Oud Alphen

Oud Alphen: van paardenmarkt naar jaarmarkt

Traditiegetrouw vindt op de derde woensdag in september de Alphense Jaarmarkt plaats. Maar wist je dat deze jaarmarkt voortkomt uit een paardenmarkt? Hiervoor nemen we je ruim een eeuw mee terug in de tijd.

Het is 15 mei 1894. Op deze dag nam de Gemeenteraad van Alfen het besluit om ‘eener jaarlijksche vrije paardenmarkt, te houden op den derden Woensdag van de maand September’. Vanaf dat jaar was de Julianastraat elk jaar op de derde woensdag in september het decor van een paardenmarkt. Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd op deze dag een paardenmarkt georganiseerd.

Transformatie

Toen de paardenmarkten langzamerhand uit het straatbeeld verdwenen, is vanuit de gemeente besloten op deze dag een jaarmarkt te gaan organiseren. Vandaag de dag vormt de Alphense Jaarmarkt één van de hoogtepunten van de ‘Alphense Dagen’, met vaste terugkerende onderdelen als de Kindermarkt, Antiek- en Boekenmarkt, podiumprogramma’s en natuurlijk de kermis.

Van de oorspronkelijke paardenmarkt is anno 2022 weinig meer over. Inmiddels maken de edele dieren namelijk al jaren geen deel meer uit van het evenement. Maar dat niet alleen. Ook de omvang is behoorlijk veranderd. Waar de paardenmarkt vooral in de Julianastraat plaatsvond, vindt de Alphense Jaarmarkt verspreid door het hele centrum van Alphen aan den Rijn plaats. Het is zelfs uitgegroeid tot de grootste jaarmarkt van Nederland.

Julianastraat Paardenmarkt1905-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Maatschappelijk vandaag 17:16

Wethouder neemt buurttuin symbolisch in gebruik

Tijdens de Burendag afgelopen zaterdag in ‘Het Kruispunt’ heeft wethouder Gert Jan Schotanus de buurttuin in gebruik genomen. Met de tuin wil ‘Het Kruispunt’ iets betekenen voor de wijk. Maar ze willen ook hun liefde voor de natuur laten zien.

Verkeer en vervoer vandaag 14:55

Extra drempel aangelegd in drukke Karel Doormanstraat

Veel geparkeerde auto’s, kinderen die afgezet worden bij het kinderdagverblijf en de speeltuin bezoeken. En vergeet het bouwverkeer niet. De Karel Doormanstraat in het Alphense Rode Dorp is op dit moment een drukke straat. Bewoners maken zich zorgen om de verkeersveiligheid.

Sport vandaag 12:31

Medailles voor AZC tijdens regiokampioenschappen

Vorige week was eindelijk weer de eerste wedstrijd van het nieuwe seizoen voor de zwemmers van AZC: de limieten wedstrijd in Alkmaar. Dit weekend stond de eerste echte krachtmeting van het seizoen op het programma: de Regionale kampioenschappen estafette in Papendrecht.

Advertorial Horeca vandaag 11:20

Werken bij McDonald's: gastvrij, flexibel en bovenal gezellig

We kennen het allemaal: de grote gele M. Dé plek om naar toe te gaan voor een lekker burgermenu, een McFlurry of gewoon een kopje koffie. Maar een restaurant is niets zonder haar werknemers. Lars (19), Jelle (20), Sem (18) en Jitske (18) vertellen je wat werken bij McDonald’s zo uniek maakt.