Oud Alphen

Oud Alphen: van paardenmarkt naar jaarmarkt

Traditiegetrouw vindt op de derde woensdag in september de Alphense Jaarmarkt plaats. Maar wist je dat deze jaarmarkt voortkomt uit een paardenmarkt? Hiervoor nemen we je ruim een eeuw mee terug in de tijd.

Het is 15 mei 1894. Op deze dag nam de Gemeenteraad van Alfen het besluit om ‘eener jaarlijksche vrije paardenmarkt, te houden op den derden Woensdag van de maand September’. Vanaf dat jaar was de Julianastraat elk jaar op de derde woensdag in september het decor van een paardenmarkt. Tot in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd op deze dag een paardenmarkt georganiseerd.

Transformatie

Toen de paardenmarkten langzamerhand uit het straatbeeld verdwenen, is vanuit de gemeente besloten op deze dag een jaarmarkt te gaan organiseren. Vandaag de dag vormt de Alphense Jaarmarkt één van de hoogtepunten van de ‘Alphense Dagen’, met vaste terugkerende onderdelen als de Kindermarkt, Antiek- en Boekenmarkt, podiumprogramma’s en natuurlijk de kermis.

Van de oorspronkelijke paardenmarkt is anno 2022 weinig meer over. Inmiddels maken de edele dieren namelijk al jaren geen deel meer uit van het evenement. Maar dat niet alleen. Ook de omvang is behoorlijk veranderd. Waar de paardenmarkt vooral in de Julianastraat plaatsvond, vindt de Alphense Jaarmarkt verspreid door het hele centrum van Alphen aan den Rijn plaats. Het is zelfs uitgegroeid tot de grootste jaarmarkt van Nederland.

Meer weten over het verleden van Alphen aan den Rijn? Lees alle artikelen van onze rubriek Oud Alphen.

Julianastraat Paardenmarkt1905-MAIN.jpg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Milieu en duurzaamheid vandaag 16:59

Ondernemers, doe mee aan onderzoek naar duurzaam ondernemen!

Verschillende partijen, waaronder EDBA, VOA, Greenport Boskoop, mboRijnland, Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) en de Gemeente Alphen aan den Rijn, hebben de handen ineengeslagen voor een gezamenlijk onderzoek onder ondernemers in onze gemeente. Dit onderzoek heeft tot doel de uitdagingen en behoeften van ondernemers op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen in kaart te brengen.

Politiek vandaag 14:46

Alphense politiek tevreden over nieuw dierenbeleid

De aanvulling op het Alphense dierenbeleid is een voorbeeld voor andere gemeenten. Dat vindt wethouder Gert-Jan Schotanus over de uitwerking van een initiatiefvoorstel over dierenwelzijn van de Alphense gemeenteraad. De Alphense politiek is het hiermee eens en zal de Aanvulling Kader Dierenwelzijn in haar komende gemeenteraadsvergadering goedkeuren.

Politiek vandaag 12:04

Regels Jeugdzorg, Wmo en Participatie worden aangepast

Door verschillende oorzaken moeten de Verordening Sociaal Domein en de bijbehorende Nadere Regels worden aangepast. Het gaat daarbij vooral om wijzigingen door wettelijke regels. Ook zijn er aanpassingen nodig omdat de wet Breed Offensief inmiddels is ingegaan.

Werken vandaag 09:48

Vacatureoverzicht week 15: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Blog Opinie gisteren 19:59

MINERVA Bloedbad

Gemeente Alphen aan den Rijn gaat 25 miljoen euro bezuinigen. En dat niet een keer, maar vanaf nu elk jaar. Dat is nogal wat. Het betekent dat er veel gaat sneuvelen van wat wij nu normaal vinden. Of, het betekent dat de gemeentelijke belastingen aanzienlijk zullen stijgen.

Advertorial Overige gisteren 17:01

Problemen in de zoektocht naar nieuwe medewerkers? Let's Recruit! helpt je uit de brand!

Een groeiend bedrijf is natuurlijk goed, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Het vinden van het juiste talent wordt soms zo lastig dat bedrijven orders moeten laten lopen of bestaande collega’s onbedoeld zwaar belasten. Let’s Recruit! ontzorgt daarom bij technische MKB-bedrijven het gehele recruitmentproces. Maar wat doen ze nou precies tijdens dat proces?