Oud Alphen

Oud Alphen: Hotel De Vergulde Wagen was meer dan een plek om te overnachten

Alphen was eeuwenlang een belangrijk kruispunt van wegen en water. Omdat het vervoer veel langzamer ging dan tegenwoordig, werd vaak gekozen voor een overnachting. Hotel/herberg De Vergulde Wagen was zo’n plek.

Tot het midden van de twintigste eeuw was Hotel De Vergulde Wagen in het Alphense centrum gevestigd. Een periode waarin mensen zich verplaatsten van A naar B met postkoetsen en trekschuiten. Dat nam behoorlijk wat tijd in beslag. Een hotel of een herberg was in die tijd dan ook geen overbodige luxe.

Het was voor veel reizigers de ideale plek om uit te rusten, van paarden te wisselen of de nacht door te brengen. De plek van Hotel De Vergulde Wagen net tegenover de Alphense brug, op de hoek van de Raadhuisstraat en de tegenwoordige Van Boetzelaerstraat, was dan ook een strategische locatie.

Naamgeving

De naam ‘Vergulde Wagen’ was vanouds bekend. In geschriften uit 1685 werd er al gesproken over een herberg met die naam. Vermoedelijk bestond deze herberg toen al bijna een eeuw. Het verhaal gaat dat de Friese Stadhouder Johan Willem Friso in 1711 in Hotel De Vergulde Wagen sliep, de nacht voordat hij bij Moerdijk verdronk. Er zijn echter ook bronnen die dat verhaal in twijfel trekken. Hopelijk heeft het in ieder geval niet aan zijn nachtrust gelegen…

Tekst loopt door onder de foto

BrugstraatHogeZijde hotel de vergulde wagen.jpg

Meer dan een hotel

Maar het hotel in het midden van het centrum was meer dan een plek om uit te rusten, van paarden te wisselen of te overnachten. In het hotel werden ook rechtszittingen gehouden. Het diende namelijk als onderkomen van de ‘Regtkamer’ van Aarlanderveen. Bovendien vormde De Vergulde Wagen het centrum van het plaatselijke verenigingsleven. Je vond er bijvoorbeeld een kegelbaan, wat bekendstaat als de voorloper van bowlen. Mensen waagden zich ook aan biljarten en kolfen, de voorloper van golf. Het was ook dé locatie om het glas te heffen met zakenrelaties.

Sluiting

In de twintigste eeuw ging het bergafwaarts met Hotel De Vergulde Wagen. De klandizie verliep. Een ingrijpende verbouwing in 1912, waarbij het oude gebouw gesloopt werd en plaatsmaakte voor een gloednieuw hotel, mocht ook niet baten. Al voor 1940 sloot het hotel voorgoed de deuren. Na nog enige tijd voor andere doeleinden gebruikt te zijn, werd het pand in 1954 afgebroken.

De naam is echter niet verloren gegaan. Het pand waar de Historische Vereniging Alphen aan den Rijn in gevestigd is, verwijst namelijk nog naar Hotel De Vergulde Wagen. Het pand staat namelijk op voormalige grond van het hotel. Zij besloten hun gebouw deze naam te geven om de vanouds bekende naam in ere te herstellen.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

BrugstraatLageZijdedeVergulde Wagen-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.