Oud Alphen

Oud Alphen: Hotel De Vergulde Wagen was meer dan een plek om te overnachten

Alphen was eeuwenlang een belangrijk kruispunt van wegen en water. Omdat het vervoer veel langzamer ging dan tegenwoordig, werd vaak gekozen voor een overnachting. Hotel/herberg De Vergulde Wagen was zo’n plek.

Tot het midden van de twintigste eeuw was Hotel De Vergulde Wagen in het Alphense centrum gevestigd. Een periode waarin mensen zich verplaatsten van A naar B met postkoetsen en trekschuiten. Dat nam behoorlijk wat tijd in beslag. Een hotel of een herberg was in die tijd dan ook geen overbodige luxe.

Het was voor veel reizigers de ideale plek om uit te rusten, van paarden te wisselen of de nacht door te brengen. De plek van Hotel De Vergulde Wagen net tegenover de Alphense brug, op de hoek van de Raadhuisstraat en de tegenwoordige Van Boetzelaerstraat, was dan ook een strategische locatie.

Naamgeving

De naam ‘Vergulde Wagen’ was vanouds bekend. In geschriften uit 1685 werd er al gesproken over een herberg met die naam. Vermoedelijk bestond deze herberg toen al bijna een eeuw. Het verhaal gaat dat de Friese Stadhouder Johan Willem Friso in 1711 in Hotel De Vergulde Wagen sliep, de nacht voordat hij bij Moerdijk verdronk. Er zijn echter ook bronnen die dat verhaal in twijfel trekken. Hopelijk heeft het in ieder geval niet aan zijn nachtrust gelegen…

Tekst loopt door onder de foto

BrugstraatHogeZijde hotel de vergulde wagen.jpg

Meer dan een hotel

Maar het hotel in het midden van het centrum was meer dan een plek om uit te rusten, van paarden te wisselen of te overnachten. In het hotel werden ook rechtszittingen gehouden. Het diende namelijk als onderkomen van de ‘Regtkamer’ van Aarlanderveen. Bovendien vormde De Vergulde Wagen het centrum van het plaatselijke verenigingsleven. Je vond er bijvoorbeeld een kegelbaan, wat bekendstaat als de voorloper van bowlen. Mensen waagden zich ook aan biljarten en kolfen, de voorloper van golf. Het was ook dé locatie om het glas te heffen met zakenrelaties.

Sluiting

In de twintigste eeuw ging het bergafwaarts met Hotel De Vergulde Wagen. De klandizie verliep. Een ingrijpende verbouwing in 1912, waarbij het oude gebouw gesloopt werd en plaatsmaakte voor een gloednieuw hotel, mocht ook niet baten. Al voor 1940 sloot het hotel voorgoed de deuren. Na nog enige tijd voor andere doeleinden gebruikt te zijn, werd het pand in 1954 afgebroken.

De naam is echter niet verloren gegaan. Het pand waar de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn in gevestigd is, verwijst namelijk nog naar Hotel De Vergulde Wagen. Het pand staat namelijk op voormalige grond van het hotel. Zij besloten hun gebouw deze naam te geven om de vanouds bekende naam in ere te herstellen.

BrugstraatLageZijdedeVergulde Wagen-MAIN.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”

Advertorial Overige vandaag 10:55

Senioren colleges in het buurthuis AquaRijn

De komende twee maanden organiseert Buurthuis AquaRijn voor het eerst senioren colleges in samenwerking met stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Op woensdag 18 mei van 19:30 tot 20:30 uur zal het eerste college plaatsvinden: De inzet van slimme technologie bij rampenbestrijding. Toegang is gratis.