Oud Alphen

Oud Alphen: Poedel van Dam was de fietsacrobaat van Alphen

Poedel van Dam. Wie kende hem niet? Met zijn lange grijze haren in een staart en dito snor en baard genoot Van Dam veel bekendheid. Hij wordt ook wel één van de meest kleurrijke figuren genoemd die Alphen aan den Rijn gekend heeft.

Het leven van Abraham van Dam, alias Poedel van Dam, stond in het teken van de fiets. De ras-Alphenaar groeide op tussen de rijwielen; zijn vader Bram was fietsenmaker, later handelaar in fietsen en onderdelen. Poedel zette het bedrijf voort om pas in 1981 uit de onderneming te stappen.

Fietsacrobaat

Regelmatig haalde hij de publiciteit. Zo bedacht hij vlak na de Tweede Wereldoorlog de ’witte fiets’ en in later jaren bouwde hij eigenhandig uiteenlopende exemplaren, tot een negen meter lang exemplaar aan toe. Daarnaast stond hij bekend als de fietsacrobaat van Alphen aan den Rijn vanwege alle ludieke en acrobatische stunts die hij uitvoerde.

Met het kunstfietsen was Van Dam begonnen nadat hij uit dienst kwam in 1945. Alle kunstjes die hij deed op de fiets bedacht hij zelf. Het kwam regelmatig voor dat hij midden in de nacht uit bed ging om een stunt die hij in zijn hoofd had op te schrijven, om te voorkomen dat hij alles weer zou vergeten. En met die acrobatische stunts ging hij ook op hoge leeftijd nog door.

Vaste LAURA-deelnemer

Tot 2003 was Poedel van Dam bovendien vaste deelnemer van de LAURA. In totaal heeft hij 55 keer de Dag LAURA en 33 keer de Avond LAURA gereden. “Een mooi getal om ermee te stoppen. Ik heb heel mijn leven al wat met dubbele getallen”, zo gaf hij toen aan.

Maar er was nóg een reden om te stoppen, en die tekende Poedel ten voeten uit. Door een andere telwijze zou hij niet startnummer 1, maar nummer 705 krijgen. “Ik ben de afgelopen vijftig jaar altijd nummer één geweest. Het lijkt wel alsof ik voor het eerst mee zou doen.”

Poedel

Hoe hij aan de naam Poedel kwam? Dat legde hij zelf uit in het Leidsch Dagblad in 1999. “Bij het buurtwinkeltje van vrouw Van Zanten kochten de kinderen een handvol pinda’s voor een stuiver. Wat deden die rotjongens? Ze pelden die dingen bij mij op het muurtje en gooiden de doppen op de grond. Op een keer sloop ik voorzichtig uit m’n werkplaats naar buiten en blafte als een hond naar ze. Waarop één van die jochies me uitschold voor vuile rot poedel. Zo ben ik aan die naam gekomen en heb ik er m’n handelsnaam van gemaakt.”

Poedel van Dam overleed in 2007. Hij is 87 jaar geworden.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

hendrikstraatpoedelvandam-MAIN.jpg
Het pand waar Poedel van Dam heeft gezeten. Foto: Oud Alphen

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winkels vandaag 17:06

Geen last meer van warme nachten

Dit weekend kunnen de temperaturen oplopen tot 30 graden. Zie je er ook zo tegen op? Die warme zomernachten… Bloedheet in bed en zwetend wakker worden. Gelukkig kan dat anders! Met Dutch Dream Slaapcomfort kom je goed voorbereid de warme zomernachten door.

Gemeente vandaag 15:59

Gemeente onderzoekt ondermijning in buitengebied

In augustus 2022 heeft de Gemeente een onderzoek gestart naar ondermijning in het buitengebied. Dit onderzoek, waarbij 198 adressen zijn bezocht, is onlangs afgerond.