Oud Alphen

Oud Alphen: Hefbrug Gouwsluis

Als je aan Alphen denkt, denk je al snel aan de Hefbrug: een imposante constructie van bijna driekwart eeuw oud. Maar wanneer is de bekende Alphense brug gebouwd en hoe zag het bouwwerk er vroeger uit? Benieuwd naar de antwoorden? Lees dan snel verder.

De Gouwe is een gekanaliseerde rivier die onder andere door Alphen stroomt en uitmondt in de Oude Rijn en de Hollandse IJssel. Al vanaf de vijftiende eeuw is de Gouwe een betrouwbare route tussen Gouda en Alphen aan den Rijn.  

Om de waterweg van Amsterdam naar Rotterdam verbeteren door de gouwe te verbreden en kanaliseren moest volgens de gemeente een nieuwe brug gebouwd worden. In 1937 werd begonnen met de werkzaamheden en op 14 september 1938 was het zover: de hefbrug Gouwsluis werd geopend.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbrug1938-MAIN.jpg

Hefbrug Gouwsluis is gesitueerd aan de zuidkant van Alphen aan den Rijn en functioneert vanwege de ligging, op de grens van de bebouwde kom, ook als stadspoort. De brug bestaat uit twee heftorens, bestaande uit open geklonken vakwerkconstructies. Het val wordt tijdens het openen en het sluiten van de brug tussen deze twee torens geleid. De val wordt uitgebalanceerd door twee betonnen ballastblokken.

Door de jaren heen is hefbrug Gouwesluis een paar keer beschadigd geweest. Door een bom die op 5 december 1944 nabij de hefbrug viel, raakte de brug zo beschadigd dat deze het gewicht van voertuigen niet meer kon dragen en ook niet meer omhoog kon. Op 18 maart 1996 raakte de hefbrug opnieuw zwaar beschadigd. Toen kwam dat doordat een zware mobiele laadschop bij het passeren met de giek in de bovenbalken van de hefbrug verstrikt raakte. Het duurde een maand voordat de hefbrug weer gerepareerd was.

De tekst loopt door onder de afbeelding.

hefbruginaanbouw1938-MAIN.jpg

Sinds 2001 is de hefbrug, samen met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen, een rijksmonument. Dit omdat hefbrug Gouwsluis één van de bewaard gebleven hefbruggen is. Bovendien vormt de brug met de identieke bruggen in Boskoop en Waddinxveen een uniek ensemble in Nederland met een indrukwekkende silhouetwerking in het landschap.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 17:12

Bij MijnTafel in de mooie Raadhuisstraat is het ‘elke dag anders’

In januari 2016 vestigde MijnTafel zich in de Raadhuisstraat. Acht en een half jaar later bloeit de zaak als nooit tevoren. In de vierde aflevering van reportages over de vernieuwde Raadhuisstraat het verhaal van MijnTafel, opgetekend door initiatiefneemster Janneke Vorenkamp.  

Evenement gisteren 16:59

Doe mee aan het Alphens Kampioenschap Blindproeven!

Heb je zin in een leuke uitdaging met familie, vrienden of collega’s? Schrijf je dan in voor het Alphens Kampioenschap Blindproeven op zaterdag 24 augustus tijdens het Alphens Wijn Event!

Politiek gisteren 14:28

Versoepeling van alcoholverbod in Gemeente Alphen aan den Rijn

Tot voor kort gold er een streng alcoholverbod in de openbare ruimte van de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Recentelijk heeft het college van burgemeester en wethouders echter besloten om deze regels te versoepelen. Het algehele alcoholverbod wordt niet langer proportioneel geacht, en daarom is er nu een gerichter beleid van kracht.