Oud Alphen

Oud Alphen: Hefbrug Gouwsluis

Als je aan Alphen denkt, denk je al snel aan de Hefbrug: een imposante constructie van bijna driekwart eeuw oud. Maar wanneer is de bekende Alphense brug gebouwd en hoe zag het bouwwerk er vroeger uit? Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder.

De Gouwe is een gekanaliseerde rivier die onder andere door Alphen stroomt en uitmondt in de Oude Rijn en de Hollandse IJssel. Al vanaf de vijftiende eeuw is de Gouwe een betrouwbare route tussen Gouda en Alphen aan den Rijn.  

Om de waterweg van Amsterdam naar Rotterdam verbeteren door de gouwe te verbreden en kanaliseren moest volgens de gemeente een nieuwe brug gebouwd worden. In 1937 werd begonnen met de werkzaamheden en op 14 september 1938 was het zover: de hefbrug Gouwsluis werd geopend.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbrug1938-MAIN.jpg

Hefbrug Gouwsluis is gesitueerd aan de zuidkant van Alphen aan den Rijn en functioneert vanwege de ligging, op de grens van de bebouwde kom, ook als stadspoort. De brug bestaat uit twee heftorens, bestaande uit open geklonken vakwerkconstructies. Het val wordt tijdens het openen en het sluiten van de brug tussen deze twee torens geleid. De val wordt uitgebalanceerd door twee betonnen ballastblokken.

Door de jaren heen is hefbrug Gouwesluis een paar keer beschadigd geweest. Door een bom die op 5 december 1944 nabij de hefbrug viel, raakte de brug zo beschadigd dat deze het gewicht van voertuigen niet meer kon dragen en ook niet meer omhoog kon. Op 18 maart 1996 raakte de hefbrug opnieuw zwaar beschadigd. Toen kwam dat doordat een zware mobiele laadschop bij het passeren met de giek in de bovenbalken van de hefbrug verstrikt raakte. Het duurde een maand voordat de hefbrug weer gerepareerd was.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbruginaanbouw1938-MAIN.jpg

Sinds 2001 is de hefbrug, samen met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen, een rijksmonument. Dit omdat hefbrug Gouwsluis één van de bewaard gebleven hefbruggen is. Bovendien vormt de brug met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen een uniek ensemble in Nederland met een indrukwekkende silhouetwerking in het landschap.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 13:19

Ontdek de persoonlijke aanpak van Complete Skincare!

Bij Complete Skincare begrijpen ze dat je huid voortdurend verandert en daarom geloven ze niet in standaardbehandelingen. “Onze aanpak is gebaseerd op je unieke huidconditie die bij elk bezoek kan verschillen”, vertelt Madeline, eigenaresse van Complete Skincare. Ben jij benieuwd naar de persoonlijke benadering? Lees verder om meer te ontdekken over de unieke behandelmethode van Complete Skincare.

Politie en handhaving vandaag 10:40

Jonge dieven betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn

Op zaterdagmiddag 20 april werd een winkeldief op heterdaad betrapt bij Intersport in Alphen aan den Rijn. De politie werd rond 13:30 uur gealarmeerd nadat het winkelpersoneel knipgeluiden uit een pashokje had gehoord. Bij onderzoek bleek dat twee jongemannen diefstallabels van kleding aan het verwijderen waren.

Advertorial Evenement vandaag 09:25

The Chicago Funk live op Sama Sama Maluku Festival 2024

Op 7 juli 2024 kun je genieten van fun en soul met The Chicago Funk, geprezen als de beste Earth, Wind & Fire tribute band ter wereld! Op 5 april speelden ze de pannen van het Castellum Theater, waar de bezoekers hebben genoten van deze swingende avond.

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!