Rabobank

Oud hout krijgt een tweede leven bij Het BehouT

Drie vrienden deelden een circulaire droom: gebruikt hout een tweede leven geven. Met ondersteuning van de gemeente Alphen aan den Rijn kreeg de droom een naam: Het BehouT, winkel en werkplaats voor circulair hout. Mede dankzij een bijdrage uit het Rabo Impactfonds kunnen de mannen hun werk een stuk makkelijker én veiliger doen.

Het BehouT is een goedbezocht ambachtscentrum aan de Alphense Van Foreestlaan. Hier kunnen mensen hun afgedankt hout komen brengen, tweedekanshout kopen, workshops volgen om te leren houtbewerken en een middagje pallets komen trekken als teambuildingsactiviteit.

Circulair denken én doen

André Troost, in het dagelijks leven bedrijfstheatermaker, is een van de drie bevlogen oprichters van Het BehouT. "Wij houden van circulair denken, maar nog meer van circulair doen", zegt hij. "Mensen gooien uit gemak en gewoonte veel te veel weg. Wil je vastgeroeste gewoonten veranderen, dan moet dat uit jezelf komen. Wij willen met Het BehouT bijdragen aan die persoonlijke verandering. Met Het BehouT willen we mensen inspireren om circulaire keuzes te maken. Heb je hout nodig, ga dan niet meteen naar de bouwmarkt, waar geen circulair hout wordt verkocht. Kom eerst eens bij ons kijken. Het liefst zouden we willen dat elke bouwmarkt een circulaire afdeling heeft, maar dat is nog toekomstmuziek."

Borstelmachine met afzuigsysteem

Waar mensen met hout werken, zijn machines nodig. Ook al beschikt Het BehouT over een aantal kleine machines om bijvoorbeeld platen mee te zagen, er is meer nodig. "Een groot deel van het hout dat we hier binnenkrijgen, komt van pallets", vervolgt André. "Die trekken we los, waarna de planken er smoezelig uitzien. Een borstelmachine haalt al het vuil van de toplaag en brengt de houtnerf mooi omhoog, waarna het hout prima verkoopbaar is. Zo’n machine vergemakkelijkt ons werk. Om de werkplaats ook gezond te houden, moet het zaagsel eigenlijk worden afgezogen. Anders adem je dat allemaal in. Een goed afzuigsysteem is dan ook geen overbodige aanschaf."

Tweedehands natuurlijk

Daar zijn nogal wat kosten mee gemoeid. Kosten die Stichting Het BehouT niet alleen kan dragen. "Daarom hebben we een aanvraag voor een donatie gedaan bij het Rabo Impactfonds", aldus André. "En onze aanvraag is goedgekeurd! We zijn er natuurlijk dolblij mee en gaan nu op zoek naar een goede borstelmachine en een veilig afzuigsysteem. Tweedehands natuurlijk!"

Over het Rabo Impactfonds

Als coöperatieve bank investeert Rabobank een deel van de winst in maatschappelijke en/of innovatieve projecten van verenigingen, stichtingen en organisaties uit de omgeving. Bij voorkeur projecten die grote maatschappelijke impact hebben en aansluiten bij thema’s die we vanuit Rabobank ondersteunen: Financieel Gezond Leven, Duurzaam Wonen, Duurzaam Ondernemen, Banking4Food en initiatieven die bijdragen aan de Energietransitie. Stichting Het BehouT ontvangt vanuit het Rabo Impactfonds € 7.500.


Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.