Oud Alphen

Oud Alphen: hoe Varossieau & Cie uitgroeide tot het grootste A-verfmerk in Nederland

In 1795 richtte kunstschilder Louis Varossieau een vernisfabriek op, wat door de jaren heen uitgroeide tot een verf- en vernisfabriek. Twee eeuwen lang voorzag de fabriek Alphen aan den Rijn van werkgelegenheid.

Lodewijk Varossieau was kunstschilder van wie vijf werken bekend zijn: drie landschappen en twee portretten. In die tijd maakte een goed kunstschilder, die hij volgens overlevering was, zelf zijn verf. Het vernis waarmee hij zijn schilderijen beschermde stookte hij ook zelf met lijnolie en harsen. Hij maakte alleen meer dan hij zelf nodig had. Achter zijn huis startte hij in 1975 daarom zijn eigen vernisstokerij in de Prins Hendrikstraat. Dit deed hij onder de naam Varossieau & Cie.

Tekst loopt door onder de foto

emmalaan(2)-MAIN.jpg
De vestiging van Varossieau & Co aan de Emmalaan. Foto: Oud Alphen

Toen Lodewijk in 1800 samen met zijn vrouw Wijnanda Aldenrahd uit Nieuwkoop een zoon kreeg, verhuisde het gezin naar Aarlanderveen. Zij kochten een huis in de gemeente Aarlanderveen, wat tegenwoordig Alphen aan den Rijn is. Het huis stond in de Van Mandersloostraat, op de plek waar vroeger de winkel van Hazebroek gevestigd was. De zoon van Lodewijk en Wijnanda kreeg ook de naam Lodewijk. Hij specialiseerde zich vanaf 1822 in vernisfabricage en werd vernisfabrikant. Hij breidde de verkoop uit naar omliggende plaatsen en had vier man personeel.

De andere zoon van Lodewijk werd geen vernisfabrikant en zijn dochter de fabriek over te laten nemen was geen optie. Een directe opvolger was er dus niet. De aangetrouwde neef Cornelis van Rijn kwam wel in aanmerking voor opvolging van de vernisfabriek. Het bedrijf werd in 1862 overgedragen aan Cornelis, Lodewijk zelf werd een jaar later tot burgemeester van Alphen benoemd.

In de jaren 1901 en 1902 vinden grote uitbreidingen plaats. Aan de Emmalaan kwam een echte fabriek te staan, compleet met rokende schoorsteen waarop de naam van het bedrijf pronkte. Er komt een machinekamer, ketelhuis en stoomketel, evenals een verffabriek. De vernisfabriek wordt ook uitgebreid. Varossieau & Co groeide onder leiding van Willem Marinus van Rijn uit tot een bedrijf dat zelf pigment in olie maalt en japanlakken fabriceert. Het bedrijf richtte zich vanaf dat moment sterk op export binnen Europa, waarbij Willem de hoge kwaliteit verf zelf aan de man bracht.

Tekst loopt door onder de foto

emmalaan (10)-MAIN.jpg
Directeur Albert van Wersch introduceerde de nieuwe merknaam Histor. Foto: Oud Alphen

Na de Tweede Wereldoorlog werd Albert van Wersch directeur. Hij moderniseerde het bedrijf naar een fabriek die vol- en halfsynthetische lak produceert. Onder zijn leiding werd een nieuwe merknaam geïntroduceerd: Histor, vanuit de gedachte ‘Historia Exit’, ofwel ‘de geschiedenis is voorbij’. De naam Historex kwam daar uit voort. Voor de promotie van Histor werden tal van noviteiten bedacht zoals reclamevliegtuigjes met ‘Histor maakt ’t mooier’ en ‘Histor geeft kleur’, winkelpresentaties met losse kleurstalen. Ook op het gebied van industrielakken werd Varossieau bekend. Ze groeiden uit tot het grootste A-verfmerk in Nederland.

Op het hoogtepunt werkten 410 mensen bij de fabriek en liep de omzet tot 25 miljoen gulden. Begin jaren ’70 fuseerde Varossieau met nog twee fabrieken tot Sigma Coatings. De Alphense vestiging sloot in 1993, na 200 jaar, de deuren. In 1994 brandde een groot deel van het complex in Alphen aan den Rijn af.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

brandsigma-MAIN.jpg
Brand bij Sigma-coatings / Varossieau in 1994. Foto: Oud Alphen

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:26

Onderhoudswerkzaamheden aan A12 en A20 in volle gang

Het grootschalige onderhoud aan de A12 en A20 is nu twee weken bezig. In juni wordt het wegdek vernieuwd tussen Nieuwerbrug aan den Rijn en Utrecht, en er wordt gewerkt aan viaducten en vangrails. Weggebruikers van Alphen aan den Rijn richting Utrecht dienen hier rekening mee te houden.   

Overige gisteren 16:38

Woonforte overhandigt cheque ter waarde van € 5.000 aan Participe

Op de Nationale Buitenspeeldag op de Burgemeester Bruins Slotsingel overhandigde Monique Brewster, directeur-bestuurder van Woonforte, een cheque van € 5.000 aan Participe voor het organiseren van sportactiviteiten voor jongeren in aandachtswijken. Participe en de jongerenwerkers zetten zich in voor deze kwetsbare groep binnen onze samenleving. Ook Woonforte vindt het belangrijk dat deze jongeren een waardevolle plek vinden in hun buurt.

Advertorial Kinderen gisteren 12:48

Romeinse dag in het Alphense Stadshart

Op vrijdag 28 juni wordt het Alphense stadshart omgetoverd tot een levendig Romeins dorp, speciaal voor groepen van zowel jongeren als ouderen. Het programma biedt activiteiten zoals een speurtocht en Romeinse vaartochten, waardoor op een interactieve manier kennis gemaakt kan worden met de Romeinse geschiedenis van Alphen. 

Sport gisteren 11:50

Supporters opgelet: Hier kijk je zondag het EK voetbal in Alphen

Zondag om 15:00 uur begint het Nederlands Elftal aan hun eerste wedstrijd van het toernooi tegen Polen. Op diverse locaties in Alphen aan den Rijn kun je de wedstrijd live op grote schermen bekijken. Ontdek hier waar je kunt genieten van deze spannende wedstrijd.