Oud Alphen

Oud Alphen: hoe Varossieau & Cie uitgroeide tot het grootste A-verfmerk in Nederland

In 1795 richtte kunstschilder Louis Varossieau een vernisfabriek op, wat door de jaren heen uitgroeide tot een verf- en vernisfabriek. Twee eeuwen lang voorzag de fabriek Alphen aan den Rijn van werkgelegenheid.

Lodewijk Varossieau was kunstschilder van wie vijf werken bekend zijn: drie landschappen en twee portretten. In die tijd maakte een goed kunstschilder, die hij volgens overlevering was, zelf zijn verf. Het vernis waarmee hij zijn schilderijen beschermde stookte hij ook zelf met lijnolie en harsen. Hij maakte alleen meer dan hij zelf nodig had. Achter zijn huis startte hij in 1975 daarom zijn eigen vernisstokerij in de Prins Hendrikstraat. Dit deed hij onder de naam Varossieau & Cie.

Tekst loopt door onder de foto

emmalaan(2)-MAIN.jpg
De vestiging van Varossieau & Co aan de Emmalaan. Foto: Oud Alphen

Toen Lodewijk in 1800 samen met zijn vrouw Wijnanda Aldenrahd uit Nieuwkoop een zoon kreeg, verhuisde het gezin naar Aarlanderveen. Zij kochten een huis in de gemeente Aarlanderveen, wat tegenwoordig Alphen aan den Rijn is. Het huis stond in de Van Mandersloostraat, op de plek waar vroeger de winkel van Hazebroek gevestigd was. De zoon van Lodewijk en Wijnanda kreeg ook de naam Lodewijk. Hij specialiseerde zich vanaf 1822 in vernisfabricage en werd vernisfabrikant. Hij breidde de verkoop uit naar omliggende plaatsen en had vier man personeel.

De andere zoon van Lodewijk werd geen vernisfabrikant en zijn dochter de fabriek over te laten nemen was geen optie. Een directe opvolger was er dus niet. De aangetrouwde neef Cornelis van Rijn kwam wel in aanmerking voor opvolging van de vernisfabriek. Het bedrijf werd in 1862 overgedragen aan Cornelis, Lodewijk zelf werd een jaar later tot burgemeester van Alphen benoemd.

In de jaren 1901 en 1902 vinden grote uitbreidingen plaats. Aan de Emmalaan kwam een echte fabriek te staan, compleet met rokende schoorsteen waarop de naam van het bedrijf pronkte. Er komt een machinekamer, ketelhuis en stoomketel, evenals een verffabriek. De vernisfabriek wordt ook uitgebreid. Varossieau & Co groeide onder leiding van Willem Marinus van Rijn uit tot een bedrijf dat zelf pigment in olie maalt en japanlakken fabriceert. Het bedrijf richtte zich vanaf dat moment sterk op export binnen Europa, waarbij Willem de hoge kwaliteit verf zelf aan de man bracht.

Tekst loopt door onder de foto

emmalaan (10)-MAIN.jpg
Directeur Albert van Wersch introduceerde de nieuwe merknaam Histor. Foto: Oud Alphen

Na de Tweede Wereldoorlog werd Albert van Wersch directeur. Hij moderniseerde het bedrijf naar een fabriek die vol- en halfsynthetische lak produceert. Onder zijn leiding werd een nieuwe merknaam geïntroduceerd: Histor, vanuit de gedachte ‘Historia Exit’, ofwel ‘de geschiedenis is voorbij’. De naam Historex kwam daar uit voort. Voor de promotie van Histor werden tal van noviteiten bedacht zoals reclamevliegtuigjes met ‘Histor maakt ’t mooier’ en ‘Histor geeft kleur’, winkelpresentaties met losse kleurstalen. Ook op het gebied van industrielakken werd Varossieau bekend. Ze groeiden uit tot het grootste A-verfmerk in Nederland.

Op het hoogtepunt werkten 410 mensen bij de fabriek en liep de omzet tot 25 miljoen gulden. Begin jaren ’70 fuseerde Varossieau met nog twee fabrieken tot Sigma Coatings. De Alphense vestiging sloot in 1993, na 200 jaar, de deuren. In 1994 brandde een groot deel van het complex in Alphen aan den Rijn af.

brandsigma-MAIN.jpg
Brand bij Sigma-coatings / Varossieau in 1994. Foto: Oud Alphen

Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”