Vanaf dinsdagochtend kunnen er weer schepen over de Oude Rijn door Alphen aan den Rijn varen. Dat is het moment dat de vaarweg weer wordt opengesteld voor de scheepvaart, meldt de provincie Zuid-Holland.

Meer dan drie maanden konden schepen Alphen niet passeren via de Oude Rijn vanwege het ongeluk met de Koningin Julianabrug. Vrachtschepen moesten omvaren of hun transport aanpassen en producten over de weg vervoeren. Ook de staande mastroute Amsterdam-Rotterdam was gestremd.

Voor het kraanongeluk kampte Alphen aan den Rijn regelmatig met brugstoringen aan de Albert Schweitzerbrug, Alphensebrug en Swaenswijkbrug. De provincie verwacht geen brugproblemen nu dat de oeververbindingen drie maanden niet tot nauwelijks actief zijn geweest.

Donderdag werd het brugdek van de Koningin Julianabrug geborgen. De berging is komende dinsdag ten einde. Vrijdag wordt de stabiliteitstoren in de Hooftstraat verwijderd en moeten ook de hijskranen vertrekken. De gele drijvende bok van HEBO vaart maandag weg uit Alphen.