Oud Alphen

Oud Alphen: Poedel van Dam was de fietsacrobaat van Alphen

Poedel van Dam. Wie kende hem niet? Met zijn lange grijze haren in een staart en dito snor en baard genoot Van Dam veel bekendheid. Hij wordt ook wel één van de meest kleurrijke figuren genoemd die Alphen aan den Rijn gekend heeft.

Het leven van Abraham van Dam, alias Poedel van Dam, stond in het teken van de fiets. De ras-Alphenaar groeide op tussen de rijwielen; zijn vader Bram was fietsenmaker, later handelaar in fietsen en onderdelen. Poedel zette het bedrijf voort om pas in 1981 uit de onderneming te stappen.

Fietsacrobaat

Regelmatig haalde hij de publiciteit. Zo bedacht hij vlak na de Tweede Wereldoorlog de ’witte fiets’ en in later jaren bouwde hij eigenhandig uiteenlopende exemplaren, tot een negen meter lang exemplaar aan toe. Daarnaast stond hij bekend als de fietsacrobaat van Alphen aan den Rijn vanwege alle ludieke en acrobatische stunts die hij uitvoerde.

Met het kunstfietsen was Van Dam begonnen nadat hij uit dienst kwam in 1945. Alle kunstjes die hij deed op de fiets bedacht hij zelf. Het kwam regelmatig voor dat hij midden in de nacht uit bed ging om een stunt die hij in zijn hoofd had op te schrijven, om te voorkomen dat hij alles weer zou vergeten. En met die acrobatische stunts ging hij ook op hoge leeftijd nog door.

Vaste LAURA-deelnemer

Tot 2003 was Poedel van Dam bovendien vaste deelnemer van de LAURA. In totaal heeft hij 55 keer de Dag LAURA en 33 keer de Avond LAURA gereden. “Een mooi getal om ermee te stoppen. Ik heb heel mijn leven al wat met dubbele getallen”, zo gaf hij toen aan.

Maar er was nóg een reden om te stoppen, en die tekende Poedel ten voeten uit. Door een andere telwijze zou hij niet startnummer 1, maar nummer 705 krijgen. “Ik ben de afgelopen vijftig jaar altijd nummer één geweest. Het lijkt wel alsof ik voor het eerst mee zou doen.”

Poedel

Hoe hij aan de naam Poedel kwam? Dat legde hij zelf uit in het Leidsch Dagblad in 1999. “Bij het buurtwinkeltje van vrouw Van Zanten kochten de kinderen een handvol pinda’s voor een stuiver. Wat deden die rotjongens? Ze pelden die dingen bij mij op het muurtje en gooiden de doppen op de grond. Op een keer sloop ik voorzichtig uit m’n werkplaats naar buiten en blafte als een hond naar ze. Waarop één van die jochies me uitschold voor vuile rot poedel. Zo ben ik aan die naam gekomen en heb ik er m’n handelsnaam van gemaakt.”

Poedel van Dam overleed in 2007. Hij is 87 jaar geworden.

hendrikstraatpoedelvandam-MAIN.jpg
Het pand waar Poedel van Dam heeft gezeten. Foto: Oud Alphen

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Dronefotografie vandaag 15:53

Alphen vanuit de lucht: de zomerse Zegerplas

Vanuit de lucht ziet alles er net even anders uit. Daarom neemt de Alphense fotograaf Josh Walet ons mee op reis door Alphen met zijn drone. Zo beleef je Alphen in vogelvlucht. Dit keer de Zegerplas in de zomer.

Advertorial Kunst en Cultuur vandaag 13:42

Familievoorstelling naar mega populaire bestseller in Castellum te zien!

Na het grote succes van ‘De Waanzinnige Boomhut van 13 Verdiepingen’ die zowel de Zapp Theaterprijs als een Zilveren Krekel won, komt Meneer Monster terug met een nog geschifter stuk. De boomhut is inmiddels 52 verdiepingen hoog! Op zaterdag 24 september is de familievoorstelling te zien in Theater Castellum.

Verkeer en vervoer vandaag 13:35

Storing Albert Sweitzerbrug zorgt voor vastlopen verkeer

Vanwege een storing aan de Albert Schweitzerbrug loopt het verkeer op verschillende plekken in Alphen aan den Rijn vast. Het is nog onduidelijk wat er precies met de brug aan de hand is. Op dit moment weten we dat één van de brugkleppen niet naar beneden gaat.

Stadsdichter vandaag 09:47

Hittegolf: een gedicht van de Alphense stadsdichter

Deze zomer deelt stadsdichter Lars Ferwerda elke week een gedicht. Het thema? Dat is uiteraard Alphen aan den Rijn. Zo maak jij op een andere manier kennis met onze woonplaats. Dit keer: de Zegerplas.