Oud Alphen

Oud Alphen: Hefbrug Gouwsluis

Als je aan Alphen denkt, denk je al snel aan de Hefbrug: een imposante constructie van bijna driekwart eeuw oud. Maar wanneer is de bekende Alphense brug gebouwd en hoe zag het bouwwerk er vroeger uit? Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder.

De Gouwe is een gekanaliseerde rivier die onder andere door Alphen stroomt en uitmondt in de Oude Rijn en de Hollandse IJssel. Al vanaf de vijftiende eeuw is de Gouwe een betrouwbare route tussen Gouda en Alphen aan den Rijn.  

Om de waterweg van Amsterdam naar Rotterdam verbeteren door de gouwe te verbreden en kanaliseren moest volgens de gemeente een nieuwe brug gebouwd worden. In 1937 werd begonnen met de werkzaamheden en op 14 september 1938 was het zover: de hefbrug Gouwsluis werd geopend.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbrug1938-MAIN.jpg

Hefbrug Gouwsluis is gesitueerd aan de zuidkant van Alphen aan den Rijn en functioneert vanwege de ligging, op de grens van de bebouwde kom, ook als stadspoort. De brug bestaat uit twee heftorens, bestaande uit open geklonken vakwerkconstructies. Het val wordt tijdens het openen en het sluiten van de brug tussen deze twee torens geleid. De val wordt uitgebalanceerd door twee betonnen ballastblokken.

Door de jaren heen is hefbrug Gouwesluis een paar keer beschadigd geweest. Door een bom die op 5 december 1944 nabij de hefbrug viel, raakte de brug zo beschadigd dat deze het gewicht van voertuigen niet meer kon dragen en ook niet meer omhoog kon. Op 18 maart 1996 raakte de hefbrug opnieuw zwaar beschadigd. Toen kwam dat doordat een zware mobiele laadschop bij het passeren met de giek in de bovenbalken van de hefbrug verstrikt raakte. Het duurde een maand voordat de hefbrug weer gerepareerd was.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbruginaanbouw1938-MAIN.jpg

Sinds 2001 is de hefbrug, samen met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen, een rijksmonument. Dit omdat hefbrug Gouwsluis één van de bewaard gebleven hefbruggen is. Bovendien vormt de brug met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen een uniek ensemble in Nederland met een indrukwekkende silhouetwerking in het landschap.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken.