Oud Alphen

Oud Alphen: hotel Toor was ooit het glorieuze middelpunt in de omgeving

Hotel Toor startte in 1878 als herberg. Door de jaren heen groeide het uit tot een modern hotel. Jarenlang was hotel Toor hét stationshotel van Alphen aan den Rijn. Met de sloop van het hotel verdweendan ook een vertrouwd pand uit het Alphense straatbeeld.

Na de sluiting van hotel en restaurant St. Joris in de Julianastraat en hotel de Vergulde Wagen in de Raadhuisstraat, werd Toor een belangrijke ontmoetingsplaats voor Alphen. Voor nagenoeg iedere Alphenaar was het hotel de vaste plek om te eten, drinken en te feesten.

Er werd wel gezegd, dat aan de borreltafel van hotel Toor meer beslissingen werden genomen dan in het gemeentehuis. Zo is voetbalvereniging Alphia in 1919 opgericht in het stationshotel. Een groepje jonge vrienden bepaalde daar dat de contributie 10 cent per week bedroeg. Overigens droeg de voetbalclub toen nog wel de naam DIOS: Doelpunten Is Ons Streven.

Tekst loopt door onder de foto

Stationsplein Hotel Toor-MAIN.jpg

In de loop van de jaren werd hotel Toor regelmatig verbouwd en uitgebreid. En in de kamers liet Cor Sanne, de Nieuwkoopse impressario en godfather van de Nederlandse Country scene, vaak artiesten logeren. Zo hebben daar Don Everly (van The Everly Brothers), Emmylou Harris, The Texas Tornadoes, Bobby Bare, Freddy Fender, Dale Watson, Rob Crosby (schrijver van Ilse DeLange), Flaco Jimenez en Chris Hillman (van The Byrds) geslapen. 

De laatste modernisering vond plaats in de jaren '90. Tot 2002 bleef het hotel in handen van de familie Toor. Daarna werd het verkocht aan Golden Tulip en veranderen het ook van naam. Maar dat was niet de enige hotelketen die met de scepter zwaaide. Sandton nam op een gegeven moment de exploitatie over. 

Maar het hotel bleek niet winstgevend meer. Het hotel sloot de deuren in 2011. In de laatste fase verbleven Poolse gastarbeiders in het gebouw. Daarna maakte het pand plaats voor nieuwbouw met 1.500m2 aan winkeloppervlak en 145 appartementen. De bouw startte in maart 2015.

station Hotel toor-MAIN.jpg

stationspleinhoteltoor-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport vandaag 16:56

Wens komt uit voor ritmische gymnastiek Wilskracht

De mooie prestaties van de ritmische gymnasten van Wilskracht van het afgelopen seizoen zijn niet onopgemerkt gebleven. Vele podiumplaatsen schreven de gymnasten op hun naam. Hierdoor is een lang gekoesterde wens van de afdeling ritmische gymnastiek van Wilskracht in vervulling gegaan.

Advertorial Evenementen vandaag 16:03

Zaterdag 17 december: Winterplein De Baronie

Het plein van Winkelcentrum de Baronie wordt op zaterdag 17 december omgebouwd tot winterplein. Met een ingepakt cadeautje in de hand en kerstliedjes op de achtergrond kun je de laatste kerstcadeautjes rustig shoppen bij de Baronie. Is je kerstcadeautje nog niet ingepakt, laat hem feestelijk inpakken door de inpakbus.

Overige vandaag 15:15

Geen verbod op gokreclames in Alphen aan den Rijn

In de buitenruimte wordt op meerdere plekken reclame gemaakt. GroenLinks vindt echter dat buitenreclame voor bijvoorbeeld schadelijke producten of diensten verboden moet worden. Zo ook reclame voor kansspelen.

Politie en handhaving vandaag 13:38

Politie adviseert: maak je fietslicht in orde

Vanaf zondag 30 oktober is de wintertijd weer aangebroken. Wat betekent dat het s ’avonds sneller donker wordt. Daarom adviseert de politie je fietslicht in orde te maken.