Oud Alphen

Oud Alphen: hotel Toor was ooit het glorieuze middelpunt in de omgeving

Hotel Toor startte in 1878 als herberg. Door de jaren heen groeide het uit tot een modern hotel. Jarenlang was hotel Toor hét stationshotel van Alphen aan den Rijn. Met de sloop van het hotel verdweendan ook een vertrouwd pand uit het Alphense straatbeeld.

Na de sluiting van hotel en restaurant St. Joris in de Julianastraat en hotel de Vergulde Wagen in de Raadhuisstraat, werd Toor een belangrijke ontmoetingsplaats voor Alphen. Voor nagenoeg iedere Alphenaar was het hotel de vaste plek om te eten, drinken en te feesten.

Er werd wel gezegd, dat aan de borreltafel van hotel Toor meer beslissingen werden genomen dan in het gemeentehuis. Zo is voetbalvereniging Alphia in 1919 opgericht in het stationshotel. Een groepje jonge vrienden bepaalde daar dat de contributie 10 cent per week bedroeg. Overigens droeg de voetbalclub toen nog wel de naam DIOS: Doelpunten Is Ons Streven.

Tekst loopt door onder de foto

Stationsplein Hotel Toor-MAIN.jpg

In de loop van de jaren werd hotel Toor regelmatig verbouwd en uitgebreid. En in de kamers liet Cor Sanne, de Nieuwkoopse impressario en godfather van de Nederlandse Country scene, vaak artiesten logeren. Zo hebben daar Don Everly (van The Everly Brothers), Emmylou Harris, The Texas Tornadoes, Bobby Bare, Freddy Fender, Dale Watson, Rob Crosby (schrijver van Ilse DeLange), Flaco Jimenez en Chris Hillman (van The Byrds) geslapen. 

De laatste modernisering vond plaats in de jaren '90. Tot 2002 bleef het hotel in handen van de familie Toor. Daarna werd het verkocht aan Golden Tulip en veranderen het ook van naam. Maar dat was niet de enige hotelketen die met de scepter zwaaide. Sandton nam op een gegeven moment de exploitatie over. 

Maar het hotel bleek niet winstgevend meer. Het hotel sloot de deuren in 2011. In de laatste fase verbleven Poolse gastarbeiders in het gebouw. Daarna maakte het pand plaats voor nieuwbouw met 1.500m2 aan winkeloppervlak en 145 appartementen. De bouw startte in maart 2015.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

station Hotel toor-MAIN.jpg

stationspleinhoteltoor-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Werken gisteren 16:51

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 13

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Blog Satire Politiek gisteren 15:13

Dom? Je kan nog altijd raadslid worden

Gemeentepolitiek is vaak saai. Van de meeste punten op de raadsagenda staat van te voren al vast wat de uitkomst van een stemming zal zijn.

Advertorial Gezondheid en welzijn gisteren 15:03

WIJdezorg behaalt zilver met Milieuthermometer Zorg

WIJdezorg, een organisatie met zeven zorglocaties in het Groene Hart, heeft zich gecertificeerd voor niveau zilver van de Milieuthermometer Zorg. Op 28 maart 2023 nam bestuurder Marian van Roosmalen een van de certificaten in ontvangst.

Overige gisteren 11:23

Alphense Danjil te zien in ‘Better than Ever’ op RTL4

Op donderdag 6 april is de Alphense Danjil Tuhumena te zien op RTL4 tijdens het programma ‘Better than Ever’. Hij zal tijdens dit programma samen met vier andere zangers/zangeressen, Waylon en Martijn Krabbé terugkijken op de afgelopen elf jaar.

Advertorial Horeca gisteren 09:32

Vier Pasen met een heerlijk McDonald’s Paasontbijt

McDonald’s Alphen Drive viert Pasen samen met jou! Het is niet alleen bijna Pasen, maar het is ook bijna de eerste editie van het McDonald’s Paasontbijt, op eerste en tweede paasdag. Klinkt leuk, maar hoe ziet zoiets eruit?