Oud Alphen

Oud Alphen: van paardenmarkt naar jaarmarkt

Traditiegetrouw vindt op de derde woensdag in september de Alphense Jaarmarkt plaats. Maar wist je dat deze jaarmarkt voortkomt uit een paardenmarkt? Hiervoor nemen we je ruim een eeuw mee terug in de tijd.

Het is 15 mei 1894. Op deze dag nam de Gemeenteraad van Alfen het besluit om ‘eener jaarlijksche vrije paardenmarkt, te houden op den derden Woensdag van de maand September’. Vanaf dat jaar was de Julianastraat elk jaar op de derde woensdag in september het decor van een paardenmarkt. Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd op deze dag een paardenmarkt georganiseerd.

Transformatie

Toen de paardenmarkten langzamerhand uit het straatbeeld verdwenen, is vanuit de gemeente besloten op deze dag een jaarmarkt te gaan organiseren. Vandaag de dag vormt de Alphense Jaarmarkt één van de hoogtepunten van de ‘Alphense Dagen’, met vaste terugkerende onderdelen als de Kindermarkt, Antiek- en Boekenmarkt, podiumprogramma’s en natuurlijk de kermis.

Van de oorspronkelijke paardenmarkt is anno 2022 weinig meer over. Inmiddels maken de edele dieren namelijk al jaren geen deel meer uit van het evenement. Maar dat niet alleen. Ook de omvang is behoorlijk veranderd. Waar de paardenmarkt vooral in de Julianastraat plaatsvond, vindt de Alphense Jaarmarkt verspreid door het hele centrum van Alphen aan den Rijn plaats. Het is zelfs uitgegroeid tot de grootste jaarmarkt van Nederland.

Julianastraat Paardenmarkt1905-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Blog Verkeer en vervoer vandaag 12:24

Parkeerperikelen

Er kan sinds kort anderhalf uur gratis geparkeerd worden in de garages in het centrum. En in rap tempo heeft de gemeente besloten om de rekening daarvan bij de centrumbewoners neer te leggen.

Advertorial Evenementen vandaag 10:59

Dyckland winter FSTVL

Restaurant de Dyck kondigt een tweede editie van Dyckland winter FSTVL aan! Het toprestaurant met de grootste moestuin wordt op 11 en 12 februari omgetoverd in een waanzinnig winters decor waar je tijdens het culinaire festival kunt genieten van een winterse walking lunch of diner vól culinaire verrassingen.

Werken vandaag 09:28

Vacatureoverzicht: de nieuwste vacatures van week 4

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Oud Alphen gisteren 16:48

Oud Alphen: De Piramide van Makkink

In 1997 werd Winkelcentrum Atlas geopend. Tijdens deze opening werd ook een kunstwerk onthuld: een piramide genaamd Zigurrat. Tot verdriet van kunstenaar Herman Makkink was de gemeente geen voorstander van het kunstwerk.

Advertorial Werken gisteren 15:32

Banen- en Informatiemarkt op Museumpark Archeon

Museumpark Archeon is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers en collega’s. In samenwerking met de Vereniging Vrienden van Archeon wordt een informatiemarkt in de Romeinse Herberg georganiseerd. Archeon zoekt jaarlijks nieuwe collega-vrijwilligers en nieuwe collega’s ter versterking voor het nieuwe seizoen. 

Overige gisteren 14:11

De Week van de Poëzie omgedoopt tot de ‘Alphense Poëzieweek’

Van 26 januari tot en met 1 februari organiseert Stichting Alphen Taal de ‘Alphense Poëzieweek’. Elke dag worden er gedichten geplaatst op de website en social mediakanalen van Stichting Alphen Taal. Deze gedichten zijn geschreven door dichters die betrokken zijn bij de stichting.