Oud Alphen

Oud Alphen: station Alphen aan den Rijn door de jaren heen

Het spoorwezen is de afgelopen eeuw behoorlijk veranderd. Het station in Alphen aan den Rijn werd in 1878 geopend, maar van het stationsgebouw dat er toen stond is niet veel meer over. 

Station Alphen werd in 1878 geopend als halte op het traject Leiden-Woerden. Oorspronkelijk droeg het station de naam Station Alphen-Oudshoorn. Tegenwoordig is het omringd door woningen, winkels en wegen, maar bij de opening lag het station midden in het weiland. De Stationsstraat was een met bomen omzoomd landweggetje, dat van de Prins Hendrikstraat naar het station liep.

Bij het station heeft jarenlang een mooie vijver gelegen, die later weer gedempt is. Ook het naastliggende plantsoentje is verdwenen. Naast het station lag ook een haventje. Daar brachten tuinders uit de omgeving hun groenten naar de naastgelegen veiling. Daarna werd het verder getransporteerd per spoor. De naam Havenstraat herinnert er nog aan.

Tekst loopt door onder de foto

oud alphen station 1922-1944.jpg

In 1915 werd de Haarlemmermeerspoorlijn naar Aarlanderveen (dorp), Nieuwveen en Uithoorn geopend. Deze lijn liep een stukje via het tracé naar Bodegraven, maar boog halverwege de Steekterweg af naar het Noorden. Deze lijn is nooit erg lucratief geweest en werd daarom in 1936 alweer gesloten. De Treinweg en de oude stationsgebouwen in Aarlanderveen en Nieuwveen herinneren nog aan deze lijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het station door de geallieerden gebombardeerd. Daarbij werden ook huizen in de omgeving beschadigd. 

De gemeente Alphen aan den Rijn was vanaf 1998 al bezig met plannen voor het stationsgebied. Centraal in deze plannen stond de aanleg van een brede fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor bij het station door. Eind 2006 werd gestart met de werkzaamheden. In 2007 is het oude station gesloopt en verrees er een compleet nieuw station. Sinds 20 maart 2010 is de tunnel ‘De Verbinding’ opengesteld voor treinreizigers. Opvallend element van het nieuwe station is de fietsenstalling. In de vorm van een Appel biedt het gebouw ruimte aan zo’n 1.000 fietsen. De Fietsappel won in 2012 de Nationale Staalprijs in de categorie Utiliteitsbouw.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.

Station7-MAIN.jpg

station oud alphen.jpg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas. 

Coronavirus in Alphen gisteren 15:43

GGD adviseert eerste tweede prik na coronabesmetting, maar waarom?

Het callcenter van de GGD wordt veel gebeld door mensen die corona hebben gehad en één vaccinatie hebben. Zij vragen zich af of zij beter een tweede prik of een boosterprik kunnen halen. “Ons advies is om een tweede prik te halen”, aldus de GGD. Maar waarom is dat?

Oud Alphen gisteren 14:26

Oud Alphen: de Alphense brug door de jaren heen

De Alphense brug bestaat in vele gedaantes al eeuwenlang. De oudste beschrijvingen vertellen van een stenen brug met twee bogen, waar kleine schepen onder door konden varen.

Alphens Magazine 2021 gisteren 12:01

Terugblik: megajacht van 94 meter vaart door Alphen aan den Rijn

Een aantal keer per jaar vaart er een megajacht door de Alphense wateren. Ondanks dat dit betekent dat de bruggen langer open staan, kijken Alphenaren altijd erg uit naar het bewonderen van de megajachten. Het megajacht dat afgelopen april voorbij kwam varen, zal bij niemand onopgemerkt zijn gebleven. Viva voer toen door Alphen aan den Rijn richting zee voor een proefvaart. En dat was behoorlijk passen en meten, want het megajacht had een lengte van maar liefst 94 meter. 

Advertorial Winkels gisteren 10:39

De wijncursussen bij La Bodega ’87 gaan weer beginnen!

Heb jij altijd al meer willen leren over wijn? Doe dan nu mee met de wijncursussen van La Bodega ’87! Onder begeleiding van bevoegd en ervaren gastronomie docent en register vinoloog Ton Wortelboer ontdek je de bijzondere wereld van wijn.