De Stadsherberg

Oud Alphen: van hoofdmeesterswoning tot stadsherberg

Op de hoek van de Raadhuisstraat en de Hofzichtstraat werd in 1895 een hoofdmeesterswoning gebouwd. Tegenwoordig vind je er De Stadsherberg, een stijlvol boetiekhotel met restaurant.

Sinds 1 oktober 2020 vind je in de Raadhuisstraat De Stadsherberg. Maar wist je dat het jaren terug, om precies te zijn in 1895, werd gebouwd als woning voor de hoofdmeester van de achterliggende MULO school? Voordat het uiteindelijk getransformeerd werd tot boetiekhotel, heeft het pand veel verschillende bestemmingen gekend. Daar vertellen we je graag meer over.

Verschillende bestemmingen

Zoals gezegd werd het pand gebouwd als woning voor de hoofdmeester van een basisschool. Het gebouw stond toen nog in het voormalige Aarlanderveen, want de gemeente Alphen aan den Rijn zoals we die vandaag de dag kennen bestond toen nog niet. Achter de woning bevond zich de school.

Na de MULO school vestigde zich daar in 1925 de Landbouwhuishoudschool en in 1953 was in die school de Alphense afdeling van het Rode Kruis gevestigd, waarna de school werd afgebroken. In het woonhuis zelf was tussen 1943 en 1951 een deel van het woonhuis de Nijverheidsschool voor meisjes gevestigd.

Van 1930 tot 1963 woonde in een deel van het pand de familie Van Rijswijk. Zij verhuurden ook kamers in het huis. In 1941 was – tot aan 1971 – op de begane grond van het woonhuis het kantoor van het Gewestelijk Arbeidsbureau gevestigd. Nadat dit kantoor verdween, bevond het kantoor van de NVV afdeling Alphen aan den Rijn zich op de begane grond.

In 1986 vertrok de NVV afdeling weer. Het volledige pand werd toen een sportschool. Tot aan 2000 was Josti Sport daar gevestigd. De meeste Alphenaren zullen zich vooral de bestemming van het pand die daarna volgde herinneren. Van 2000 tot 2019 was Baks KTV & Videoservice in het hele pand gevestigd.

Transformatie naar stadsherberg

Dat veranderde in 2019. Het pand werd gekocht door het Alphense stel Laura en Niels Aben. Zij transformeerden het monumentale pand tot een boetiekhotel met de naam De Stadsherberg, een ontmoetingsplek waar toeristen en Alphenaren even kunnen ontspannen.

De bestemming is dus door de jaren heen vaak veranderd, maar wat door de jaren heen niet is veranderd, is dat het pand een icoon is in het Alphense centrum. Dat is wat Laura en Niels de komende jaren hopen voort te zetten met hun boetiekhotel. Ze hebben de historische plek in oude glorie hersteld.

Alle artikelen over Oud Alphen vind je hier.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Magazine 2021 gisteren 16:50

‘Het bunkertje’ onder de Salvatorikerk verdwijnt

We schrijven 1969 als na een innige samenwerking tussen de Hervormde en Alphense kerken onder de Salvatorikerk een jeugdsociëteit genaamd ‘Het Bunkertje’ haar deuren opent. Uitgangspunt was de jeugd vanaf 18 jaar elkaar te laten ontmoeten en ze zodoende weghouden van Café Markx en Midas. 

Coronavirus in Alphen gisteren 15:43

GGD adviseert eerste tweede prik na coronabesmetting, maar waarom?

Het callcenter van de GGD wordt veel gebeld door mensen die corona hebben gehad en één vaccinatie hebben. Zij vragen zich af of zij beter een tweede prik of een boosterprik kunnen halen. “Ons advies is om een tweede prik te halen”, aldus de GGD. Maar waarom is dat?

Oud Alphen gisteren 14:26

Oud Alphen: de Alphense brug door de jaren heen

De Alphense brug bestaat in vele gedaantes al eeuwenlang. De oudste beschrijvingen vertellen van een stenen brug met twee bogen, waar kleine schepen onder door konden varen.

Alphens Magazine 2021 gisteren 12:01

Terugblik: megajacht van 94 meter vaart door Alphen aan den Rijn

Een aantal keer per jaar vaart er een megajacht door de Alphense wateren. Ondanks dat dit betekent dat de bruggen langer open staan, kijken Alphenaren altijd erg uit naar het bewonderen van de megajachten. Het megajacht dat afgelopen april voorbij kwam varen, zal bij niemand onopgemerkt zijn gebleven. Viva voer toen door Alphen aan den Rijn richting zee voor een proefvaart. En dat was behoorlijk passen en meten, want het megajacht had een lengte van maar liefst 94 meter. 

Advertorial Winkels gisteren 10:39

De wijncursussen bij La Bodega ’87 gaan weer beginnen!

Heb jij altijd al meer willen leren over wijn? Doe dan nu mee met de wijncursussen van La Bodega ’87! Onder begeleiding van bevoegd en ervaren gastronomie docent en register vinoloog Ton Wortelboer ontdek je de bijzondere wereld van wijn.