Oud Alphen

Oud Alphen: Poedel van Dam was de fietsacrobaat van Alphen

Poedel van Dam. Wie kende hem niet? Met zijn lange grijze haren in een staart en dito snor en baard genoot Van Dam veel bekendheid. Hij wordt ook wel één van de meest kleurrijke figuren genoemd die Alphen aan den Rijn gekend heeft.

Het leven van Abraham van Dam, alias Poedel van Dam, stond in het teken van de fiets. De ras-Alphenaar groeide op tussen de rijwielen; zijn vader Bram was fietsenmaker, later handelaar in fietsen en onderdelen. Poedel zette het bedrijf voort om pas in 1981 uit de onderneming te stappen.

Fietsacrobaat

Regelmatig haalde hij de publiciteit. Zo bedacht hij vlak na de Tweede Wereldoorlog de ’witte fiets’ en in later jaren bouwde hij eigenhandig uiteenlopende exemplaren, tot een negen meter lang exemplaar aan toe. Daarnaast stond hij bekend als de fietsacrobaat van Alphen aan den Rijn vanwege alle ludieke en acrobatische stunts die hij uitvoerde.

Met het kunstfietsen was Van Dam begonnen nadat hij uit dienst kwam in 1945. Alle kunstjes die hij deed op de fiets bedacht hij zelf. Het kwam regelmatig voor dat hij midden in de nacht uit bed ging om een stunt die hij in zijn hoofd had op te schrijven, om te voorkomen dat hij alles weer zou vergeten. En met die acrobatische stunts ging hij ook op hoge leeftijd nog door.

Vaste LAURA-deelnemer

Tot 2003 was Poedel van Dam bovendien vaste deelnemer van de LAURA. In totaal heeft hij 55 keer de Dag LAURA en 33 keer de Avond LAURA gereden. “Een mooi getal om ermee te stoppen. Ik heb heel mijn leven al wat met dubbele getallen”, zo gaf hij toen aan.

Maar er was nóg een reden om te stoppen, en die tekende Poedel ten voeten uit. Door een andere telwijze zou hij niet startnummer 1, maar nummer 705 krijgen. “Ik ben de afgelopen vijftig jaar altijd nummer één geweest. Het lijkt wel alsof ik voor het eerst mee zou doen.”

Poedel

Hoe hij aan de naam Poedel kwam? Dat legde hij zelf uit in het Leidsch Dagblad in 1999. “Bij het buurtwinkeltje van vrouw Van Zanten kochten de kinderen een handvol pinda’s voor een stuiver. Wat deden die rotjongens? Ze pelden die dingen bij mij op het muurtje en gooiden de doppen op de grond. Op een keer sloop ik voorzichtig uit m’n werkplaats naar buiten en blafte als een hond naar ze. Waarop één van die jochies me uitschold voor vuile rot poedel. Zo ben ik aan die naam gekomen en heb ik er m’n handelsnaam van gemaakt.”

Poedel van Dam overleed in 2007. Hij is 87 jaar geworden.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

hendrikstraatpoedelvandam-MAIN.jpg
Het pand waar Poedel van Dam heeft gezeten. Foto: Oud Alphen

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging gisteren 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid gisteren 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein gisteren 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk gisteren 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving gisteren 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk gisteren 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.