Oud Alphen

Oud Alphen: Hefbrug Gouwsluis

Als je aan Alphen denkt, denk je al snel aan de Hefbrug: een imposante constructie van bijna driekwart eeuw oud. Maar wanneer is de bekende Alphense brug gebouwd en hoe zag het bouwwerk er vroeger uit? Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder.

De Gouwe is een gekanaliseerde rivier die onder andere door Alphen stroomt en uitmondt in de Oude Rijn en de Hollandse IJssel. Al vanaf de vijftiende eeuw is de Gouwe een betrouwbare route tussen Gouda en Alphen aan den Rijn.  

Om de waterweg van Amsterdam naar Rotterdam verbeteren door de gouwe te verbreden en kanaliseren moest volgens de gemeente een nieuwe brug gebouwd worden. In 1937 werd begonnen met de werkzaamheden en op 14 september 1938 was het zover: de hefbrug Gouwsluis werd geopend.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbrug1938-MAIN.jpg

Hefbrug Gouwsluis is gesitueerd aan de zuidkant van Alphen aan den Rijn en functioneert vanwege de ligging, op de grens van de bebouwde kom, ook als stadspoort. De brug bestaat uit twee heftorens, bestaande uit open geklonken vakwerkconstructies. Het val wordt tijdens het openen en het sluiten van de brug tussen deze twee torens geleid. De val wordt uitgebalanceerd door twee betonnen ballastblokken.

Door de jaren heen is hefbrug Gouwesluis een paar keer beschadigd geweest. Door een bom die op 5 december 1944 nabij de hefbrug viel, raakte de brug zo beschadigd dat deze het gewicht van voertuigen niet meer kon dragen en ook niet meer omhoog kon. Op 18 maart 1996 raakte de hefbrug opnieuw zwaar beschadigd. Toen kwam dat doordat een zware mobiele laadschop bij het passeren met de giek in de bovenbalken van de hefbrug verstrikt raakte. Het duurde een maand voordat de hefbrug weer gerepareerd was.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbruginaanbouw1938-MAIN.jpg

Sinds 2001 is de hefbrug, samen met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen, een rijksmonument. Dit omdat hefbrug Gouwsluis één van de bewaard gebleven hefbruggen is. Bovendien vormt de brug met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen een uniek ensemble in Nederland met een indrukwekkende silhouetwerking in het landschap.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen gisteren 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film gisteren 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport gisteren 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.