De Stadsherberg

Oud Alphen: van hoofdmeesterswoning tot stadsherberg

Op de hoek van de Raadhuisstraat en de Hofzichtstraat werd in 1895 een hoofdmeesterswoning gebouwd. Tegenwoordig vind je er De Stadsherberg, een stijlvol boetiekhotel met restaurant.

Sinds 1 oktober 2020 vind je in de Raadhuisstraat De Stadsherberg. Maar wist je dat het jaren terug, om precies te zijn in 1895, werd gebouwd als woning voor de hoofdmeester van de achterliggende MULO school? Voordat het uiteindelijk getransformeerd werd tot boetiekhotel, heeft het pand veel verschillende bestemmingen gekend. Daar vertellen we je graag meer over.

Verschillende bestemmingen

Zoals gezegd werd het pand gebouwd als woning voor de hoofdmeester van een basisschool. Het gebouw stond toen nog in het voormalige Aarlanderveen, want de gemeente Alphen aan den Rijn zoals we die vandaag de dag kennen bestond toen nog niet. Achter de woning bevond zich de school.

Na de MULO school vestigde zich daar in 1925 de Landbouwhuishoudschool en in 1953 was in die school de Alphense afdeling van het Rode Kruis gevestigd, waarna de school werd afgebroken. In het woonhuis zelf was tussen 1943 en 1951 een deel van het woonhuis de Nijverheidsschool voor meisjes gevestigd.

Van 1930 tot 1963 woonde in een deel van het pand de familie Van Rijswijk. Zij verhuurden ook kamers in het huis. In 1941 was – tot aan 1971 – op de begane grond van het woonhuis het kantoor van het Gewestelijk Arbeidsbureau gevestigd. Nadat dit kantoor verdween, bevond het kantoor van de NVV afdeling Alphen aan den Rijn zich op de begane grond.

In 1986 vertrok de NVV afdeling weer. Het volledige pand werd toen een sportschool. Tot aan 2000 was Josti Sport daar gevestigd. De meeste Alphenaren zullen zich vooral de bestemming van het pand die daarna volgde herinneren. Van 2000 tot 2019 was Baks KTV & Videoservice in het hele pand gevestigd.

Transformatie naar stadsherberg

Dat veranderde in 2019. Het pand werd gekocht door het Alphense stel Laura en Niels Aben. Zij transformeerden het monumentale pand tot een boetiekhotel met de naam De Stadsherberg, een ontmoetingsplek waar toeristen en Alphenaren even kunnen ontspannen.

De bestemming is dus door de jaren heen vaak veranderd, maar wat door de jaren heen niet is veranderd, is dat het pand een icoon is in het Alphense centrum. Dat is wat Laura en Niels de komende jaren hopen voort te zetten met hun boetiekhotel. Ze hebben de historische plek in oude glorie hersteld.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Theater gisteren 15:21

Bijzondere voorstelling over Afasie tijdens Week van Ontmoeten en Verbinden

De Week van de Afasie 2022 vindt plaats van 1 tot en met 8 oktober 2022. Dit jaar is het thema: "afasie zoekt verbinding". Omdat Castellum als partner nauw betrokken is bij de Week van Ontmoeten en Verbinden, biedt het theater de voorstelling ‘Breeknacht’ tegen een speciaal tarief aan tijdens deze themaweek. 

Gemeente gisteren 14:09

Bladkorven terug in de Alphense straten

In de herfst vallen de bladeren van de bomen, wat voor het nodige ongemak kan zorgen. Vanaf half oktober plaatst de gemeente daarom weer bladkorven in de straten in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Werken gisteren 12:42

De nieuwste vacatures van week 38

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Limesjaar 2022 gisteren 11:56

ROMEINEN Reiswagen

Toen het Romeinse leger eenmaal langs de grensrivier ingeburgerd was, werd al snel duidelijk dat de Romeinse manier van leven ook in de grensstreken gewoon werd voortgezet. En dus werd langs de grens een Romeinse weg aangelegd, die gebruikt werd door het leger en de inwoners.

Advertorial Overige gisteren 10:35

Nieuwe reeks seniorencolleges met Open Maakplaats

Het is nooit te laat om te leren. Bibliotheek Rijn en Venen en Stichting OGJG organiseren daarom een nieuwe reeks seniorencolleges over Slimme Computers, speciaal voor de nieuwsgierige 55+er. 

Nationale Sportweek 2022 gisteren 09:10

Nationale Sportweek: terugblik vrijdag en vooruitblik laatste weekend

Zoveel mogelijk inwoners laten genieten van sporten en bewegen: dat is waar de Nationale Sportweek van 16 tot en met 25 september 2022 om draait. Benieuwd wat er vrijdag allemaal te beleven was? Bekijk hier de foto's! We blikken ook gelijk vooruit op het laatste weekend.