Oud Alphen

Oud Alphen: Hefbrug Gouwsluis

Als je aan Alphen denkt, denk je al snel aan de Hefbrug: een imposante constructie van bijna driekwart eeuw oud. Maar wanneer is de bekende Alphense brug gebouwd en hoe zag het bouwwerk er vroeger uit? Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder.

De Gouwe is een gekanaliseerde rivier die onder andere door Alphen stroomt en uitmondt in de Oude Rijn en de Hollandse IJssel. Al vanaf de vijftiende eeuw is de Gouwe een betrouwbare route tussen Gouda en Alphen aan den Rijn.  

Om de waterweg van Amsterdam naar Rotterdam verbeteren door de gouwe te verbreden en kanaliseren moest volgens de gemeente een nieuwe brug gebouwd worden. In 1937 werd begonnen met de werkzaamheden en op 14 september 1938 was het zover: de hefbrug Gouwsluis werd geopend.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbrug1938-MAIN.jpg

Hefbrug Gouwsluis is gesitueerd aan de zuidkant van Alphen aan den Rijn en functioneert vanwege de ligging, op de grens van de bebouwde kom, ook als stadspoort. De brug bestaat uit twee heftorens, bestaande uit open geklonken vakwerkconstructies. Het val wordt tijdens het openen en het sluiten van de brug tussen deze twee torens geleid. De val wordt uitgebalanceerd door twee betonnen ballastblokken.

Door de jaren heen is hefbrug Gouwesluis een paar keer beschadigd geweest. Door een bom die op 5 december 1944 nabij de hefbrug viel, raakte de brug zo beschadigd dat deze het gewicht van voertuigen niet meer kon dragen en ook niet meer omhoog kon. Op 18 maart 1996 raakte de hefbrug opnieuw zwaar beschadigd. Toen kwam dat doordat een zware mobiele laadschop bij het passeren met de giek in de bovenbalken van de hefbrug verstrikt raakte. Het duurde een maand voordat de hefbrug weer gerepareerd was.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbruginaanbouw1938-MAIN.jpg

Sinds 2001 is de hefbrug, samen met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen, een rijksmonument. Dit omdat hefbrug Gouwsluis één van de bewaard gebleven hefbruggen is. Bovendien vormt de brug met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen een uniek ensemble in Nederland met een indrukwekkende silhouetwerking in het landschap.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken gisteren 16:51

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 13

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Blog Satire Politiek gisteren 15:13

Dom? Je kan nog altijd raadslid worden

Gemeentepolitiek is vaak saai. Van de meeste punten op de raadsagenda staat van te voren al vast wat de uitkomst van een stemming zal zijn.

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 15:03

WIJdezorg behaalt zilver met Milieuthermometer Zorg

WIJdezorg, een organisatie met zeven zorglocaties in het Groene Hart, heeft zich gecertificeerd voor niveau zilver van de Milieuthermometer Zorg. Op 28 maart 2023 nam bestuurder Marian van Roosmalen een van de certificaten in ontvangst.

Overige gisteren 11:23

Alphense Danjil te zien in ‘Better than Ever’ op RTL4

Op donderdag 6 april is de Alphense Danjil Tuhumena te zien op RTL4 tijdens het programma ‘Better than Ever’. Hij zal tijdens dit programma samen met vier andere zangers/zangeressen, Waylon en Martijn Krabbé terugkijken op de afgelopen elf jaar.

Advertorial Horeca gisteren 09:32

Vier Pasen met een heerlijk McDonald’s Paasontbijt

McDonald’s Alphen Drive viert Pasen samen met jou! Het is niet alleen bijna Pasen, maar het is ook bijna de eerste editie van het McDonald’s Paasontbijt, op eerste en tweede paasdag. Klinkt leuk, maar hoe ziet zoiets eruit?