Oud Alphen

Oud Alphen: de watertorens in de Prins Hendrikstraat en de Hoorn

Wist je dat Alphen twee watertorens heeft gehad? De oudste stond in het waterwingebied tussen de Hoorn en de Zoutmanstraat. De tweede watertoren stond in de Prins Hendrikstraat, tegenover de Torenstraat.

De Hoorn

De eerste Alphense watertoren werd in 1902 gebouwd en stond in de Hoorn. Het ontwerp was van de hand van N. Biezeveld. De toren was 26,5 meter hoog. In 1958 werd deze watertoren gesloopt. Tot in 2000 bleef het gebied in gebruik als waterwingebied. Herinnert er dan niets meer aan de watertoren? Zeker wel, de straatnaam Watertorenpark verwijst nog naar de oude watertoren.

Tekst loopt door onder de foto

Hoorn (7)-MAIN.jpg

Prins Hendrikstraat

De watertoren in de Prins Hendrikstraat werd in 1911 gebouwd. De toren stond langs de Oude Rijn, tegenover een straat met een toepasselijke naam: de Torenstraat. Ook dit ontwerp was van architect N. Biezeveld; de aannemer die de toren heeft gebouwd was de Amsterdamsche Cement-ijzerfabriek Wittenburg uit Amsterdam. Deze watertoren was 26 meter hoog.

In 1972 werd de watertoren afgebroken. De sloop was nodig vanwege corrosie aan zowel de binnen- als de buitenzijde. De toren zou ook gebouwd zijn met veel te veel betonijzer. Tijdens de afbraak is nog een gewonde gevallen. Een man was boven in de watertoren aan het snijbranden toen het mis ging. Hij raakte bekneld tussen twee betonstukken.

Tekst loopt door onder de foto

_3345 Rijngezicht met Watertoren-MAIN.jpg

Gedenksteen

De watertoren die voorheen in de Prins Hendrikstraat stond is het symbool van carnavalsvereniging De Cascarvieten. Toen de toren werd gesloopt hebben De Cascarvieten de originele ANNO-steen uit de gevel weten te redden van de ondergang. De steen met het jaartal 1911 is ingemetseld in het onderkomen van de Cascarvieten aan de Voorstraat 11. Bij officiële gelegenheden gaat een replica mee omdat de originele steen van graniet is en daardoor wat aan de zware kant is.

Oorspronkelijk had de sloper de gedenksteen aan oud-wethouder Henk-Jan Habermehl beloofd. “Maar in de bar van Ruud van der Meer op de hoek van de Zaalbergstraat is hij met een fles jenever omgekocht door de Cascarvieten en ik had het nakijken”, zo vertelde de oud-wethouder. “Overigens is de steen zo beter terechtgekomen.”

Hazeveld 3-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”