Oud Alphen

Oud Alphen: scheepswerf De Vooruitgang was de bekendste Alphense scheepmakerij

Op scheepwerf de Vooruitgang werden schepen gebouwd, gerepareerd of verlengd. Naast binnenvaartschepen, werden er ook vissersschepen en coasters gebouwd. Vooral tewaterlatingen brachten veel spektakel. De golven sloegen dan over de Kortsteekterweg aan de overkant.

Langs de Rijn in Alphen lagen vroeger meerdere scheepmakerijen. Een logisch gevolg van de ligging van Alphen aan den Rijn aan het kruispunt van waterwegen. Eén van deze scheepmakerijen was scheepswerf De Vooruitgang, gelegen aan de Steekterweg bij Gouwsluis. Het was de familie Boot die daar in 1851 haar eerste scheepswerf startte. Het groeide uit tot de bekendste Alphense scheepmakerij.

Tekst loopt door onder de afbeelding

_3379 Scheepswerf De Vooruitgang 1963-MAIN.jpg
Scheepswerf De Vooruitgang. Foto: Oud Alphen

Van hout naar ijzer

Aan het begin waren het houten schepen die van de helling liepen, maar in 1890 liep ook het eerste ijzeren schip van de helling. Bouwen in ijzer betekende ook een breuk in de familie. Toen de zoon van Philippus Boot, Dirk Boot, deze beslissing nam, ging dat namelijk tegen de principes in van zijn vader. Want ‘hout drijft en ijzer zinkt’.

De ijzeren spanten en platen werden tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw nog niet gelast maar geklonken. Het typerende geluid van het vasthameren van de gloeiende nagels is iets wat Alphenaren die er toen (al) woonden, zich vast nog herinneren. Dit was namelijk altijd op grote afstand te horen.

Vooruitstrevend

De Vooruitgang deed haar naam eer aan. Het bedrijf was namelijk erg vooruitstrevend. In 1908 was er zelfs zo veel werk dat de familie Boot een andere scheepswerf opkocht. Het ging om de nauwelijks florerende werf van Mijs aan de Wilhelminalaan. Deze ‘zusterwerf’ werd een reparatiewerf. De familie Boot wilde ook gemotoriseerde schepen bouwen met daarin eigen motoren. In een aparte onderneming onder de naam ‘Industrie’ werden de scheepsmotoren gebouwd.

Tekst loopt door onder de afbeelding

gouwsluisorania1952-MAIN.jpg
Scheepswerf De Vooruitgang. Foto: Oud Alphen

Aan het begin van de twintigste eeuw nam Dirk Boot ook de werf van Uitenbroek aan de Prins Hendrikstraat bij de Lekstraat over. De werf was gedeeltelijk bestemd voor reparatie en onderhoud aan woonboten en dekschuiten en gedeeltelijk voor de distributie van aardolieproducten. Hierdoor kreeg de werf, ter onderscheiding van de andere werven van Boot, in de volksmond de naam ‘Olie-Boot’.

Over en uit

Eind 1977 viel het doek voor scheepswerf De Vooruitgang. Dit was in de periode dat de Nederlandse scheepsbouw onder grote druk kwam te staan. Veel oude en gerenommeerde bedrijven stopten ermee, waaronder dus ook De Vooruitgang. Er waren te weinig orders en de werf ging failliet. Het betekende het einde van een ruim 120 jaar oud familiebedrijf.

wilhelminalaanindustrie-MAIN.jpg
De scheepswerf aan de Wilhelminalaan. Foto: Oud Alphen

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 10:23

Meer tijdelijke woningen in gemeente Alphen aan den Rijn

Er lopen onderzoeken naar locaties voor tijdelijke woningen bestemd voor spoedzoekers en voor opvang van vluchtelingen. Aan Hoorn-West, vlakbij de PI, is een locatie in onderzoek waar mogelijk 350 tot 400 asielzoekers kunnen worden opgevangen.

Calamiteiten vandaag 08:39

Auto te water bij afrit N11

Van dinsdag- op woensdagnacht is een auto te water geraakt bij het Rietveldsepad. De hulpdiensten kwamen ter plaatse.