Asha Gaalman Fotografie

Oud-Alphenaar Raymond de Looze publiceert zelfhulpboek dat nét even anders is dan anders

Tijdens de coronacrisis zitten veel mensen in de reflectiestand: wat wil ik nou eigenlijk, wat betekent dit voor mij en waar sta ik nu? Dat bracht oud-Alphenaar Raymond de Looze op het idee om een zelfhulpboek te schrijven, maar dan alleen net even anders. “Het vertrekpunt van DIY Goeroe is dat alleen jij kunt bepalen wat jou helpt.”

Raymond de Looze begon tijdens de intelligente lockdown in het voorjaar met schrijven. “Vanuit mijn werk praat ik veel over bepaalde onderwerpen, zoals gedragspatronen. Dan gebruik ik vaak dezelfde voorbeelden of zelfs dezelfde grapjes, omdat ik merk dat dat goed overkomt en mensen het dan kunnen plaatsen. Toen ik drie keer in één week hoorde, ‘dit herken ik en wat zeg je het mooi’, wist ik dat ik er iets mee moest doen”, begint De Looze. Wat begon als een blog, veranderde in artikelen en mondde uiteindelijk uit in een volwaardig boek. “Doordat er veel wegviel door corona, had ik opeens veel tijd om te schrijven.”

Het schrijven van het boek ging makkelijk, maar je hebt ook een uitgever nodig die het boek wil publiceren. “Ik ben gewoon gaan googelen om te kijken welke uitgever me aansprak. Zo kwam ik terecht bij Haystack Uitgeverij. Maar het opsturen van het eerste deel van mijn boek vond ik wel echt spannend. Het voelt een beetje alsof je in je onderbroek op de foto moet”, lacht De Looze. 

DIYGOEROE-pages.png

Een duwtje in de rug

Het resultaat is DIY Goeroe, een boek dat je in een boekenwinkel kunt vinden bij de stapel zelfhulpboeken. Toch is het boek net even anders dan anders, want er wordt niet gezegd wat je moet doen, maar het nodigt je uit om zelf te ontdekken wat voor jou werkt. Met veel vragen, die soms best confronterend kunnen zijn. Dit allemaal om zoveel mogelijk uit jouw eigen persoonlijke ontwikkeling te halen.

“Dat vertaalt zich niet alleen naar de inhoud van de hoofdstukken, maar ook naar de structuur van het boek”, zegt De Looze. Het boek behandelt twaalf thema’s, allemaal onderwerpen die De Looze zelf ook geholpen hebben bij zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. “In DIY Goeroe spreek ik van zogenaamde ‘gangpaden’. Eén van deze gangpaden gaat bijvoorbeeld over confronteren. Dit is iets wat mensen over het algemeen als onprettig ervaren en het liefst vermijden.”

Hij vervolgt: “Mensen willen vaak dat alles in harmonie gaat, maar dan wel graag de kant op die ze zelf willen. Maar dat gaat niet altijd samen, en dan kunnen confrontaties volgenvolgen. Veel mensen proberen dit uit de weg te gaan, op basis van diverse redenen. Zoals ‘er verandert toch niks’, of ‘hij werkt er pas een maand, dus ik kijk het nog even aan’. In mijn boek zeg ik niet dat je die confrontatie nu toch aan moet gaan, want deze redenen kunnen echt gegrond zijn. Maar het kan ook zo zijn dat je dat denkt omdat je eigenlijk een beetje op ziet tegen de confrontatie. En welke van die twee het in een specifiek situatie is, kun je alleen zelf bepalen. Dat stukje bewustwording probeer ik in mijn boek aan mensen mee te geven.”

Een kritische zelf-ontwikkelaar worden

Het boek begint met een plattegrond, een soort stappenplan vanwaar je verder kunt werken. Deze plattegrond bestaat uit 36 dilemma’s. “Denk aan dilemma’s als waarom het met die ene persoon altijd stroef loopt, of hoe je je beter kunt concentreren, of de vraag wat je nu echt wil. In de plattegrond staat met kruisjes aangegeven welke gangpaden je kunnen helpen bij jouw dilemma’s. Dat is het punt waarop de lezer besluit welk hoofdstuk hij of zij erbij pakt. Vanuit daar kun je je eigen weg vinden”, legt De Looze uit.

De twaalf thema’s die in het boek aan bod komen, hoeven niet achter elkaar gelezen te worden. Sterker nog, je kunt ook alleen de hoofdstukken lezen die voor jou op dit moment relevant zijn. “Steeds weer anders kijken heeft zin. Wat jou nu helpt hangt af van jouw persoonlijkheid en waar jij nu tegenaan loopt. De hoofdstukken hebben allemaal dezelfde opbouw, maar staan verder volledig op zichzelf. Je hoeft dus niet het ene hoofdstuk gelezen te hebben om het andere hoofdstuk goed te kunnen volgen.”

DIYGOEROE-nomad-en-homie.png

Krijgen én geven

Omdat geven volgens De Looze net zo belangrijk is als krijgen, ontvang je bij aankoop van DIY Goeroe een gratis tweede exemplaar. “Geven is nuttig voor je eigen ontwikkeling, maar ook voor die van een ander. Als je bijvoorbeeld goede vragen stelt of ervaringen deelt, kun je daar allebei van leren. Daarom krijg je van het boek steeds twee exemplaren. Eén om zelf te houden, en één om door te geven. Het exemplaar dat je houdt is de Homie edition, het exemplaar dat je doorgeeft is de Nomad edition. Homie woont bij jou, Nomad is de reiziger. De Nomad edition kan elke keer door worden gegeven. Zo reist het boek verder, om steeds weer iemand anders uit te dagen. Zo helpen we elkaar!”

DIY Goeroe verschijnt in december. Benieuwd naar een voorproefje? Bekijk hier gratis het hoofdstuk over de gangpaden. Met de kortingscode ALPHENS krijg je via de website van DIY Goeroe 10% korting op het boek én kun je volgend jaar gratis deelnemen aan een online sessie.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 17:02

Het nieuws van week 22 lees je in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen aan den Rijn? Van een geslaagde editie van het Zomerspektakel aan het Meer en een zwaargewonde agent na valse melding tot aan een verhitte bijeenkomst over de opvang van vluchtelingen. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 15:34

CinePlus in Castellum

Elke woensdag én iedere eerste donderdag en derde dinsdag van de maand nemen enthousiaste filmliefhebbers van 50+ plaats in de bioscoopstoelen van Castellum. Tijdens de CinePlus worden speciaal geselecteerde kwaliteitsfilms vertoond, waar bezoekers van kunnen genieten na een gastvrij ontvangst met een kopje koffie/ thee en wat lekkers.

Advertorial Horeca gisteren 09:31

Vier Vaderdag bij Lodge Alphen

Verras je vader met een heerlijk Vaderdag BBQ-buffet bij Lodge Alphen in Alphen aan den Rijn. Op Vaderdag, zondag 18 juni, kun je genieten van een heerlijk uitgebreid BBQ-buffet in de Wunderbar op het overdekte terras bij de Lodge.