Oud Alphen

Oud Alphen: hotel Toor was ooit het glorieuze middelpunt in de omgeving

Hotel Toor startte in 1878 als herberg. Door de jaren heen groeide het uit tot een modern hotel. Jarenlang was hotel Toor hét stationshotel van Alphen aan den Rijn. Met de sloop van het hotel verdweendan ook een vertrouwd pand uit het Alphense straatbeeld.

Na de sluiting van hotel en restaurant St. Joris in de Julianastraat en hotel de Vergulde Wagen in de Raadhuisstraat, werd Toor een belangrijke ontmoetingsplaats voor Alphen. Voor nagenoeg iedere Alphenaar was het hotel de vaste plek om te eten, drinken en te feesten.

Er werd wel gezegd, dat aan de borreltafel van hotel Toor meer beslissingen werden genomen dan in het gemeentehuis. Zo is voetbalvereniging Alphia in 1919 opgericht in het stationshotel. Een groepje jonge vrienden bepaalde daar dat de contributie 10 cent per week bedroeg. Overigens droeg de voetbalclub toen nog wel de naam DIOS: Doelpunten Is Ons Streven.

Tekst loopt door onder de foto

Stationsplein Hotel Toor-MAIN.jpg

In de loop van de jaren werd hotel Toor regelmatig verbouwd en uitgebreid. En in de kamers liet Cor Sanne, de Nieuwkoopse impressario en godfather van de Nederlandse Country scene, vaak artiesten logeren. Zo hebben daar Don Everly (van The Everly Brothers), Emmylou Harris, The Texas Tornadoes, Bobby Bare, Freddy Fender, Dale Watson, Rob Crosby (schrijver van Ilse DeLange), Flaco Jimenez en Chris Hillman (van The Byrds) geslapen. 

De laatste modernisering vond plaats in de jaren '90. Tot 2002 bleef het hotel in handen van de familie Toor. Daarna werd het verkocht aan Golden Tulip en veranderen het ook van naam. Maar dat was niet de enige hotelketen die met de scepter zwaaide. Sandton nam op een gegeven moment de exploitatie over. 

Maar het hotel bleek niet winstgevend meer. Het hotel sloot de deuren in 2011. In de laatste fase verbleven Poolse gastarbeiders in het gebouw. Daarna maakte het pand plaats voor nieuwbouw met 1.500m2 aan winkeloppervlak en 145 appartementen. De bouw startte in maart 2015.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

station Hotel toor-MAIN.jpg

stationspleinhoteltoor-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 15:20

Werkzaamheden in de Raadhuisstraat in volle gang

Deze week zijn de werkzaamheden aan het riool in de Raadhuisstraat voortgezet, met een korte onderbreking in het vooruitzicht. Vanwege 2e Pinksterdag zullen ze de werkzaamheden op dinsdag 21 mei hervatten. De gemeente heeft gezorgd voor zoveel mogelijk begaanbaarheid van de straat en benadrukt: "Daar waar het onveilig is, zetten wij bouwhekken."

Calamiteiten vandaag 15:01

Flinke botsing op kruising Prins Bernhardlaan

Op zaterdagmiddag vond er een aanrijding plaats op de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan, waarbij beide voertuigen aanzienlijke schade opliepen.

Werken vandaag 12:45

Vacatureoverzicht week 20: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Muziek/Concert vandaag 10:59

BTW-tarief op concert- en festivaltickets stijgt hoogstwaarschijnlijk in 2026

Na maanden van onderhandelen presenteren de PVV, VVD, NSC en BBB hun 'hoofdlijnenakkoord', dat de basis moet vormen voor het nieuwe kabinet. Liefhebbers van live muziek en cultuur komen er bekaaid vanaf, want de formerende partijen zijn van plan om concert- en festivaltickets te belasten met het hoge btw-tarief van 21%. Op dit moment geldt hiervoor nog het lage tarief van 9%.

Advertorial Evenement vandaag 09:37

Help mee als vrijwilliger tijdens de Obstacle Run!

Vind je het leuk om anderen te helpen en tegelijkertijd een superleuke dag te beleven? Meld je dan aan als vrijwilliger voor de Obstacle Run Alphen op zaterdag 1 en/of zondag 2 juni 2024, en zorg er samen met de andere vrijwilligers voor dat de deelnemers de dag van hun leven meemaken!

Blog Opinie gisteren 19:46

MINERVA Haal die doppen van de koppen

Dit jaar wordt een feestje in de gemeente Alphen aan den Rijn omdat de gemeente zoals deze nu is tien jaar bestaat. Maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn nog altijd Calimero’s die vinden dat ‘ze’ geannexeerd zijn en er zijn altijd klagers waarbij het niet goed is of niet deugt.