Oud Alphen

Oud Alphen: van paardenmarkt naar jaarmarkt

Traditiegetrouw vindt op de derde woensdag in september de Alphense Jaarmarkt plaats. Maar wist je dat deze jaarmarkt voortkomt uit een paardenmarkt? Hiervoor nemen we je ruim een eeuw mee terug in de tijd.

Het is 15 mei 1894. Op deze dag nam de Gemeenteraad van Alfen het besluit om ‘eener jaarlijksche vrije paardenmarkt, te houden op den derden Woensdag van de maand September’. Vanaf dat jaar was de Julianastraat elk jaar op de derde woensdag in september het decor van een paardenmarkt. Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd op deze dag een paardenmarkt georganiseerd.

Transformatie

Toen de paardenmarkten langzamerhand uit het straatbeeld verdwenen, is vanuit de gemeente besloten op deze dag een jaarmarkt te gaan organiseren. Vandaag de dag vormt de Alphense Jaarmarkt één van de hoogtepunten van de ‘Alphense Dagen’, met vaste terugkerende onderdelen als de Kindermarkt, Antiek- en Boekenmarkt, podiumprogramma’s en natuurlijk de kermis.

Van de oorspronkelijke paardenmarkt is anno 2022 weinig meer over. Inmiddels maken de edele dieren namelijk al jaren geen deel meer uit van het evenement. Maar dat niet alleen. Ook de omvang is behoorlijk veranderd. Waar de paardenmarkt vooral in de Julianastraat plaatsvond, vindt de Alphense Jaarmarkt verspreid door het hele centrum van Alphen aan den Rijn plaats. Het is zelfs uitgegroeid tot de grootste jaarmarkt van Nederland.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Julianastraat Paardenmarkt1905-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Straatraadsels vandaag 13:56

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

De sfeer van het Zomerspektakel vandaag 12:31

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Advertorial Activiteiten voor kids vandaag 10:58

Ontmoet Bob de Bouwer bij winkelcentrum De Aarhof

Het succes van Bob de Bouwer kent geen grenzen en is razend populair bij kinderen zowel in Nederland als in de rest van Europa. Overal waar Bob de Bouwer verschijnt loopt het storm. De televisieheld zal ook in Alphen komen. Op 3 juni komt Bob de Bouwer naar winkelcentrum De Aarhof.