Oud Alphen

Oud Alphen: scheepswerf De Vooruitgang was de bekendste Alphense scheepmakerij

Op scheepwerf de Vooruitgang werden schepen gebouwd, gerepareerd of verlengd. Naast binnenvaartschepen, werden er ook vissersschepen en coasters gebouwd. Vooral tewaterlatingen brachten veel spektakel. De golven sloegen dan over de Kortsteekterweg aan de overkant.

Langs de Rijn in Alphen lagen vroeger meerdere scheepmakerijen. Een logisch gevolg van de ligging van Alphen aan den Rijn aan het kruispunt van waterwegen. Eén van deze scheepmakerijen was scheepswerf De Vooruitgang, gelegen aan de Steekterweg bij Gouwsluis. Het was de familie Boot die daar in 1851 haar eerste scheepswerf startte. Het groeide uit tot de bekendste Alphense scheepmakerij.

Tekst loopt door onder de afbeelding

_3379 Scheepswerf De Vooruitgang 1963-MAIN.jpg
Scheepswerf De Vooruitgang. Foto: Oud Alphen

Van hout naar ijzer

Aan het begin waren het houten schepen die van de helling liepen, maar in 1890 liep ook het eerste ijzeren schip van de helling. Bouwen in ijzer betekende ook een breuk in de familie. Toen de zoon van Philippus Boot, Dirk Boot, deze beslissing nam, ging dat namelijk tegen de principes in van zijn vader. Want ‘hout drijft en ijzer zinkt’.

De ijzeren spanten en platen werden tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw nog niet gelast maar geklonken. Het typerende geluid van het vasthameren van de gloeiende nagels is iets wat Alphenaren die er toen (al) woonden, zich vast nog herinneren. Dit was namelijk altijd op grote afstand te horen.

Vooruitstrevend

De Vooruitgang deed haar naam eer aan. Het bedrijf was namelijk erg vooruitstrevend. In 1908 was er zelfs zo veel werk dat de familie Boot een andere scheepswerf opkocht. Het ging om de nauwelijks florerende werf van Mijs aan de Wilhelminalaan. Deze ‘zusterwerf’ werd een reparatiewerf. De familie Boot wilde ook gemotoriseerde schepen bouwen met daarin eigen motoren. In een aparte onderneming onder de naam ‘Industrie’ werden de scheepsmotoren gebouwd.

Tekst loopt door onder de afbeelding

gouwsluisorania1952-MAIN.jpg
Scheepswerf De Vooruitgang. Foto: Oud Alphen

Aan het begin van de twintigste eeuw nam Dirk Boot ook de werf van Uitenbroek aan de Prins Hendrikstraat bij de Lekstraat over. De werf was gedeeltelijk bestemd voor reparatie en onderhoud aan woonboten en dekschuiten en gedeeltelijk voor de distributie van aardolieproducten. Hierdoor kreeg de werf, ter onderscheiding van de andere werven van Boot, in de volksmond de naam ‘Olie-Boot’.

Over en uit

Eind 1977 viel het doek voor scheepswerf De Vooruitgang. Dit was in de periode dat de Nederlandse scheepsbouw onder grote druk kwam te staan. Veel oude en gerenommeerde bedrijven stopten ermee, waaronder dus ook De Vooruitgang. Er waren te weinig orders en de werf ging failliet. Het betekende het einde van een ruim 120 jaar oud familiebedrijf.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

wilhelminalaanindustrie-MAIN.jpg
De scheepswerf aan de Wilhelminalaan. Foto: Oud Alphen

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid gisteren 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek gisteren 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek gisteren 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken gisteren 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie 12 apr. 2024 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Advertorial Overige 12 apr. 2024 17:01

Problemen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers? Let's Recruit! helpt je uit de brand!

Een groeiend bedrijf is natuurlijk goed, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het vinden van het juiste talent wordt soms zo lastig dat bedrijven orders moeten laten lopen of bestaande collega’s onbedoeld zwaar belasten. Let’s Recruit! ontzorgt daarom bij technische MKB-bedrijven het gehele recruitmentproces. Maar wat doen ze nou precies tijdens dat proces?