Oud Alphen

Oud Alphen: Poedel van Dam was de fietsacrobaat van Alphen

Poedel van Dam. Wie kende hem niet? Met zijn lange grijze haren in een staart en dito snor en baard genoot Van Dam veel bekendheid. Hij wordt ook wel één van de meest kleurrijke figuren genoemd die Alphen aan den Rijn gekend heeft.

Het leven van Abraham van Dam, alias Poedel van Dam, stond in het teken van de fiets. De ras-Alphenaar groeide op tussen de rijwielen; zijn vader Bram was fietsenmaker, later handelaar in fietsen en onderdelen. Poedel zette het bedrijf voort om pas in 1981 uit de onderneming te stappen.

Fietsacrobaat

Regelmatig haalde hij de publiciteit. Zo bedacht hij vlak na de Tweede Wereldoorlog de ’witte fiets’ en in later jaren bouwde hij eigenhandig uiteenlopende exemplaren, tot een negen meter lang exemplaar aan toe. Daarnaast stond hij bekend als de fietsacrobaat van Alphen aan den Rijn vanwege alle ludieke en acrobatische stunts die hij uitvoerde.

Met het kunstfietsen was Van Dam begonnen nadat hij uit dienst kwam in 1945. Alle kunstjes die hij deed op de fiets bedacht hij zelf. Het kwam regelmatig voor dat hij midden in de nacht uit bed ging om een stunt die hij in zijn hoofd had op te schrijven, om te voorkomen dat hij alles weer zou vergeten. En met die acrobatische stunts ging hij ook op hoge leeftijd nog door.

Vaste LAURA-deelnemer

Tot 2003 was Poedel van Dam bovendien vaste deelnemer van de LAURA. In totaal heeft hij 55 keer de Dag LAURA en 33 keer de Avond LAURA gereden. “Een mooi getal om ermee te stoppen. Ik heb heel mijn leven al wat met dubbele getallen”, zo gaf hij toen aan.

Maar er was nóg een reden om te stoppen, en die tekende Poedel ten voeten uit. Door een andere telwijze zou hij niet startnummer 1, maar nummer 705 krijgen. “Ik ben de afgelopen vijftig jaar altijd nummer één geweest. Het lijkt wel alsof ik voor het eerst mee zou doen.”

Poedel

Hoe hij aan de naam Poedel kwam? Dat legde hij zelf uit in het Leidsch Dagblad in 1999. “Bij het buurtwinkeltje van vrouw Van Zanten kochten de kinderen een handvol pinda’s voor een stuiver. Wat deden die rotjongens? Ze pelden die dingen bij mij op het muurtje en gooiden de doppen op de grond. Op een keer sloop ik voorzichtig uit m’n werkplaats naar buiten en blafte als een hond naar ze. Waarop één van die jochies me uitschold voor vuile rot poedel. Zo ben ik aan die naam gekomen en heb ik er m’n handelsnaam van gemaakt.”

Poedel van Dam overleed in 2007. Hij is 87 jaar geworden.

hendrikstraatpoedelvandam-MAIN.jpg
Het pand waar Poedel van Dam heeft gezeten. Foto: Oud Alphen

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 12:50

Tweede bijeenkomst: verhalen delen uit het Rooie Dorp

Het Rooie Dorp in Alphen aan den Rijn is een markante plek vol verhalen die het waard zijn om verteld te worden. Parkvilla gaat samen met de bewoners deze verhalen laten zien in de vorm van een theaterstuk. 

Verkeer en vervoer vandaag 11:42

Nieuw plan voor tankstation en snellaadplekken langs N207

Ondernemer Peter van Eijk heeft plannen om langs de N207 tussen Alphen aan den Rijn en Leimuiden een nieuw tankstation te bouwen. Het onbemande TinQ-station komt bij de rotonde van de N207 en de Vriezenweg, aan de kant van Leimuiden.

Sport vandaag 09:26

Diede de Groot wint voor de vijfde keer Australian Open

Diede de Groot (26 jaar), rolstoeltennisster bij Nieuwe Sloot in Alphen, heeft haar zeventiende Grand Slam gewonnen. In de finale van de Australian Open speelde De Groot tegen de Japanse Yui Kamiji.