit Amsterdam. Deze watertoren was 26 meter hoog.

In 1972 werd de watertoren afgebroken. De sloop was nodig vanwege corrosie aan zowel de binnen- als de buitenzijde. De toren zou ook gebouwd zijn met veel te veel betonijzer. Tijdens de afbraak is nog een gewonde gevallen. Een man was boven in de watertoren aan het snijbranden toen het mis ging. Hij raakte bekneld tussen twee betonstukken.

Tekst loopt door onder de foto

_3345 Rijngezicht met Watertoren-MAIN.jpg

Gedenksteen

De watertoren die voorheen in de Prins Hendrikstraat stond is het symbool van carnavalsvereniging De Cascarvieten. Toen de toren werd gesloopt hebben De Cascarvieten de originele ANNO-steen uit de gevel weten te redden van de ondergang. De steen met het jaartal 1911 is ingemetseld in het onderkomen van de Cascarvieten aan de Voorstraat 11. Bij officiële gelegenheden gaat een replica mee omdat de originele steen van graniet is en daardoor wat aan de zware kant is.

Oorspronkelijk had de sloper de gedenksteen aan oud-wethouder Henk-Jan Habermehl beloofd. “Maar in de bar van Ruud van der Meer op de hoek van de Zaalbergstraat is hij met een fles jenever omgekocht door de Cascarvieten en ik had het nakijken”, zo vertelde de oud-wethouder. “Overigens is de steen zo beter terechtgekomen.”

Hazeveld 3-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.