Oud Alphen

Oud Alphen: Hotel De Vergulde Wagen was meer dan een plek om te overnachten

Alphen was eeuwenlang een belangrijk kruispunt van wegen en water. Omdat het vervoer veel langzamer ging dan tegenwoordig, werd vaak gekozen voor een overnachting. Hotel/herberg De Vergulde Wagen was zo’n plek.

Tot het midden van de twintigste eeuw was Hotel De Vergulde Wagen in het Alphense centrum gevestigd. Een periode waarin mensen zich verplaatsten van A naar B met postkoetsen en trekschuiten. Dat nam behoorlijk wat tijd in beslag. Een hotel of een herberg was in die tijd dan ook geen overbodige luxe.

Het was voor veel reizigers de ideale plek om uit te rusten, van paarden te wisselen of de nacht door te brengen. De plek van Hotel De Vergulde Wagen net tegenover de Alphense brug, op de hoek van de Raadhuisstraat en de tegenwoordige Van Boetzelaerstraat, was dan ook een strategische locatie.

Naamgeving

De naam ‘Vergulde Wagen’ was vanouds bekend. In geschriften uit 1685 werd er al gesproken over een herberg met die naam. Vermoedelijk bestond deze herberg toen al bijna een eeuw. Het verhaal gaat dat de Friese Stadhouder Johan Willem Friso in 1711 in Hotel De Vergulde Wagen sliep, de nacht voordat hij bij Moerdijk verdronk. Er zijn echter ook bronnen die dat verhaal in twijfel trekken. Hopelijk heeft het in ieder geval niet aan zijn nachtrust gelegen…

Tekst loopt door onder de foto

BrugstraatHogeZijde hotel de vergulde wagen.jpg

Meer dan een hotel

Maar het hotel in het midden van het centrum was meer dan een plek om uit te rusten, van paarden te wisselen of te overnachten. In het hotel werden ook rechtszittingen gehouden. Het diende namelijk als onderkomen van de ‘Regtkamer’ van Aarlanderveen. Bovendien vormde De Vergulde Wagen het centrum van het plaatselijke verenigingsleven. Je vond er bijvoorbeeld een kegelbaan, wat bekendstaat als de voorloper van bowlen. Mensen waagden zich ook aan biljarten en kolfen, de voorloper van golf. Het was ook dé locatie om het glas te heffen met zakenrelaties.

Sluiting

In de twintigste eeuw ging het bergafwaarts met Hotel De Vergulde Wagen. De klandizie verliep. Een ingrijpende verbouwing in 1912, waarbij het oude gebouw gesloopt werd en plaatsmaakte voor een gloednieuw hotel, mocht ook niet baten. Al voor 1940 sloot het hotel voorgoed de deuren. Na nog enige tijd voor andere doeleinden gebruikt te zijn, werd het pand in 1954 afgebroken.

De naam is echter niet verloren gegaan. Het pand waar de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn in gevestigd is, verwijst namelijk nog naar Hotel De Vergulde Wagen. Het pand staat namelijk op voormalige grond van het hotel. Zij besloten hun gebouw deze naam te geven om de vanouds bekende naam in ere te herstellen.

BrugstraatLageZijdedeVergulde Wagen-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht vandaag 16:43

Alphens.nl weekoverzicht: het nieuws van week 48 samengevat

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van indrukwekkende talenten tijdens Scala On Stage en een helm aanschaffen voor je snorfiets tot aan de Alphense Bruggenrun. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Overige vandaag 13:51

Let op: maandag testbericht van NL-Alert

Je hebt vast wel eens een doordringend alarmgeluid op je telefoon melding gehad van NL-Alert. Schrik niet, maandag 5 december om 12:00 uur wordt opnieuw een NL-Alert gestuurd.

Limesjaar 2022 vandaag 12:25

ROMEINEN Overstromingen

Het Alphense castellum Albaniana is rond het jaar 41 gebouwd op een ongunstige plek vlak aan de rivier Oude Rijn. Daarom hadden de soldaten in het fort regelmatig natte voeten. Sterker nog: het is een aantal keren voorgekomen dat hevige overstromingen behoorlijk wat schade aanrichtten.

Werken vandaag 09:32

De nieuwste vacatures van week 48

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.