Asha Gaalman Fotografie

Oud-Alphenaar brengt een nieuw boek uit: “De beste versie van jezelf? Dat wil je niet worden!”

De beste versie van jezelf: je wordt er zo onderhand op elke straathoek mee doodgegooid. Maar er is geen versie van jezelf, en al helemaal geen beste. Integendeel, aldus oud-Alphenaar Raymond de Looze: “Die continue jacht naar je ideale ik zit veel mensen juist enorm in de weg.”

“Ik wil eruit halen wat erin zit”, was een motto dat auteur Raymond de Looze zelf ook een tijd aanhing. Want daar kun je bijna niet tegen zijn, toch? Alles uit je leven halen. Zo veel mogelijk succes, geluk en liefde; is dat niet het tegengif voor de prestatiemaatschappij waarin we leven? Juist niet, vindt De Looze: “Het is daar eerder een onderdeel van geworden. Want alles moet steeds harder, beter, sneller en mooier. 365 dagen per jaar in een rechte lijn omhoog. Want je bent toch geen loser?” Erger nog: met het streven naar je beste versie kun je zelfs diskwalificeren waar je nu staat, zegt De Looze: “Want als je zegt dat je de beste versie van jezelf wilt worden, dan zeg je daarmee óók dat je dat nu niet bent.”

De Looze schreef er een boek over: Hoe je de beste versie van jezelf wordt, met de veelzeggende ondertitel: En waarom je dat vooral niet moet willen. Hoe kom je dan wel verder? Dat er geen beste versie van jezelf is, wil zeker niet zeggen dat je dan maar stil moet blijven zitten; het streven naar ontwikkeling en beweging heeft namelijk belangrijke voordelen. Het geeft richting, energie en betekenis. “Je gaat niet sneller lopen op de marathon als je eens per week twintig minuten om het park hobbelt”, weet De Looze.

Mits je daarin de juiste balans vindt. “Want de grens tussen wél de voordelen, níet de nadelen, en wél de nadelen, níet de voordelen, is flinterdun,” voegt hij eraan toe. Het vinden van die juiste balans gaat dus om het realiseren van de voordelen, zonder over het randje te gaan. “En dat is niet alleen voor individuen cruciaal, maar ook voor organisaties. Anders komen mensen vast te zitten, of vallen ze zelfs uit.”

A- en B-keuzes

Als je de beste versie wilt worden, dan moet je de juiste keuzes maken, hoor je vaak. Vooral aan de grote optie A- of optie B-keuzes besteden veel mensen veel tijd; alsof je levensloop een rechte lijn is vanaf die belangrijke keuze. De Looze: “Mensen zeggen bijvoorbeeld: als ik twaalf jaar geleden geschiedenis was gaan studeren in plaats van economie, dan had ik nu een veel beter leven gehad. Maar het aantal mogelijke paden dat je kunt bewandelen is eindeloos, ook na zo’n kruispunt. Want je kunt op elk moment maar één ding doen, en al het andere kun je niet doen.” Het is daarom volgens De Looze vaak belangrijker hoe je invulling geeft aan je keuzes, dan het maken van de beste keuze.

Drijfveren en connectie met anderen

Ons brein heeft veel talent voor het genereren van allerlei goede argumenten om iets wel of juist niet te doen. Het leidt vaak tot mooie, creatieve verhaallijnen die rechtvaardigen waarom we iets gedaan hebben. “En dan vooral achteraf natuurlijk”, aldus De Looze, “waarbij het risico is dat je werkelijke drijfveren juist verborgen blijven. Want die wonen in je onderbuik, en die vind je niet door er heel hard over na te denken.”

Het vinden van je onderliggende drijfveren gaat volgens De Looze niet alleen over jezelf. Want zo ongeveer alles wat ons leven de moeite waard maakt, heeft te maken met onze connectie met anderen of de wereld waarin we leven. “Wat blijft er over van je mooiste reiservaring als je de mensen waar je mee was of ontmoette eruit haalt?”, vraagt De Looze zich hardop af.

Raymond de Looze (1976) is bedrijfskundige en jurist, die zich na een internationale projectencarrière volledig richtte op zijn ware passie: de ontwikkeling van mensen. Hij daagt met eenvoudige woorden en humor uit tot kritische zelfreflectie. Naast schrijver is hij mede-oprichter van Double-OO, dat professionele organisaties een doordacht proces voor ontwikkeling biedt. Zijn vrije tijd vult hij met sport, koken, theater, muziek en reizen. Hoe je de beste versie van jezelf wordt - en waarom je dat vooral niet moet willen volgt tien maanden op zijn succesvolle debuut met het boek DIY Goeroe. Het boek is nu verkrijgbaar. ISBN 9789461264664, prijs € 12,50.

hoe-je-de-beste-versie-van-jezelf-wordt.png


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 15:37

Kom gatis compost ophalen op de Landelijke Compostdag

De lente staat voor de deur en dat betekent dat het op zaterdag 29 maart weer tijd is voor de Landelijke Compostdag. Dankzij het groente-, tuin-, fruitafval en de etensresten die je het afgelopen jaar hebt ingeleverd, heeft de Gemeente Alphen aan den Rijn compost en biogas kunnen maken. Als dank voor het scheiden van je gft-afval biedt de gemeente je graag gratis compost aan, die met jouw hulp is geproduceerd.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 13:13

Grote kans op natuurbranden: Hoogste alarmfase afgekondigd

De Veiligheidsregio’s Hollands Midden en Haaglanden waarschuwen voor een verhoogd risico op natuurbranden door de aanhoudende droogte en wind. Daarom is opgeschaald naar ‘fase 2’, het hoogste waarschuwingsniveau.

Vacatureoverzicht vandaag 11:24

De nieuwste vacatures van week 12 vind je hier!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Politiek plein vandaag 09:15

Jouw stem maakt het verschil: Spreek in bij de gemeente!

Veel inwoners denken dat ze alleen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen invloed hebben op het lokale beleid, maar dat is niet het geval. Iedereen heeft het recht om de gemeente te laten weten wat er speelt en waar knelpunten liggen. Dit kan door in te spreken tijdens commissievergaderingen.

Advertorial Wonen en bouwen gisteren 17:01

BINK ondersteunt lokale ondernemers met duurzame utiliteitsoplossingen

BINK blijft haar stempel drukken op de ontwikkeling van Alphen aan den Rijn, niet alleen met woningbouw, maar ook met belangrijke utiliteitsprojecten die bijdragen aan de verduurzaming en het ondersteunen van lokale ondernemers. Met een breed scala aan projecten speelt BINK een cruciale rol in het versterken van de lokale economie en het bevorderen van een duurzame toekomst.