Oud Alphen

Oud Alphen: de watertorens in de Prins Hendrikstraat en de Hoorn

Wist je dat Alphen twee watertorens heeft gehad? De oudste stond in het waterwingebied tussen de Hoorn en de Zoutmanstraat. De tweede watertoren stond in de Prins Hendrikstraat, tegenover de Torenstraat.

De Hoorn

De eerste Alphense watertoren werd in 1902 gebouwd en stond in de Hoorn. Het ontwerp was van de hand van N. Biezeveld. De toren was 26,5 meter hoog. In 1958 werd deze watertoren gesloopt. Tot in 2000 bleef het gebied in gebruik als waterwingebied. Herinnert er dan niets meer aan de watertoren? Zeker wel, de straatnaam Watertorenpark verwijst nog naar de oude watertoren.

Tekst loopt door onder de foto

Hoorn (7)-MAIN.jpg

Prins Hendrikstraat

De watertoren in de Prins Hendrikstraat werd in 1911 gebouwd. De toren stond langs de Oude Rijn, tegenover een straat met een toepasselijke naam: de Torenstraat. Ook dit ontwerp was van architect N. Biezeveld; de aannemer die de toren heeft gebouwd was de Amsterdamsche Cement-ijzerfabriek Wittenburg uit Amsterdam. Deze watertoren was 26 meter hoog.

In 1972 werd de watertoren afgebroken. De sloop was nodig vanwege corrosie aan zowel de binnen- als de buitenzijde. De toren zou ook gebouwd zijn met veel te veel betonijzer. Tijdens de afbraak is nog een gewonde gevallen. Een man was boven in de watertoren aan het snijbranden toen het mis ging. Hij raakte bekneld tussen twee betonstukken.

Tekst loopt door onder de foto

_3345 Rijngezicht met Watertoren-MAIN.jpg

Gedenksteen

De watertoren die voorheen in de Prins Hendrikstraat stond is het symbool van carnavalsvereniging De Cascarvieten. Toen de toren werd gesloopt hebben De Cascarvieten de originele ANNO-steen uit de gevel weten te redden van de ondergang. De steen met het jaartal 1911 is ingemetseld in het onderkomen van de Cascarvieten aan de Voorstraat 11. Bij officiële gelegenheden gaat een replica mee omdat de originele steen van graniet is en daardoor wat aan de zware kant is.

Oorspronkelijk had de sloper de gedenksteen aan oud-wethouder Henk-Jan Habermehl beloofd. “Maar in de bar van Ruud van der Meer op de hoek van de Zaalbergstraat is hij met een fles jenever omgekocht door de Cascarvieten en ik had het nakijken”, zo vertelde de oud-wethouder. “Overigens is de steen zo beter terechtgekomen.”

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Hazeveld 3-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:59

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 12 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van boerenprotesten bij de PI Alphen en gedumpte containers met drugsafval tot aan een beschermde waterspitsmuis die Van der Valk in de weg zit. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Theater vandaag 15:33

Peter Pannekoek en Simone Kleinsma vervroegd in de verkoop

De voorbereidingen voor het nieuwe theaterseizoen dat in september van start gaat, zijn in volle gang. Hoewel het programma pas in mei bekend wordt gemaakt, kondigt Theater Castellum alvast twee grote namen aan: Peter Pannekoek komt in 2024 terug met ‘DNA’ en Simone Kleinsma is te zien in de gloednieuwe musical comedy ‘De Hospita’. Beide voorstellingen gaan vervroegd in de verkoop.

Oud Alphen vandaag 14:02

Oud Alphen: de vernieuwde Hofbrug was een ‘groote verbetering’

Wist jij dat je vroeger over de Hofbrug moest om naar het Hof van Alfen te gaan? Deze brug lag tussen de huidige Julianastraat en Prins Hendrikstraat. In de jaren ’30 werd de Hofbrug verbreed om het ook toegankelijk te maken voor auto’s.