De Stadsherberg

Oud Alphen: van hoofdmeesterswoning tot stadsherberg

Op de hoek van de Raadhuisstraat en de Hofzichtstraat werd in 1895 een hoofdmeesterswoning gebouwd. Tegenwoordig vind je er De Stadsherberg, een stijlvol boetiekhotel met restaurant.

Sinds 1 oktober 2020 vind je in de Raadhuisstraat De Stadsherberg. Maar wist je dat het jaren terug, om precies te zijn in 1895, werd gebouwd als woning voor de hoofdmeester van de achterliggende MULO school? Voordat het uiteindelijk getransformeerd werd tot boetiekhotel, heeft het pand veel verschillende bestemmingen gekend. Daar vertellen we je graag meer over.

Verschillende bestemmingen

Zoals gezegd werd het pand gebouwd als woning voor de hoofdmeester van een basisschool. Het gebouw stond toen nog in het voormalige Aarlanderveen, want de gemeente Alphen aan den Rijn zoals we die vandaag de dag kennen bestond toen nog niet. Achter de woning bevond zich de school.

Na de MULO school vestigde zich daar in 1925 de Landbouwhuishoudschool en in 1953 was in die school de Alphense afdeling van het Rode Kruis gevestigd, waarna de school werd afgebroken. In het woonhuis zelf was tussen 1943 en 1951 een deel van het woonhuis de Nijverheidsschool voor meisjes gevestigd.

Van 1930 tot 1963 woonde in een deel van het pand de familie Van Rijswijk. Zij verhuurden ook kamers in het huis. In 1941 was – tot aan 1971 – op de begane grond van het woonhuis het kantoor van het Gewestelijk Arbeidsbureau gevestigd. Nadat dit kantoor verdween, bevond het kantoor van de NVV afdeling Alphen aan den Rijn zich op de begane grond.

In 1986 vertrok de NVV afdeling weer. Het volledige pand werd toen een sportschool. Tot aan 2000 was Josti Sport daar gevestigd. De meeste Alphenaren zullen zich vooral de bestemming van het pand die daarna volgde herinneren. Van 2000 tot 2019 was Baks KTV & Videoservice in het hele pand gevestigd.

Transformatie naar stadsherberg

Dat veranderde in 2019. Het pand werd gekocht door het Alphense stel Laura en Niels Aben. Zij transformeerden het monumentale pand tot een boetiekhotel met de naam De Stadsherberg, een ontmoetingsplek waar toeristen en Alphenaren even kunnen ontspannen.

De bestemming is dus door de jaren heen vaak veranderd, maar wat door de jaren heen niet is veranderd, is dat het pand een icoon is in het Alphense centrum. Dat is wat Laura en Niels de komende jaren hopen voort te zetten met hun boetiekhotel. Ze hebben de historische plek in oude glorie hersteld.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.