Oud Alphen

Oud Alphen: hotel Toor was ooit het glorieuze middelpunt in de omgeving

Hotel Toor startte in 1878 als herberg. Door de jaren heen groeide het uit tot een modern hotel. Jarenlang was hotel Toor hét stationshotel van Alphen aan den Rijn. Met de sloop van het hotel verdweendan ook een vertrouwd pand uit het Alphense straatbeeld.

Na de sluiting van hotel en restaurant St. Joris in de Julianastraat en hotel de Vergulde Wagen in de Raadhuisstraat, werd Toor een belangrijke ontmoetingsplaats voor Alphen. Voor nagenoeg iedere Alphenaar was het hotel de vaste plek om te eten, drinken en te feesten.

Er werd wel gezegd, dat aan de borreltafel van hotel Toor meer beslissingen werden genomen dan in het gemeentehuis. Zo is voetbalvereniging Alphia in 1919 opgericht in het stationshotel. Een groepje jonge vrienden bepaalde daar dat de contributie 10 cent per week bedroeg. Overigens droeg de voetbalclub toen nog wel de naam DIOS: Doelpunten Is Ons Streven.

Tekst loopt door onder de foto

Stationsplein Hotel Toor-MAIN.jpg

In de loop van de jaren werd hotel Toor regelmatig verbouwd en uitgebreid. En in de kamers liet Cor Sanne, de Nieuwkoopse impressario en godfather van de Nederlandse Country scene, vaak artiesten logeren. Zo hebben daar Don Everly (van The Everly Brothers), Emmylou Harris, The Texas Tornadoes, Bobby Bare, Freddy Fender, Dale Watson, Rob Crosby (schrijver van Ilse DeLange), Flaco Jimenez en Chris Hillman (van The Byrds) geslapen. 

De laatste modernisering vond plaats in de jaren '90. Tot 2002 bleef het hotel in handen van de familie Toor. Daarna werd het verkocht aan Golden Tulip en veranderen het ook van naam. Maar dat was niet de enige hotelketen die met de scepter zwaaide. Sandton nam op een gegeven moment de exploitatie over. 

Maar het hotel bleek niet winstgevend meer. Het hotel sloot de deuren in 2011. In de laatste fase verbleven Poolse gastarbeiders in het gebouw. Daarna maakte het pand plaats voor nieuwbouw met 1.500m2 aan winkeloppervlak en 145 appartementen. De bouw startte in maart 2015.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

station Hotel toor-MAIN.jpg

stationspleinhoteltoor-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen gisteren 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film gisteren 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport gisteren 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.