Oud Alphen

Oud Alphen: station Alphen aan den Rijn door de jaren heen

Het spoorwezen is de afgelopen eeuw behoorlijk veranderd. Het station in Alphen aan den Rijn werd in 1878 geopend, maar van het stationsgebouw dat er toen stond is niet veel meer over. 

Station Alphen werd in 1878 geopend als halte op het traject Leiden-Woerden. Oorspronkelijk droeg het station de naam Station Alphen-Oudshoorn. Tegenwoordig is het omringd door woningen, winkels en wegen, maar bij de opening lag het station midden in het weiland. De Stationsstraat was een met bomen omzoomd landweggetje, dat van de Prins Hendrikstraat naar het station liep.

Bij het station heeft jarenlang een mooie vijver gelegen, die later weer gedempt is. Ook het naastliggende plantsoentje is verdwenen. Naast het station lag ook een haventje. Daar brachten tuinders uit de omgeving hun groenten naar de naastgelegen veiling. Daarna werd het verder getransporteerd per spoor. De naam Havenstraat herinnert er nog aan.

Tekst loopt door onder de foto

oud alphen station 1922-1944.jpg

In 1915 werd de Haarlemmermeerspoorlijn naar Aarlanderveen (dorp), Nieuwveen en Uithoorn geopend. Deze lijn liep een stukje via het tracé naar Bodegraven, maar boog halverwege de Steekterweg af naar het Noorden. Deze lijn is nooit erg lucratief geweest en werd daarom in 1936 alweer gesloten. De Treinweg en de oude stationsgebouwen in Aarlanderveen en Nieuwveen herinneren nog aan deze lijn. Tijdens de Tweede Wereldoorlog is het station door de geallieerden gebombardeerd. Daarbij werden ook huizen in de omgeving beschadigd. 

De gemeente Alphen aan den Rijn was vanaf 1998 al bezig met plannen voor het stationsgebied. Centraal in deze plannen stond de aanleg van een brede fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor bij het station door. Eind 2006 werd gestart met de werkzaamheden. In 2007 is het oude station gesloopt en verrees er een compleet nieuw station. Sinds 20 maart 2010 is de tunnel ‘De Verbinding’ opengesteld voor treinreizigers. Opvallend element van het nieuwe station is de fietsenstalling. In de vorm van een Appel biedt het gebouw ruimte aan zo’n 1.000 fietsen. De Fietsappel won in 2012 de Nationale Staalprijs in de categorie Utiliteitsbouw.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.

Station7-MAIN.jpg

station oud alphen.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater vandaag 10:56

Superjuffie vliegt naar Theater Castellum

Woensdag 5 oktober is het de Dag van de Leraar. Castellum heeft een wel heel bijzondere juf die naar het theater komt vliegen, namelijk Superjuffie.

Werken vandaag 09:33

De nieuwste vacatures van week 39

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Advertorial Maatschappelijk gisteren 15:35

Stop financiële uitbuiting bij ouderen

Elk jaar worden in Nederland zo’n 30.000 senioren slachtoffer van financiële uitbuiting. Rabobank wil dit financieel misbruik bespreekbaar maken en het helpen te voorkomen.  

Limesjaar 2022 gisteren 11:54

ROMEINEN Amforen

Amforen zijn grote kruiken met twee oren en een spits toelopende onderkant. Ze zijn voor de Romeinen heel belangrijk voor opslag en vervoer van vooral voedsel. In het Alphense stadshart zijn fragmenten opgegraven van een aantal verschillende typen amforen.