Oud Alphen

Oud Alphen: scheepswerf De Vooruitgang was de bekendste Alphense scheepmakerij

Op scheepwerf de Vooruitgang werden schepen gebouwd, gerepareerd of verlengd. Naast binnenvaartschepen, werden er ook vissersschepen en coasters gebouwd. Vooral tewaterlatingen brachten veel spektakel. De golven sloegen dan over de Kortsteekterweg aan de overkant.

Langs de Rijn in Alphen lagen vroeger meerdere scheepmakerijen. Een logisch gevolg van de ligging van Alphen aan den Rijn aan het kruispunt van waterwegen. Eén van deze scheepmakerijen was scheepswerf De Vooruitgang, gelegen aan de Steekterweg bij Gouwsluis. Het was de familie Boot die daar in 1851 haar eerste scheepswerf startte. Het groeide uit tot de bekendste Alphense scheepmakerij.

Tekst loopt door onder de afbeelding

_3379 Scheepswerf De Vooruitgang 1963-MAIN.jpg
Scheepswerf De Vooruitgang. Foto: Oud Alphen

Van hout naar ijzer

Aan het begin waren het houten schepen die van de helling liepen, maar in 1890 liep ook het eerste ijzeren schip van de helling. Bouwen in ijzer betekende ook een breuk in de familie. Toen de zoon van Philippus Boot, Dirk Boot, deze beslissing nam, ging dat namelijk tegen de principes in van zijn vader. Want ‘hout drijft en ijzer zinkt’.

De ijzeren spanten en platen werden tot aan de jaren ’60 van de vorige eeuw nog niet gelast maar geklonken. Het typerende geluid van het vasthameren van de gloeiende nagels is iets wat Alphenaren die er toen (al) woonden, zich vast nog herinneren. Dit was namelijk altijd op grote afstand te horen.

Vooruitstrevend

De Vooruitgang deed haar naam eer aan. Het bedrijf was namelijk erg vooruitstrevend. In 1908 was er zelfs zo veel werk dat de familie Boot een andere scheepswerf opkocht. Het ging om de nauwelijks florerende werf van Mijs aan de Wilhelminalaan. Deze ‘zusterwerf’ werd een reparatiewerf. De familie Boot wilde ook gemotoriseerde schepen bouwen met daarin eigen motoren. In een aparte onderneming onder de naam ‘Industrie’ werden de scheepsmotoren gebouwd.

Tekst loopt door onder de afbeelding

gouwsluisorania1952-MAIN.jpg
Scheepswerf De Vooruitgang. Foto: Oud Alphen

Aan het begin van de twintigste eeuw nam Dirk Boot ook de werf van Uitenbroek aan de Prins Hendrikstraat bij de Lekstraat over. De werf was gedeeltelijk bestemd voor reparatie en onderhoud aan woonboten en dekschuiten en gedeeltelijk voor de distributie van aardolieproducten. Hierdoor kreeg de werf, ter onderscheiding van de andere werven van Boot, in de volksmond de naam ‘Olie-Boot’.

Over en uit

Eind 1977 viel het doek voor scheepswerf De Vooruitgang. Dit was in de periode dat de Nederlandse scheepsbouw onder grote druk kwam te staan. Veel oude en gerenommeerde bedrijven stopten ermee, waaronder dus ook De Vooruitgang. Er waren te weinig orders en de werf ging failliet. Het betekende het einde van een ruim 120 jaar oud familiebedrijf.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

wilhelminalaanindustrie-MAIN.jpg
De scheepswerf aan de Wilhelminalaan. Foto: Oud Alphen

Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 17:10

Maak je fiets winterklaar met VoorFietsen

De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat de straten langzaam maar zeker bedekt raken met de gevallen bladeren. Een prachtig gezicht, maar ook een signaal dat de wegen en fietspaden glad kunnen worden. Als je je afvraagt of jouw fiets klaar is voor de komende wintermaanden, dan is het hoog tijd om actie te ondernemen. Maak een afspraak bij VoorFietsen om jouw fiets winterproof te maken en geniet zorgeloos van je fietstochten.

Politie en handhaving gisteren 16:19

Vermiste Louiza Loukili (16) terecht

De zestienjarige Louiza werd sinds 15 september vermist en is inmiddels na bijna drie weken in goede gezondheid gevonden.

Advertorial Winkels gisteren 15:24

Al 3 jaar lekker borrelen bij Taste aan den Rijn

Delicatessenwinkel Taste aan den Rijn is jarig! Haar deuren zijn al geopend sinds oktober 2020, wat betekent dat de winkel inmiddels 3 jaar lang de Alphenaren voorziet van lekkernijen. Om dit te vieren heeft Taste aan den Rijn een actie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 14:32

Zwemwaterseizoen eindigt na een succesvolle zomer

Op 1 oktober is het zwemwaterseizoen van 2023 officieel beëindigd. Alle maatregelen zijn ingetrokken bij zwemlocaties. Na het succes van afgelopen zomer bij zwemlocatie Zegersloot, komt het waterseizoen tot zijn einde.

Advertorial Cinema gisteren 13:38

The Blue Caftan op de Coming Out Day bij Parkvilla

De acteerprestaties van Saleh Bakri en Lubna Azabal (Incendies, Adam) zorgen samen met de prachtige cinematografie voor een aangrijpende, warme en universele film genaamd The Blue Caftan. Parkvilla vertoont deze film in het kader van de Coming Out Day op woensdag 11 oktober 2023.

Overige gisteren 12:45

Juffrouw Gerda na 49 jaar met pensioen

Als je bij De Thermen2 komt zul je haar wel kennen. Gerda is jarenlang hét gezicht geweest van het zwembad. Nu, na bijna een halve eeuw gaat ze met pensioen.